Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

10 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,13-23)

Τον καιρό εκείνο, όταν ήρθε ο Ιησούς στα μέρη της Καισάρειας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Εσείς όμως ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς». Τότε διέταξε τους μαθητές να μην πουν σε κανένα ότι αυτός είναι ο Χριστός.

Από τότε ο Ιησούς άρχισε να φανερώνει στους μαθητές του ότι πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς και να σκοτωθεί και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί. Κι ο Πέτρος αφού τον πήρε κατά μέρος, άρχισε να τον μαλώνει λέγοντας: “Ο Θεός να σε ελεήσει, Κύριε. Να μη σου συμβεί αυτό!”. Αλλά εκείνος, γυρίζοντας, είπε στον Πέτρο: “Πήγαινε πίσω μου, Σατανά! Είσαι σκάνδαλο για μένα, επειδή δεν σκέπτεσαι αυτά που ανήκουν στο Θεό, αλλά αυτά που ανήκουν στους ανθρώπους!”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

 Σε κάθε κατάσταση της ζωής, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ότι και αν βιώνουμε ο Λόγος του θεού έρχεται πάντοτε σε βοήθεια μας.

Σήμερα έρχεται να μας βοηθήσει με την ερώτηση του Ιησού στους μαθητές του δηλαδή και σε εμάς: «Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;»

Μαζί με τον Πέτρο μπορούμε να απαντήσουμε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο υιός του ζωντανού Θεού».

Αυτή η ομολογία πίστεως είναι πολύ επίκαιρη, γιατί αν την υιοθετήσουμε για τον εαυτό μας, εμπνέει κάθε ενέργεια.

Ο Ιησούς μας θυμίζει πως δεν είναι αρκετό να ομολογούμε  πως Εκείνος είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλη την αλήθεια για Εκείνον. Εκείνος είναι ο Λόγος του Θεού που έγινε άνθρωπος, ενσαρκώθηκε. Είναι αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Ο Θεός που ταπεινώθηκε για να έρθει σε μας, που πέθανε επάνω στο σταυρό για μας, αλλά και αναστήθηκε για μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε την πληρότητα της ζωής και μάλιστα σε αφθονία.

Ζωή και θάνατος, χαρά και λύπη, δόξα και σταυρός. Η πίστη μας αγκαλιάζει αυτά τα παράδοξα της ζωής.

Ομολογώ την  πίστη ως μαθητής θέλει να πει πιστεύω στο Χριστό, Υιό του Θεού, και στον Ιησού αληθινό άνθρωπο. Ότι είναι έξω από αυτό δεν είναι αληθινή πίστη.

 

Προσευχή της ημέρας.

Σ’ Εσένα θέλω να έρθω Κύριε: σου ζητώ τα μέσα για να φθάσω.

Δίδαξέ με, λοιπόν, να σε αναζητώ: ελευθέρωσέ με από το λάθος και στην αναζήτηση μου χορήγησέ μου να μην συναντήσω τίποτε άλλο, αλλά μόνο Εσένα.

Τίποτε άλλο δεν επιθυμώ παρά μονάχα Εσένα: χορήγησέ μου να σε βρω Κύριε.

Εάν σε μένα βρίσκεις κάποια επιφανειακή επιθυμία, καθάρισέ με: κάνε με να δω.

Θέλω μονάχα να επικαλεστώ στην μεγάλη σου ευσπλαχνία ώστε να με στρέψεις ολοκληρωτικά προς Εσένα,

Ώστε τίποτα να μην εμποδίσει τις προσπάθειές μου να φθάσω σε Σένα. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου