Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

5 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (14,1-12)

Εκείνο τον καιρό, ο τετράρχης Ηρώδης άκουσε για τη φήμη του Ιησού. Και είπε στους δούλους του: “Αυτός είναι ο Ιωάννης ο Βαφτιστής. Αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς και γι’ αυτό οι θαυματουργικές δυνάμεις ενεργούν διαμέσου του”. Διότι ο Ηρώδης όταν συνέλαβε τον Ιωάννη, τον έδεσε και τον έβαλε στη φυλακή εξαιτίας της Ηρωδιάδας, της γυναίκας του Φιλίππου του αδελφού του. Γιατί ο Ιωάννης του έλεγε: “Δεν σου επιτρέπεται να την έχεις γυναίκα σου”. Και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά φοβούνταν το λαό, επειδή είχαν τον Ιωάννη ως προφήτη.

Όταν έφθασαν τα γενέθλια του Ηρώδη, χόρεψε δημόσια η κόρη της Ηρωδιάδας και άρεσε στον Ηρώδη. Οπότε της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό, τι κι αν ζητήσει. Και εκείνη, καθοδηγημένη από τη μητέρα της, είπε: “Δώσε μου εδώ, πάνω σε ένα πιάτο, το κεφάλι του Ιωάννη του Βαφτιστή. Και λυπήθηκε ο βασιλιάς για τους όρκους και για τους συνδαιτυμόνες και διέταξε να της δοθεί. Κι έστειλε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη στη φυλακή. Κι έφεραν το κεφάλι του πάνω σ’ ένα πιάτο και το έδωσαν στο κορίτσι και εκείνη το έφερε στη μητέρα της. Πήγαν τότε οι μαθητές του και σήκωσαν το σώμα και το έθαψαν και μετά πήγαν και το ανήγγειλαν στον Ιησού.”

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  

Ο τετράρχης  Ηρώδης είναι μέρος της δυναστείας της βασιλικής οικογένειας, που συναντάμε στα Ευαγγέλια στην παιδική ηλικία του Ιησού. Ακούγοντας για την φήμη του Ιησού, φοβάται πως είναι ο Βαπτιστής, ο οποίος αναστήθηκε. Για ακόμη μια φορά, ένας Ηρώδης φοβάται πως θα χάσει την εξουσία του. Ο προκάτοχος του φοβήθηκε στο άκουσμα της είδησης που του έφεραν οι Μάγοι και επιβεβαιωνόταν από τις Γραφές.

Ο Λόγος του Θεού δεν αφήνει ποτέ τα πράγματα ως έχουν, ζητά σε όλους μια αλλαγή της προσωπικής ζωής, της συμπεριφοράς, των σκέψεων της καρδιάς. Ο Ηρώδης, χτυπημένος από τον ξεκάθαρο λόγο του προφήτη που τον επίπληττε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, τον φυλακίζει για να μην ακούει πια την φωνή του. Εν συνεχεία, κάτω από την επιμονή της κόρης της Ηρωδιάδας, θα τον  αποκεφαλίσει. Δυστυχώς έτσι συμβαίνει, αρκεί το παραμικρό για να βγάλουμε στην άκρη τον Λόγο του Θεού, για να απομακρύνουμε από τη ζωή μας το Ευαγγέλιο.

 Ο θάνατος του Βαπτιστή ήταν αναμφίβολα μια προειδοποίηση για τον Ιησού για το τι θα του συνέβαινε αν θα συνέχιζε την οδό της προφητείας. Αλλά ο Ιησούς δεν σταμάτησε, ακόμη και αν αυτό τον οδήγησε στον Σταυρό. Είναι η οδός της μαρτυρίας μέχρι τέλους, αυτή που επέλεξε ο Κύριος. Τα εκατομμύρια μαρτύρων της εποχής μας είναι ένα παράδειγμα ευαγγελικής μαρτυρίας που πρέπει να διαφυλάξουμε με φροντίδα και θαυμασμό.

 

Προσευχήσου……

Ω ύψιστε κι ένδοξε Θεέ,

φώτισε τα σκότη της καρδιάς μου.

Δώσε μου σωστή πίστη, βέβαιη ελπίδα,

τέλεια αγάπη και βαθιά ταπεινοφροσύνη.

Δώσε μου, Κύριε, φρόνηση και ορθή κρίση

για να εκτελέσω το αληθινό

κι άγιο θέλημά σου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου