Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 


ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

16 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (6,7-15)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Και όταν προσεύχεστε μη φλυαρείτε όπως κάνουν οι εθνικοί, οι οποίοι νομίζουν ότι θα εισακουσθούν με την πολυλογία τους. Οπότε, μη γίνετε όμοιοι τους, διότι γνωρίζει ο Πατέρας σας τι πράγματα έχετε ανάγκη, προτού εσείς του ζητήσετε. Έτσι, λοιπόν, εσείς να προσεύχεστε:

Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς,

ας αγιαστεί το όνομά σου,

ας έλθει η βασιλεία σου,

ας γίνει το θέλημά σου,

όπως στον ουρανό έτσι πάνω στη γη.

Δώσε μας σήμερα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,

και συγχώρεσέ μας τα χρέη μας,

όπως και εμείς συγχωρέσαμε τους οφειλέτες μας,

και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό,

αλλά ελευθέρωσέ μας από τον Πονηρό.

Πράγματι, εάν συγχωρέσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρέσει και σε σας ο Πατέρας σας ο ουράνιος. Αλλά εάν δεν συγχωρέσετε στους ανθρώπους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρέσει τα παραπτώματά σας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πως είναι ο τρόπος προσευχή μου; Παγανιστικός ή χριστιανικός;

Οι ειδωλολάτρες μιλούν, μιλούν και δεν ακούνε ποτέ. Ο θεός τους είναι μουγκός.

Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού, ήρθε να μας φανερώσει το πρόσωπο του Πατέρα. Εκείνος μας λέει πως ο Πατέρας γνωρίζει ήδη κάθε μας ανάγκη. Η προσευχή μας λοιπόν στηρίζεται σε αυτή την πίστη, σε αυτή την εμπιστοσύνη προς τον Πατέρα.

Η χριστιανική προσευχή είναι μια σχέση αγάπης με τον Πατέρα, σημαίνει μένω μαζί Του, είναι σαν να βρίσκομαι όπως το απογαλακτισμένο παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του. Όταν λοιπόν βρίσκομαι με τον Θεό συχνά δεν είναι απαραίτητα τα λόγια, γιατί υπάρχει μια βαθιά κατανόηση ανάμεσα στον Πατέρα και εμάς τα παιδιά του που αφηνόμαστε στα χέρια του. Να λοιπόν που, στην προσευχή μας, είναι βασική η σιωπή.  Η προσευχή γίνεται λόγος, όταν φανερώνει την καρδιά μας ενώπιον του Θεού, εφόσον μάθαμε από τον ίδιο τον Ιησού να φωνάζουμε Αββά, Πατέρα, Πατέρα μας.

Αν είμαστε σε υιική σχέση με τον ουράνιο Πατέρα αποκαλώντας τον Πατέρα ΜΑΣ, τότε ζούμε ως αδέλφια με όλους τους ανθρώπους. Αλλιώς όταν απαγγέλουμε το Πάτερ ημών, έστω και αν αυτή είναι η προσευχή που μας δίδαξε ο Χριστός, θα είναι ένας φτωχός τρόπος προσευχής γιατί κενός, δίχως νόημα, γιατί δεν θα είναι έκφραση της υιικής μας σχέσης με το Θεό Πατέρα.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πατέρα που βρίσκεσαι στους ουρανούς, δείξε την δόξα Σου στους ανθρώπους ώστε να καταλάβουν ότι Εσύ είσαι ο μόνος αληθινός Θεός. Κάνε να έρθει η βασιλεία Σου όπου θα κυριαρχεί στις καρδιές του κόσμου η δικαιοσύνη, η αγάπη, η ομόνοια μεταξύ των ανθρώπων. Εδραίωσε τον θρόνο Σου μέσα στις ψυχές μας για να επιλέγουμε και να αποφασίζουμε σύμφωνα με το θέλημα Σου έτσι ώστε να γίνουμε παιδιά όχι αυτού του κόσμου αλλά της βασιλείας Σου. Μάθε μας Πατέρα να ζούμε με τα απαραίτητα χωρίς να κρατάμε προμήθειες για αύριο αλλά να μοιραζόμαστε τα περισσευούμενα αγαθά με τους άλλους. Συγχώρεσε τις αμαρτίες μας που βαραίνουν την συνείδηση μας, καταστρέφουν τις σχέσεις μας, σκοταδιάζουν τους εαυτούς μας. Συμφιλίωσε μας με σ’Εσένα και τους εαυτούς μας για να επέλθει η δική Σου ειρήνη στις καρδιές μας. Έτσι θα γνωρίσουμε την αληθινή αγάπη. Χάρη σε αυτήν θα συγχωρούμε σε όλους όσους μας μισούν, φθονούν, ζηλεύουν, καταστρέφουν. Δώσε μας πνευματική διαύγεια για να εντοπίσουμε τους πειρασμούς που μας βασανίζουν προσπαθώντας να μας ξεγελάσουν, να μας αποσυντονίσουν, έτσι ώστε να τα αποφεύγουμε. Και προστάτεψε μας από τις δελεαστικές προτάσεις του πονηρού που θέλει να μας γκρεμίσει. Χορήγησε μας την δύναμη όχι μόνο να του αντιστεκόμαστε αλλά να τον πολεμάμε με όλη μας την δύναμη, με όλο μας το πνεύμα, με όλη μας την ψυχή και με όλη μας την καρδιά..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου