Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 9 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 22-29)

Την άλλη ημέρα, ο κόσμος που στεκόταν στην απέναντι όχθη είδε ότι δεν υπήρχε εκεί άλλο πλοιάριο παρά μόνο ένα και ότι ο Ιησούς δεν μπήκε σ’ αυτό μαζί με τους μαθητές του, αλλά οι μαθητές του, μόνοι αναχώρησαν. Ήλθαν κι άλλα πλοιάρια απ’ την Τιβεριάδα σ’ εκείνο το μέρος όπου είχαν φάει το ψωμί, όταν ο Κύριος είπε την προσευχή της ευχαριστίας. Αλλά, όταν ο κόσμος είδε ότι ο Ιησούς δεν είναι εκεί ούτε και οι μαθητές του, ανέβηκαν κι αυτοί στα πλοιάρια και πήγαν στην Καπερναούμ, αναζητώντας τον Ιησού. Όταν τον βρήκαν στην άλλη όχθη, του είπαν: «Ραβί, πότε ήλθες εδώ;».

Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε και είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: με αναζητείτε όχι γιατί είδατε τα θαύματα, αλλά γιατί φάγατε απ’ τα ψωμιά και χορτάσατε. Να εργάζεστε όχι για την τροφή που χάνεται, αλλά για την τροφή που παραμένει για την αιώνια ζωή και την οποία ο Υιός του ανθρώπου θα σας δώσει. Διότι αυτόν σφράγισε ο Θεός Πατέρας! Του είπαν τότε: «Τι να κάνουμε για να εκτελούμε τα έργα του Θεού;»  Αποκρίθηκε ο Ιησούς και τους είπε: «Αυτό είναι το έργο του Θεού: να πιστεύετε σ’ αυτόν που απέστειλε Εκείνος».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ακούγοντας αυτό το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο, θυμάμαι την παιδική μου ηλικία, την αξέχαστη γιαγιά μου Μαρία. Είχα την τύχη να έχω μια εξαιρετική γιαγιά, με μεγάλη πίστη, αυθεντική φίλη του Ιησού. Μαζί Του έκλεινε συμφωνίες. “Αν μου δώσεις αυτό, εγώ θα κάνω εκείνο …” Αυτό με άφηνε λίγο αμήχανο. Αλλά έπιανε. Η σχέση τους ήταν έτσι πάντοτε, μου έλεγε: “Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον Θεό σε κάποιον που έχει άδειο στομάχι! Πρώτα θα πρέπει να τον ταΐσεις, και ίσως θα σε ακούσει με χαρά μετά, αν θέλεις να του μιλήσεις για τον Θεό”. Αυτό το Ευαγγέλιο σήμερα, μου την θυμίζει.

Ο Ιησούς, στο πλήθος που τον ψάχνει, λέει: “Με ψάχνετε όχι γιατί έχετε δει σημεία, αλλά γιατί φάγατε από τον άρτο και χορτάσατε”. Πολλαπλασίασε τους άρτους. Τους έστειλε στο σπίτι με γεμάτο στομάχι. Η πρόνοια του Θεού ενήργησε κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Και τώρα φαίνεται να λέει: “Τώρα που φάγατε και είστε χορτάτοι, είστε έτοιμοι να ακούσετε μια σημαντική αλήθεια”. “Όλοι σας κοπιάζετε αναζητώντας την τροφή που χορταίνει την πείνα του σώματος, αλλά υπάρχει και μια άλλη πείνα να “χορτάσετε”. Και δεν είναι λιγότερο σημαντική η πείνα του πνεύματος, από αυτήν του σώματος, η πείνα για το άπειρο. Και εδώ βρίσκεται η πρότασή Του: “Να αγωνιάτε όχι για την τροφή που χάνεται, αλλά για εκείνη που διαρκεί για την αιώνια ζωή.”

Υπάρχει μια “τροφή” ανώτερης ποιότητας που πρέπει να ανακαλύψουμε στη ζωή μας, και την οποία έχουμε πολύ ανάγκη: είναι εκείνη της σχέσης με τον Θεό. Είναι εκείνη που τρέφει την ψυχή μας και που μας κάνει να διαφέρουμε από τα θηρία. Είναι η τροφή που μας οδηγεί να κάνουμε τα έργα του Θεού.

Και τώρα έχουμε πείνα για το Λόγο Του, πείνα για το Σώμα Του και το Αίμα Του, πείνα για προσευχή. Υπάρχει μια μεγάλη πείνα γι’ αυτήν την τροφή. Προσπαθούμε να καλύψουμε μόνο τις υλικές ανάγκες. Αγνοούμε τις πνευματικές ανάγκες. Και πολλοί άνθρωποι «πεθαίνουν» εξαιτίας αυτής της πείνας. Και πρέπει  να ανησυχούμε γι’ αυτό.

Πρέπει να θρέψουμε τους εαυτούς μας, για να βοηθήσουμε να τραφούν και οι άλλοι. Για να μπορέσουμε να κάνουμε “τα έργα του Θεού”, βοηθώντας τους αδελφούς μας. Πώς; Η απάντηση εξακολουθεί να με παραπέμπει στη γιαγιά μου και φυσικά στον Ιησού: “Δώστε τους εσείς να φάνε”, λέει ο Ιησούς. Η γιαγιά μου, αυτό έκανε. Ο Ιησούς το κάνει ακόμα. Και εμείς;

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, Εσύ είσαι η πνευματική τροφή μας! Κάθε μέρα σε αναζητούμε γιατί οι ψυχές μας διψούν για Σένα. Μέσω της Θείας Κοινωνίας λαβαίνουμε το σώμα Σου και γινόμαστε ένα με Σένα. Διά της ενότητας Σου ερχόμαστε σ’ επαφή με τον Θεό Πατέρα που τόσο μας αγαπά. Και μέσα από αυτήν τη σχέση, μαθαίνουμε την αληθινή ελευθερία που μας χαρίζεις. Έτσι γινόμαστε πλήρεις χωρίς να μας λείπει τίποτα γευόμενοι ήδη την ευτυχία που θα μας δώσεις στην αιωνιότητα. Θεέ μου, ενίσχυσε την πίστη μου ώστε να αναγνωρίζω τις χάρες που μου χαρίζεις κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Δίδαξε την καρδιά μου να αναζητά Εσένα από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που κοιμάται. Άνοιξε τον εαυτό μου διάπλατα για να σε υποδέχομαι όποια ώρα κι αν μ’ επισκέπτεσαι. Προσάρμοσε το πνεύμα μου με το δικό Σου έτσι ώστε να λειτουργώ σύμφωνα με το θέλημα Σου.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου