Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

28 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13, 18-23)

Λοιπόν, ακούστε εσείς την παραβολή του σπορέα. Καθένας που ακούει το λόγο για τη βασιλεία και δεν τον καταλαβαίνει, έρχεται ο Πονηρός και αρπάζει απ’την καρδιά του ό,τι σπάρθηκε. Αυτός είναι ο σπόρος που σπάρθηκε κοντά στο δρόμο. Εκείνος που σπάρθηκε σε πετρώδες έδαφος, είναι αυτός που ακούει το λόγο και αμέσως τον δέχεται με χαρά. Αλλά δεν έχει ρίζα μέσα του και είναι πρόσκαιρος. Και όταν έλθει κάποια θλίψη ή διωγμός, εξαιτίας του λόγου, αμέσως σκανδαλίζεται. Κι εκείνος που έπεσε στ’ αγκάθια, αυτός είναι εκείνος που ακούει το λόγο, αλλά η μέριμνα αυτού του κόσμου και η απάτη του πλούτου πνίγουν μαζί το λόγο κι έτσι μένει άκαρπος. Αλλά εκείνος που σπάρθηκε σε καλό χώμα, είναι αυτός που ακούει το λόγο και τον κατανοεί και καρποφορεί άλλος εκατό, άλλος εξήντα και άλλος τριάντα φορές περισσότερο”.

 

Στοχασμός

Μελετώντας την επεξήγηση της σημερινής παραβολής θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: αφού είναι τόσο σίγουρο πως στο δρόμο, στις πέτρες, στις αγκάθες αυτός ο σπόρος δεν είχε μέλλον, γιατί να «σπαταληθεί» τόσος σπόρος, τόση ενέργεια, τόσος Λόγος του Θεού;

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο μυστήριο της ελευθερίας του Θεού και του ανθρώπου. Ο Θεός δεν αρνείται ποτέ τον άνθρωπο, αντιθέτως υπολογίζει πάντα σ’ Αυτόν, ακόμη και αν ζει με βία, ακόμη και αν σ’ αυτόν είναι ξεκάθαρη η απόρριψη για το Θεό. Ακόμη και στο Σταυρό ο Ιησούς- Θεός, μπροστά στα φτυσίματα και τα πειράγματα εκείνων που τον σταύρωναν έσπειρε το Λόγο της Συγχώρεσης και της Αγάπης: «Πατέρα, συγχώρεσε τους, δεν ξέρουν τι κάνουν». Και στον «Καλό» ληστή ο Ιησούς λέει: «Σήμερα, θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο». Ο Ιησούς έσπειρε ακόμη και στη μεγαλύτερη αποτυχία, στο χειρότερο έδαφος  του εγωισμού και της αδιαφορίας του ανθρώπου που δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του τον Σωτήρα του, κι όμως εκεί, έχουμε την πιο ωραία μαρτυρία πίστεως όλου του Ευαγγελίου, που έγινε από έναν εθνικό: «Ήταν πράγματι Υιός Θεού!», ο σπόρος της πίστεως, παρά το πολύ κακό έδαφος, άνθισε για την αιωνιότητα.

Και για εμάς υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε καλή γη, ζούμε τις δικές μας στιγμές απιστίας, αμαρτίας, αλλά ο Κύριος συνεχίζει να σπέρνει και χάρης αυτό το λόγο που σπέρνεται με γενναιοδωρία συναντάμε  ή έχουμε συναντήσει τη Σωτηρία.

 

Προσευχήσου……

Στο ξεκίνημα αυτής της νέας ημέρας,

Θεέ μου, σε παρακαλώ,

βοήθησε με να προσευχηθώ και να συγκεντρώσω

τη σκέψη μου σε σένα:

γιατί μόνος μου δεν είμαι ικανός.

Αν εγώ βρίσκομαι στο σκοτάδι, εσύ είσαι φως

αν εγώ είμαι μόνος, εσύ δεν με εγκαταλείπεις,

αν εγώ δεν έχω κουράγιο, εσύ είσαι η βοήθεια μου,

αν εγώ είμαι ανήσυχος, εσύ μου δίνεις ειρήνη,

αν μέσα μου έχω θλίψη, εσύ μου δίνεις υπομονή,

εγώ δεν καταλαβαίνω τους δρόμους σου,

Εσύ όμως γνωρίζεις το δικό μου δρόμο.

Κύριε, για όσα δώρα μου χορηγήσεις αυτή την ημέρα

ας είναι για να δοξάσω το όνομα σου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου