Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

26 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13, 1-9)

Εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς, αφού βγήκε από το σπίτι, καθόταν κοντά στη θάλασσα. Και συγκεντρώθηκε γύρω του πολύς κόσμος, ώστε αναγκάσθηκε να μπει και να καθίσει στο πλοιάριο. Και όλο το πλήθος στεκόταν στο γιαλό. Και τους είπε πολλά με παραβολές.

Τους είπε: “Ιδού, βγήκε ο σπορέας για να σπείρει. Και ενώ αυτός έσπερνε, κάποιοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο και ήλθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Και άλλοι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, όπου δεν υπήρχε αρκετό χώμα και αμέσως φύτρωσαν επειδή η γη δεν είχε βάθος. Και όταν ανέτειλε ο ήλιος κάηκαν, επειδή δεν είχαν ρίζα και ξεράθηκαν. Και άλλοι σπόροι έπεσαν ανάμεσα στ’ αγκάθια και ψήλωσαν τα αγκάθια και τους έπνιξαν. Και άλλοι έπεσαν στο καλό χώμα και καρποφόρησαν, άλλος εκατό, άλλος εξήντα και άλλος τριάντα φορές περισσότερο. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει.

 

Στοχασμός

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τον Ιησού στη λίμνη της Γαλιλαίας, να αναγκάζεται να ανεβεί σε μια βάρκα εξαιτίας του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί γύρω του. Και διηγείται μια σημαντική παραβολή. Και συμβαίνει κάτι το οποίο είναι πολύ σπάνιο στο Ευαγγέλιο, την ερμηνεύει ο ίδιος. Το βαθύ νόημα της παραβολής είναι ξεκάθαρο: καλούμαστε να ζούμε ακούγοντας το Ευαγγέλιο και όχι ακούγοντας την προσωπική μας απαίτηση. Ο σπορέας βγαίνει για να σπείρει και απλόχερα ρίχνει το σπόρο. Δείχνει πως δεν τον ενδιαφέρει να διαλέξει το έδαφος, αφού πολλοί σπόροι χάνονται. Μόνο εκείνοι οι σπόροι που πέφτουν σε καλό έδαφος φέρνουν καρπό. Ο Ιησούς, παρόλο που δεν το λέει, παρομοιάζει τον εαυτό του με τον σπορέα. Και είναι δική του, όχι δική μας, η γενναιοδωρία του στο να απλώνει το σπόρο. Αυτός ο σπορέας δεν λειτουργεί με μέτρο και υπολογισμούς, δείχνει εμπιστοσύνη ακόμη και σε εκείνα τα εδάφη που είναι δρόμος, ή ένας σωρός από πέτρες, παρά ένα έδαφος οργωμένο και δεκτικό.

Και όμως και εκεί ο σπορέας ρίχνει το σπόρο, ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει. Το σίγουρο είναι πως όλο το έδαφος είναι σημαντικό για τον σπορέα. Πράγματι δεν υπάρχει μέρος σε αυτή τη γη που να μην το θεωρεί άξιο προσοχής. Κανένα κομμάτι δεν είναι άχρηστο. Το έδαφος είναι ο κόσμος, εκείνο το μέρος του κόσμου που είναι ο καθένας από εμάς. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε στη διαφορετικότητα του εδάφους τις διαφορετικές καταστάσεις του κόσμου και του καθενός από εμάς. Ο Ιησούς δεν θέλει να χωρίσει τους άνδρες και τις γυναίκες σε δυο κατηγορίες, εκείνους που αντιπροσωπεύουν το καλό έδαφος και οι άλλοι το κακό. Ο καθένας από εμάς συνθέτει τα διαφορετικά εδάφη του Ευαγγελίου. Ίσως κάποιες μέρες είμαστε πιο πετρώδες έδαφος και άλλες λιγότερο, άλλες φορές πάλι δεχόμαστε το Ευαγγέλιο αλλά μετά αφήνουμε να μας κατακτήσει ο πειρασμός, και κάποιες άλλες στιγμές ακούμε το Λόγο του Θεού και φέρνουμε καρπό. Ένα είναι το βέβαιο για όλους: υπάρχει ανάγκη ο σπορέας να μπει στο έδαφος, να βγάλει τα χόρτα, να αφαιρέσει τις πέτρες, και να ρίξει με αφθονία το σπόρο. Το αν το έδαφος, είναι πετρώδες ή καλό, σχεδόν δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι να δεχθεί το σπόρο, δηλαδή το Λόγο του Θεού. Ο Λόγος αποτελεί πάντα ένα δώρο. Τα χέρια μας, που είναι συνηθισμένα να αγγίζουν πράγματα τα οποία θεωρούμε μεγάλης αξίας, θεωρούν μικρό πράγμα αυτό το μικρό σπόρο. Πόσες φορές δεν θεωρήσαμε πιο σημαντικές τις παραδόσεις μας και τις πεποιθήσεις μας μπροστά στον ευαγγελικό λόγο!  Και όμως, στο μικρό αυτό σπόρο περιέχετε όλη η δύναμη που θα κάνει να γεννηθεί μελλοντικά ένα φυτό, έτσι και με το Λόγο του Ευαγγελίου περιέχει μια ενέργεια που δημιουργεί το μέλλον το δικό μας και του κόσμου.

 

Προσευχήσου……

Είμαι καλή γη σημαίνει ακούω Εσένα Θεέ που μου μιλάς.

Είμαι καλή γη σημαίνει μαθαίνω να ακούω.

Είμαι καλή γη σημαίνει ανακαλύπτω  πως Εσύ Θεέ με αγαπάς.

Είμαι καλή γη σημαίνει ακούω Εσένα Κύριε, είμαι στην διάθεση σου, σε δοξάζω και σε ευχαριστώ, αισθάνομαι παιδί Σου,  σου ζητώ με εμπιστοσύνη.

Είμαι καλή γη σημαίνει σ’ αφήνω να με ανανεώσεις.

Είμαι καλή γη σημαίνει παρουσιάζομαι σ΄ Εσένα, με εμπιστεύομαι σ΄Εσένα,

είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι θελήσεις να μου προσφέρεις.

Είμαι καλή γη σημαίνει ανοίγω τα αυτιά μου και προσπαθώ να καταλάβω το μήνυμα Σου.

Είμαι καλή γη σημαίνει παραμένω με την πίστη και με την αγάπη στην παρουσία Σου. Αμήν

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου