Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

21 Ιουλίου 2023

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (12,1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περνούσε κάποιο Σάββατο μέσα από σπαρμένα χωράφια. Και οι μαθητές του πείνασαν και άρχισαν να κόβουν στάχυα και να τρώνε. Αλλά οι Φαρισαίοι όταν το είδαν, του είπαν: “Ιδού, οι μαθητές σου κάνουν ό, τι δεν επιτρέπεται να γίνει κατά το Σάββατο”. Κι εκείνος τους είπε: “Δεν διαβάσατε τι έκαμε ο Δαβίδ όταν πείνασε εκείνος και αυτοί που ήταν μαζί του; Πως μπήκε στον οίκο του Θεού και έφαγε τους άρτους της προθέσεως, που δεν του επιτρεπόταν να φάει ούτε εκείνος ούτε κι εκείνοι που ήταν μαζί του, παρά μόνο οι ιερείς; Ή μήπως δε διαβάσατε στο Νόμο, ότι κατά το Σάββατο οι ιερείς που βρίσκονται στο ναό βεβηλώνουν το Σάββατο και όμως είναι αθώοι; Σας λέω, ότι εδώ υπάρχει κάτι ανώτερο από το ναό. Αλλά εάν γνωρίζατε τι σημαίνει “Έλεος θέλω και όχι θυσία”, τότε δεν θα καταδικάζατε αυτούς τους αθώους. Διότι ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος του Σαββάτου”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Μπροστά στους Φαρισαίους, που είναι κολλημένοι στο γράμμα του νόμου και κρίνουν τους μαθητές του, ο Ιησούς απαντά με αγάπη, φανερώνοντας το μυστήριο του προσώπου του «άλλωστε ο Υιός του ανθρώπου εξουσιάζει το Σάββατο». Ο Ιησούς, το ευσπλαχνικό πρόσωπο του Πατέρα, αγαπά με ευσπλαχνία τους Φαρισαίους που είναι σκληρόκαρδοι και αποκλείουν τους φτωχούς και τους μικρούς, τους ασθενείς, από τη σχέση με το Θεό. Μόνο όποιος αγαπιέται μπορεί να αγαπήσει, γι’ αυτό το σκοπό επιθυμεί να επαναφέρει στην αγάπη τους Φαρισαίους φανερώνοντας τη θεότητά του, γιατί μόνο ο Θεός είναι ανώτερος από το νόμο.

«Ευσπλαχνία θέλω και όχι θυσία». Η ευσπλαχνία δεν κατακτιέται με τη λογική, αλλά μέσα από την εμπειρία της αγάπης του ζωντανού Θεού στη ζωή μου.

Συχνά δεν είμαστε γενναιόδωροι στην αγάπη, εξαιτίας των εντάσεων που μπορεί να έχουμε με τα άτομα στο σπίτι, στην δουλειά, με τους φίλους. Και όταν δεν μας αγαπούν, τους κρίνουμε, αισθανόμαστε δικαιολογημένοι να μην τους αγαπούμε. Όμως ο Ιησούς μας διδάσκει ακριβώς το αντίθετο, μόνο αγαπώντας τους άλλους, μόνο φανερώνοντας τους την αλήθεια της ευσπλαχνικής αγάπης του Θεού μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, θα μπορέσουν να αισθανθούν την αγάπη και να αποφασίσουν να αλλάξουν στάση προς το Θεό και τους μαθητές του.

Η ευσπλαχνία, μας μιλά για συμφιλίωση, για συγχώρεση, για αγάπη προς τους εχθρούς, για αγάπη γενναιόδωρη προς όποιον δεν είναι ικανός να απαντήσει με αγάπη.

Ευσπλαχνία σημαίνει είμαι διαθέσιμος να αγαπώ απλά και μόνο από αγάπη και όχι για κάποιο δεύτερο σκοπό ή για κάποιο όφελος.

Με τη σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου, ο Ιησούς μας φανερώνει για ακόμη μια φορά πως δεν ήρθε για να καταδικάσει αλλά για να σώσει όλους τους ανθρώπους. Όποιος καταδικάζει είναι εχθρός του ανθρώπου.

Αυτό που κάνει αληθινή τη λατρεία μας στο Θεό είναι η αγάπη για τους αδελφούς, αυτό που κάνει ψεύτική την λατρεία μας στο Θεό είναι η κρίση για τα αδέλφια μας. Από εμάς εξαρτάται να διαλέξουμε την αληθινή λατρεία στο Θεό στην καθημερινότητα της ζωής μας.

 

Προσευχήσου……

Ιησού, μην επιτρέψεις ποτέ,

σε παρακαλώ,

να περιφρονήσω ή

να κρίνω τα αδέλφια μου,

τους ανθρώπους που βάζεις στο δρόμο μου.

Πέφτω συχνά σε αυτή την παγίδα,

αλλά ο Λόγος σου σήμερα με καλεί

σε μια εσωτερική μεταστροφή.

Δώσε μου μάτια για να βλέπω

 τους αδελφούς μου

με το δικό σου βλέμμα

γεμάτο από ευσπλαχνία και αγάπη. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου