Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

18 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (11,20-24)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς άρχισε να κατακρίνει τις πόλεις όπου είχαν γίνει τα περισσότερα θαύματά του, επειδή δεν μετανόησαν: “Αλίμονο σου, Χοραζίν, αλίμονο σου, Βηθσαϊδά! Διότι αν γίνονταν τα θαύματα που έγιναν σε σας στην Τύρο και στη Σιδώνα, θα είχαν από καιρό μετανιώσει, με σάκο και με στάχτη. Αλλά σας λέω, ότι την ημέρα της κρίσης, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή για την Τύρο και τη Σιδώνα, παρά για σας.

Και σύ, Καπερναούμ, μήπως θα υψωθείς μέχρι τον ουρανό; Μέχρι τον άδη θα κατέβεις! Διότι αν γίνονταν στα Σόδομα τα θαύματα που έγιναν σε σένα, ίσως να παρέμεναν μέχρι σήμερα. Αλλά σας λέω, ότι την ημέρα της κρίσης θα υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή για τη χώρα των Σοδόμων, παρά για σένα!”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ίσως ήδη να γνωρίζεις πως ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιο του, όταν μιλά για θαύματα τα υποδεικνύει με το όνομα «σημεία». Ο Θεός δεν επεμβαίνει ποτέ για να προσφέρει θέαμα, αλλά μόνο για να σώσει. Οι ευεργεσίες που ενεργεί έχουν σκοπό να στηρίξουν την πίστη. Αυτό ισχύει για τα θαύματα που μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια και τα οποία δυστυχώς τα έχουμε συνηθίσει, γιατί τα έχουμε κάτω από τα μάτια μας καθημερινά. Από το θαύμα ενός λουλουδιού που ανθίζει, από ένα μικρό σπόρο νικώντας κάποιες φορές ακόμη και τη δύναμη της πέτρας, στην σταγόνα της βροχής που αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, στο βρέφος που ανοίγεται στη ζωή.

Αυτά είναι θαύματα γραμμένα στον κώδικα της φύσης, που μιλούν αναμφισβήτητα για έναν Άλλο που είναι ωραιότητα, τάξη, δύναμη, αλλά κυρίως είναι ΑΓΑΠΗ.

Υπάρχουν μετά και τα θαύματα της χάρης: τα μυστήρια που ενεργούν σε εμάς μέχρι να μας ανυψώσουν στην θεϊκή σφαίρα, στην οποία πολλές φορές πλησιάζουμε με μεγάλη αδιαφορία και απλά από συνήθεια.  Αρκεί να σκεφτούμε το όφελος της Ευχαριστίας, σε εκείνο τον Άρτο που μπορώ να κρατήσω ανάμεσα στα χέρια μου και είναι ο ίδιος ο Υιός του Θεού. Ο Θεός ο ίδιος που έγινε τόσο μικρός για μένα, από αγάπη. Θα έπρεπε να τρέμαμε από θαυμασμό χαράς και από θείο φόβο. Και παρόλα αυτά πλησιάζουμε αφηρημένοι, με μια μεγάλη δόση επιπολαιότητας.

Η επίπληξη του Ιησού στους ακροατές του πριν 2000 χρόνια, δεν χάνει την αξία της και για εμάς τους χριστιανούς του 21ου αιώνα. Στους Ιουδαίους τότε ο Ιησούς επίπληξε το γεγονός πως αισθάνονται σίγουροι γιατί ήταν «απόγονοι του Αβραάμ». Σε εμάς σήμερα, θα έπρεπε να επιπλήξει το γεγονός πως αισθανόμαστε εντάξει, πως όλα τα κάνουμε σωστά.

Σε μια βαθιά εκκοσμικευμένη κοινωνία, είμαστε «πιστοί», και ξεχνούμε πως απαιτείται μια συνεχής μεταστροφή, γιατί ποτέ δεν θα είμαστε ολοκληρωτικά αυτό που θα έπρεπε να είμαστε: «τέλειοι όπως τέλειος είναι ο Πατέρας μας που βρίσκεται στον ουρανό».

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, πόσα θαύματα έχεις κάνει σε μένα! Κάθε φορά που πήγα να πέσω, Εσύ με σήκωνες ξανά και ξανά. Τις μέρες που ένιωθα χαμένος, ερχόσουν να με βρεις για να ξανάβρω τον δρόμο μου Με τον λόγο Σου, μου έδινες κουράγιο, δύναμη, διαύγεια για να συνεχίσω τον αγώνα ενάντια στο κακό.

Συγγνώμη, Κύριε, συγχώρησε με από αυτήν την αχαριστία μου. Αφύπνισε μέσα μου το πνεύμα της ευχαριστίας, της ευγνωμοσύνης και της προσφοράς. Η καρδιά μου να είναι πάντα διαθέσιμη για Σένα.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου