Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

15 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 24-33)

Δεν υπάρχει μαθητής πιο πάνω απ’το δάσκαλό του, ούτε δούλος πιο πάνω απ’τον κύριό του. Είναι αρκετό για το μαθητή να γίνει όπως ο δάσκαλός του και για το δούλο είναι αρκετό να γίνει όπως ο κύριός του. Αν αποκάλεσαν Βεελζεβούλ τον οικοδεσπότη, πόσο μάλλον τους οικείους του!

Μην τους φοβηθείτε, λοιπόν. Διότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι σκεπασμένο και που δε θα ξεσκεπαστεί και τίποτα το κρυφό που δεν θα γίνει γνωστό. Ό,τι σας λέω στο σκοτάδι, εσείς να το πείτε στο φως και ό,τι ακούτε στο αφτί, κηρύξτε το πάνω στα δώματα. Και να μη φοβάσθε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά που δε μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αλλά να φοβάσθε περισσότερο εκείνον που μπορεί να κάμει να χαθούν στη Γέενα και την ψυχή και το σώμα. Δυο σπουργίτια δεν πουλιούνται για μια δεκάρα; Και ένα απ’αυτά δεν θα πέσει στο χώμα χωρίς να το θέλει ο Πατέρας σας.

Κι εσάς, ακόμα και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι μετρημένες. Λοιπόν, μη φοβάσθε. Εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια.

Οπότε, όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς. Αλλά όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους κι εγώ θα τον αρνηθώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Ο φόβος έχει σκοπό να μας κλειδώσει. Οι φοβισμένοι αναζητούν πάντα ένα κέλυφος για να προστατευτούν από αυτούς που τους τρομάζουν. Η σημερινή κουλτούρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναγκάσει έναν πιστό να ζει κλεισμένος μέσα σε ένα κέλυφος ιδιωτικής ζωής αρκετά φοβισμένος από τις κοσμικές ιδέες που φωνάζουν με κάθε τρόπο και που σκοπό έχουν να κάνουν αυτούς που ζουν διαφορετικά να αισθάνονται λάθος. Προκαλώ οποιονδήποτε να αποδείξει ότι αυτό που διδάσκει ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο είναι εναντίον κάποιου.

Κανένας άντρας ή γυναίκα που να αξίζει αυτό το όνομα δεν μπορεί να βρει στον Ιησού αποκλεισμό. Η πρότασή του στοχεύει στην πλήρη ολοκλήρωση του ανθρώπου. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να κηρύξουμε στα δώματα αυτό που μας διδάσκει το Ευαγγέλιο, προσέχοντας να μην πέσουμε στον πειρασμό να το μετατρέψουμε σε ιδεολογία. Εκείνος που πιστεύει δεν μπορεί να μην αφήσει την πίστη του να αγγίξει κάθε τομέα της ζωής του.

Ένα αναμμένο φως δεν μπορεί να παραμείνει κρυφό. Αλλά το Ευαγγέλιο δεν μιλάει για επίδειξη, αλλά για το να μη φοβόμαστε να ζούμε ανοιχτά αυτό που ανακαλύψαμε ως αληθινό στα βάθη της καρδιάς μας. Αν έχω ανακαλύψει την αξία της αγάπης, δεν μπορώ να μην φέρω κάτι τέτοιο στη δουλειά μου, στις σχέσεις μου, στην πολιτική ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της ζωής μου. Εάν η αγάπη είναι αληθινή, δεν μπορεί να παραμείνει αληθινή μόνο για μένα, πρέπει επίσης να μπορεί να γίνει ευκαιρία και για τους άλλους.

Αλλά αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό μόνο εάν κάποιος σταματήσει να σκέφτεται την πίστη ως ιδιωτικό γεγονός και αρχίσει να την δέχεται ως προστιθέμενη αξία. Όσοι πιστεύουν έχουν την ευθύνη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία σε αυτό που κάνουν και ζουν, και πρέπει να έχουν την ελευθερία να το κάνουν. Δίχως φόβο!

 

Προσευχήσου……

Σε δοξάζω Κύριε, γιατί σκύβεις με αγάπη και στοργή επάνω μου για να κοιτάξεις βαθιά μες την καρδιά μου και να εξιχνιάσεις ότι κατοικεί μέσα της.

Σε ευχαριστώ Κύριε, για το Λόγο σου που έρχεται να ενδυναμώσει την καρδιά μου και να την κάνει να αισθανθεί εμπιστοσύνη ώστε να μπορεί να νικά του φόβους της.

Ναι Κύριε, συχνά στη ζωή μου κυριαρχεί ο φόβος η αγωνία.

Ο Λόγος σου όμως σήμερα ήρθε να γεννήσει στην καρδιά μου την γαλήνη που δίνει η εμπιστοσύνη πως Εσύ είσαι Πατέρας που φροντίζεις με λεπτότητα τα παιδιά σου.

Σε λατρεύω Θεέ της ζωής γιατί στα δικά σου μάτια είμαι πολύτιμος και με έχεις πλάση με λεπτότητα.

Με φροντίζεις, γιατί για σένα αξίζω περισσότερο από πολλά σπουργίτια. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου