Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

14 Ιουλίου 2023


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 16-23)

Εγώ σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Να έχετε, λοιπόν, φρόνηση σαν αυτή που έχουν τα φίδια και ακεραιότητα σαν αυτή που έχουν τα περιστέρια. Προσέχετε τους ανθρώπους, γιατί θα σας παραδώσουν σε συνέδρια και θα σας μαστιγώσουν στις συναγωγές τους. Και εξαιτίας μου θα σας οδηγήσουν μπροστά σε ηγεμόνες και βασιλιάδες, για να δώστε μαρτυρία σ’ αυτούς και στα έθνη. Αλλά όταν σας παραδώσουν, μη μεριμνήστε με ποιο τρόπο ή τι θα πείτε, γιατί εκείνη την ώρα θα σας δοθεί τι να πείτε. Πράγματι, δεν είσθε εσείς που θα μιλάτε, αλλά θα είναι το Πνεύμα του Πατέρα σας που θα μιλά μέσα σας.

Και θα παραδώσει ο αδελφός τον αδελφό σε θάνατο και ο πατέρας το παιδί του και θα επαναστατήσουν τα παιδιά εναντίον των γονέων και θα τους θανατώσουν. Και όλοι θα σας μισούν, εξαιτίας του ονόματός μου. Αλλά εκείνος που θα μείνει σταθερός μέχρι τέλος, αυτός θα σωθεί. Και όταν σας καταδιώξουν σ’ εκείνη την πόλη, καταφύγετε στην άλλη. Αλήθεια σας λέω: δεν θα προλάβετε να τελειώσετε τις πόλεις του Ισραήλ, έως ότου έλθει ο Υιός του ανθρώπου.

Λόγος του Κυρίου


Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 «Εγώ σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Να έχετε, λοιπόν, φρόνηση σαν αυτή που έχουν τα φίδια και ακεραιότητα σαν αυτή που έχουν τα περιστέρια.». Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε αυτό το εδάφιο σε σημείο να το καθαρίσουμε από όλη την ποιητική γλυκύτητα  που του αποδίδουμε μόλις το ακούσουμε, και να το αφήσουμε να απελευθερώσει όλο τον πραγματικό ίλιγγο και φόβο  που είναι σωστό να έχουμε όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι είναι σαν αρνί. μπροστά από ένα κοπάδι αρπακτικών λύκων. Αλλά θα ήταν πολύ βολικό να σκεφτεί κανείς ότι εμείς είμαστε οι καλοί και οι άλλοι (ποιοι;) είναι οι κακοί, οι λύκοι.

Ο πρώτος λύκος που μας απειλεί είναι ο εαυτός μας, το εγώ μας. Δεν υπάρχουν εχθροί έξω.  Έχουμε πολλούς εχθρούς μέσα μας. Και για να κερδίσεις αυτούς τους εχθρούς μέσα και έξω, δεν χρειάζεται να γίνεις σαν αυτούς. Δεν χρειάζεται να  μεταμφιεστείς σε λύκο για να κερδίσεις τους λύκους. Ο Ιησούς, που δεν είναι άπειρος άνθρωπος, μας δίνει μια συνταγή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ:

«Να έχετε, λοιπόν, φρόνηση σαν αυτή που έχουν τα φίδια και ακεραιότητα σαν αυτή που έχουν τα περιστέρια».

Θα ήθελα να ξεκινήσω από την απλότητα, την οποία δεν πρέπει να συγχέουμε με την αφέλεια. Οι απλοί είναι εκείνοι που δεν περιπλέκουν τα πράγματα αλλά που ξέρουν να φτάνουν στο πιο ουσιαστικό κομμάτι των πραγμάτων.

Όσοι έχουν μια απλή καρδιά πάνε στην καρδιά των πραγμάτων.  Ο απλός άνθρωπος δεν χάνει χρόνο διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπερδεύει πολύ. Δεν μεταμφιέζεται σε άτομο που τα ξέρει όλα, αλλά ξέρει ότι η αληθινή νοημοσύνη είναι να ξέρεις πώς να διαισθάνεται αυτό που έχει σημασία.

Οι απλοί δεν μαλώνουν, αντιμετωπίζουν. Οι συνετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στο καλό και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γνωρίζουν ότι το κακό υπάρχει. Και ακριβώς επειδή θέλουν να υπερασπιστούν το καλό από το κακό, προσπαθούν πάντα να καταλάβουν ποια στρατηγική είναι καλύτερο να έχουν για να μην επικρατήσει το κακό, να μην κυριαρχήσει. Όσοι δεν είναι συνετοί αντιδρούν.

Η σύνεση ξέρει να περιμένει. Όσοι είναι συνετοί, πάντα δεν εμπιστεύονται το πρώτο πράγμα που τους περνάει από το μυαλό. Όσοι δεν είναι συνετοί μπερδεύουν την καρδιά με το συναίσθημα και πιστεύουν ότι αφού «αισθάνονται» έτσι, τότε είναι σωστό. Ο συνετός ξέρει καλά ότι πρέπει πρώτα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και μετά να αποφασίσει. Με λίγα λόγια, αρνιά ναι, αλλά όχι ανίδεοι.


Προσευχήσου……

Δώρισέ μου Κύριε, την ικανότητα να μπαίνω σε πορεία,

Με ταπεινή καρδιά, και να βαδίζω προς τη Βασιλεία σου.

Δώρισέ μου, Κύριε, την  αληθινή σοφία της καρδιάς.

Μεταμόρφωσε κάθε μου ανομία,

Και κάθε μου δοκιμασία,

Σε μια καινούργια ευκαιρία για νιώσω την αγάπη σου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου