Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

13 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 7-15)

Και όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας: “Έφθασε η βασιλεία των ουρανών”. Να θεραπεύετε τους ασθενείς, να αναστήνετε τους νεκρούς, να καθαρίζετε τους λεπρούς, να βγάζετε τα δαιμόνια. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν να δώσετε. Μην πάρετε στις ζώνες σας χρυσάφι, ούτε ασήμι, ούτε χάλκινα νομίσματα. Μην πάρετε σακίδιο για το δρόμο, μήτε δυο χιτώνες, μήτε σανδάλια, μήτε ραβδί, διότι ο εργάτης αξίζει να λάβει την τροφή του. Και σε όποια πόλη ή χωριό μπείτε, εξετάστε ποιος είναι άξιος εκεί. Στο σπίτι του μείνετε έως ότου Αναχωρήστε. Και όταν μπείτε στο σπίτι, χαιρετήστε το. Κι αν το σπίτι είναι άξιο, ας έλθει πάνω του η ειρήνη σας. Αλλά εάν δεν είναι άξιο, τότε η ειρήνη σας ας επιστρέψει σε σας. Και όποιος δε σας δεχθεί, ούτε ακούσει τα λόγια σας, όταν θα βγείτε έξω από το σπίτι ή από εκείνη την πόλη, αποτινάξτε τη σκόνη απ’τα πόδια σας. Αλήθεια σας λέω: την ημέρα της κρίσης, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή για τη χώρα των Σοδόμων και των Γομόρρων, παρά για την πόλη εκείνη.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Το κήρυγμα που καλούμαστε να αναγγείλουμε είναι εγγύτητα: «έφθασε η Βασιλεία των ουρανών». Αλλά είναι επίσης ένα κήρυγμα που αγγίζει τη ζωή με αποφασιστικό τρόπο: θεραπεύει, εξαγνίζει, διώχνει μακριά. Η θεραπεία χρησιμεύει για να απαλύνει τα βάσανα που συχνά συσσωρεύονται στη ζωή μας και δεν μας αφήνει πλέον να δούμε το φως, το καλό, το νόημα.

Η κάθαρση έχει να κάνει με εκείνη την αίσθηση της αναξιότητας, της απόστασης, του να αισθανόμαστε λάθος και που μερικές φορές μας κάνει να μισούμε τον εαυτό μας σε σημείο να του κάνουμε κακό.

«Διώχνω» είναι το πιο εύγλωττο ρήμα ενάντια στο κακό, υπάρχουν πράγματα στη ζωή με τα οποία δεν πρέπει να συμβιβαστεί κανείς αλλά πρέπει να βρει το θάρρος να απωθήσει, να κόψει, να αφαιρέσει. Όλη η χριστιανική ζωή βασίζεται σε αυτή την παιδαγωγική της εγγύτητας που καταπραΰνει, λυτρώνει, ελευθερώνει.

“Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε ”.

Η δωρεά, η γενναιοδωρία είναι αυτό που διακρίνει περισσότερο από όλα τη χριστιανική δράση. Η αγάπη του Θεού είναι δωρεάν, δεν μπορεί να αγορασθεί ή να πουληθεί, δεν πρέπει να αξίζει ή να αποκτάται με θρησκευτικές παραστάσεις, και ταυτόχρονα κάθε Χριστιανός που θέλει να κηρύξει το Ευαγγέλιο πρέπει να μπορεί να προσφέρει την ίδια εμπειρία της αγάπης του Θεού.

Μία από τις όψεις της δωρεάς είναι η εμπιστοσύνη στην θεία πρόνοια: θεραπεύει, εξαγνίζει, απομακρύνει.

 

Προσευχήσου……

Δώρισέ μου Κύριε, την ικανότητα να μπαίνω σε πορεία, με ταπεινή καρδιά, και να βαδίζω προς τη Βασιλεία σου.

Δώρισέ μου, Κύριε, την  αληθινή σοφία της καρδιάς.

Μεταμόρφωσε κάθε μου ανομία, και κάθε μου δοκιμασία, σε μια καινούργια ευκαιρία για νιώσω την αγάπη σου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου