Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΑΓΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΤΡΙΤΗ 11 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (19, 27-29)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Πέτρος στον Ιησού: “Εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε. Τι, λοιπόν, θα γίνει μ’εμάς;”. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: εσείς που με ακολουθήσατε στη νέα δημιουργία, όταν ο Υιός του ανθρώπου καθίσει στο θρόνο της δόξας του, κι εσείς θα καθίσετε σε δώδεκα θρόνους κρίνοντας της δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Κι όποιος άφησε σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή παιδιά ή χωράφια για το όνομά μου, θα λάβει εκατονταπλάσια και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε. Τι, λοιπόν, θα γίνει μ’ εμάς;”;» Αυτό το αίτημα του Πέτρου στη σημερινή ιστορία μπορεί να φαίνεται τόσο άκομψο. Ωστόσο, πίσω από αυτά τα φαινομενικά συμφεροντολογικά, εμπορικά, πολύ ανθρώπινα λόγια, κρύβεται κάτι πιο καθοριστικό. Είναι σαν να ήθελε ο Πέτρος να πει: τι πρέπει πραγματικά να αξίζουν όλα όσα μας ζητάς; Ποιο είναι το πραγματικό όφελος;

Το να θυμόμαστε τον λόγο για κάτι, μας σώζει από τον πειρασμό να κάνουμε πράγματα απλώς από συνήθεια ή ακόμα χειρότερα να νιώθουμε καλύτεροι από τους άλλους μόνο και μόνο επειδή κάνουμε αυτό το κάτι.

Ο αληθινός λόγος μας βοηθά να κρατάμε τα πόδια μας στη γη και να ανακτούμε όλα όσα έχουμε χάσει στην πορεία. Ο Ιησούς απαντά έτσι: «Καθένας που άφησε σπίτια, ή αδέρφια, ή αδελφές, ή πατέρα, ή μητέρα, ή παιδιά, ή γη για χάρη του ονόματός μου, θα λάβει εκατό φορές περισσότερα και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή».

Τι σημαίνει «άφησε»; Σίγουρα δεν σημαίνει να τα έχει πετάξει, κακομεταχειριστεί ή ξεχάσει. Αλλά όποιος θέλει πραγματικά να ακολουθήσει τον Χριστό πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται ότι η ευτυχία που επιθυμεί η καρδιά μας μπορεί να προέλθει από την κατοχή ενός από τα πράγματα που αναφέρονται. Θα χαρώ αν έχω σπίτι. Θα χαρώ αν έχω αδερφό ή αδερφή. Θα χαρώ αν έχω ξανά πατέρα ή μητέρα. Θα χαρώ αν κάνω παιδί κ.ο.κ.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ καλά και ευλογημένα από τον Κύριο, αλλά η ευτυχία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να εξαρτάται από το ρήμα έχω, αλλά από το ρήμα είμαι. Το να ακολουθείς τον Χριστό σημαίνει να κατανοήσεις ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από το να έχεις αλλά από το να είσαι. Ο Κύριος μας ζητά να είμαστε δικοί του, να είμαστε ο εαυτός μας, να διαφέρουμε από τη νοοτροπία του κόσμου κ.ο.κ.

Ή ερώτηση του Πέτρου αναφορικά με όσους «ακολουθούν»  τον Ιησού, δεν προορίζονται μόνο για έναν μοναχό,  μια μοναχή, έναν αφιερωμένο και ούτω καθεξής. Είναι το «ακόλουθο» κάθε βαπτισμένου. Είναι η μαθητεία στην οποία καλείται μια μητέρα που έχει παιδιά. Σε έναν άνθρωπο που έχει σπίτι. Σε ένα άτομο που έχει φίλο ή αδερφό. Ο Ιησούς ζητά από όλους «να αφήσουν», δηλαδή να θυμούνται ότι δεν μετράει αυτό που «έχεις» αλλά αυτό που «είσαι».

 

Προσευχήσου……

Πόσες φορές παίρνουμε τον δικό μας δρόμο, στηρίζοντας τα συμφέροντα μας αντί να επιλέξουμε τον δικό Σου δρόμο, Κύριε, ! Εσύ μας καλείς, κι εμείς πάντα Σου δικαιολογούμαστε λέγοντας ότι δεν έχουμε τον χρόνο, ή ότι η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή.

Συγχώρεσέ μας Κύριεε όσες φορές Σε αμφισβητούμε ή διστάζουμε να σε ακολουθήσουμε επειδή είμαστε προσκολλημένοι στα δικά μας. Άνοιξε τα μάτια της πίστης μας ώστε να δούμε τον κόσμο από τη δική Σου πλευρά κι όχι από την δική μας ανθρώπινη άποψη. Ενδυνάμωσε την θέληση μας για να επιλέγουμε πάντοτε αυτό που επιθυμείς από εμάς για τη μεγαλύτερη δόξα του Θεού Πατέρα.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου