Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
10 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (9, 18-26)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ακόμα ο Ιησούς τους μιλούσε, ένας άρχοντας τον πλησίασε και τον προσκύνησε, λέγοντας: “Η κόρη μου μόλις πέθανε. Έλα, όμως, και βάλε το χέρι σου πάνω της και θα ζήσει”. Κι ο Ιησούς, αφού σηκώθηκε, τον ακολούθησε μαζί με τους μαθητές του.

Και τότε, αφού τον πλησίασε από πίσω μια γυναίκα, που έπασχε δώδεκα χρόνια από αιμορραγία, άγγιξε το κράσπεδο του φορέματός του. Διότι έλεγε μέσα της: “Και αν μόνο αγγίξω το φόρεμά του, θα σωθώ”. Κι ο Ιησούς, αφού γύρισε και την είδε, της είπε: “Έχε θάρρος, κόρη μου. Η πίστη σου σε έσωσε”. Κι από εκείνη την ώρα σώθηκε η γυναίκα.

Και όταν ο Ιησούς έφθασε στο σπίτι του άρχοντα και είδε τους μουσικούς και τον κόσμο που έκανε θόρυβο, είπε: “Αναχωρήστε! Γιατί το κορίτσι δεν πέθανε, αλλά κοιμάται”. Και τον περιγελούσαν. Και όταν έβγαλαν έξω τον κόσμο, ο Ιησούς μπήκε μέσα και έπιασε το χέρι της και το κορίτσι σηκώθηκε πάνω. Και διαδόθηκε η φήμη αυτού του γεγονότος σε όλη την περιοχή εκείνη.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Ο πόνος, όταν παρουσιάζεται στη ζωή μας, σβήνει σε μια στιγμή κάθε φλυαρία, κάθε μάταιο πράγμα, κάθε ασήμαντο διαχωρισμό για τα οποία πολλές φορές δημιουργούμε εντάσεις με τους άλλους. Μπροστά στον πόνο ενός παιδιού, για παράδειγμα, δεν έχει πλέον σημασία ποια ομάδα υποστηρίζεις, ποιον ψηφίζεις ή ποιες προτιμήσεις έχεις. Ο πόνος ενός παιδιού σε αναγκάζει να αναρωτηθείς τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό, ποιο είναι το νόημα όλων αυτών και πώς να προχωρήσεις. Πιστεύω ότι αυτή είναι η ψυχική κατάσταση του πατέρα που συναντά τον Ιησού στο σημερινό Ευαγγέλιο: «ένας από τους αρχηγούς ήρθε και προσκύνησε μπροστά του και είπε: «ένας άρχοντας τον πλησίασε και τον προσκύνησε, λέγοντας: “Η κόρη μου μόλις πέθανε. Έλα, όμως, και βάλε το χέρι σου πάνω της και θα ζήσει”. Κι ο Ιησούς, αφού σηκώθηκε, τον ακολούθησε».

Η απόγνωση, ο πόνος, ωθούν αυτόν τον άνθρωπο να πάψει να είναι «πολιτικά σωστός» και τον ωθούν τον να στραφεί στον Ιησού γι’ αυτό που είναι και όχι για αυτό που αντιπροσωπεύει για τους γραμματείς, τους Φαρισαίους, τους ιερείς, τους Ρωμαίους κ.ο.κ. Ο πόνος οδηγεί αυτόν τον άνθρωπο να συμπεριφερθεί στον Ιησού ως τον Υιό του Θεού χωρίς περαιτέρω διαμάχες. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό το μάθημα, γιατί ο Ιησούς μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης, διχασμού, διαμάχης, συμμετοχής, θέσης, διάκρισης, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να θυμόμαστε ότι είναι ο Υιός του Θεού. Και ακριβώς επειδή είναι ο Υιός του Θεού, μπορούμε να του παραδώσουμε κάτι τόσο μη αναστρέψιμο όσο ο θάνατος.

Η ανάσταση της κόρης αυτού του ανθρώπου είναι μόνο ένα σημάδι για κάτι που θα επιτύχει ο Ιησούς σε πρώτο πρόσωπο, δηλαδή την οριστική Ανάσταση, την οριστική νίκη επί του θανάτου. Ένας Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να φοβάται αυτή τη μεγάλη αλήθεια. Ο πραγματικός λόγος που είμαστε Χριστιανοί είναι επειδή πιστεύουμε στην Ανάσταση του Χριστού. Δεν είμαστε Χριστιανοί επειδή παίρνουμε το μέρος μιας κάποιας διδασκαλίας καλοσύνης που υπάρχει στο ευαγγέλιο. Είμαστε χριστιανοί ξεκινώντας από την Ανάσταση του Χριστού. Γιατί αν ο θάνατος δεν νικήθηκε τότε τι αξίζει; Η ζωή αξίζει τον κόπο μόνο αν δεν καταλήξει στο τίποτα, αλλά καταλήξει στην αγκαλιά Κάποιου.

 

Προσευχήσου……

Εσύ με αγγίζεις και μου δίνεις νέα ζωή.
Με ξυπνάς από τον ύπνο μου
και μου δίνεις την χαρά να ζήσω μια νέα ζωή
ανανεωμένη από το άγγιγμά σου.
Κάθε μέρα γεύομαι και χαίρομαι
με τις ευλογίες του Λόγου σου
που ανανεώνει και σώζει.
Με αγγίζει ο Λόγος σου,
ανανεώνει, θεραπεύει τις πληγές
και γιατρεύει τις θλίψεις μου.
Μια είναι η επιθυμία μου, Κύριε
να σε αγγίζω καθημερινά μέσα από το Λόγο σου
και την Ευχαριστία ώστε η ζωή μου
να ανανεώνεται συνεχώς
και να μην πέσει στον κίνδυνο της μονοτονίας
και της ρουτίνας.
Εσύ Κύριε, είσαι η ζωή,
είσαι η χαρά είσαι τα πάντα για μένα, σε μένα. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου