Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

14 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,43-48)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Έχετε ακούσει ότι είπαν: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου”. Αλλά εγώ σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για εκείνους που σας καταδιώκουν, ώστε να γίνετε παιδιά του Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς, διότι ανατέλλει τον ήλιο του πάνω από κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους. Πράγματι, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, τι ανταμοιβή να έχετε; Μήπως και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; Και αν χαιρετάτε μόνο τα αδέλφια σας, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; Οπότε, να είσθε τέλειοι, όπως είναι τέλειος και ο Πατέρας σας ο ουράνιος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν μας είναι πάντοτε εύκολο να αποδεχτούμε τον τρόπο που έχει ο Θεός, γιατί γνωρίζουμε πως αν τον αποδεχθούμε, θα πρέπει κατά συνέπεια να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Στο Ευαγγέλιο, ο Χριστός μας φανερώνει το πρόσωπο ενός Θεού που δεν κάνει διακρίσεις, που αγαπά ακόμη και όποιον δεν τον αγαπά. Ένας Θεός, επομένως, που καλεί όποιον τον ακολουθεί να ενεργεί όπως ο Θεός ενεργεί. Και αυτό μας βάζεις σε κρίση. Καθεαυτού, ο μαθητής του Χριστού δεν θα έπρεπε να βλέπει κανέναν άνθρωπο ως εχθρό του, ακόμη και αν, ακλουθώντας το θέλημα του Θεού, θα βρει πολλούς που θα τον δουν ως εχθρό.

Το να βλέπω κάποιον ως εχθρό σημαίνει πως δεν τον βλέπω με τα μάτια του Χριστού. Ο Χριστός δεν κοίταξε αυτούς που τον σταύρωσαν ως εχθρούς, και το βλέμμα του γεμάτο συγχώρεση έκανε τον εκατόνταρχο να αναφωνήσει: «Πραγματικά αυτός ήταν Υιός Θεού». Η αγάπη του Θεού φανερώθηκε σε όλο της το μεγαλείο ακριβώς όταν αποκαλύφθηκε ως ολοκληρωμένη όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά: απευθύνθηκε σε όλους, καλούς και κακούς, δικαίους και άδικους. Αυτή είναι το διακριτικό στοιχείο του χριστιανού. Παρόλα αυτά, ακόμη και ως χριστιανικές κοινότητες, συχνά κυλάμε σε αυτό: προσευχόμαστε για τα θύματα της βίας και όχι για όποιον την προκάλεσε, ζητάμε την θεραπεία για πολλούς ασθενείς, αλλά όχι για όποιον είναι άρρωστος βαθιά μες την ψυχή του, γιατί δεν γνώρισε και δεν ζει την αγάπη.

Δύσκολα προσευχόμαστε για όποιον μας έκανε να υποφέρουμε. Να λοιπόν μια από τις αιτίες για τις οποίες δεν καταφέρνουμε να συγχωρούμε. Όποιος ζει ως «κακός» (και κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι «καλός» εκατό τις εκατό) υποφέρει, γιατί είναι μακριά από την αγάπη.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θεέ Πατέρα, Εσύ δίνεις το φως του ήλιου στους δίκαιους και στους αδίκους, σε αυτούς που σε ακούνε και σε αυτούς που κωφαίνουν, σ’εκείνους που σε αγαπούν και σ’εκείνους που αδιαφορούν. Η μεγαλοψυχία Σου, η υπομονή Σου, η συγχώρεση Σου δεν έχουν όρια διότι όλοι ανεξαιρέτως είμαστε δικά Σου παιδιά, που περιμένεις κάθε μέρα να μας αγκαλιάσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Κι εγώ Θεέ Πατέρα θέλω ν’αγαπώ όλους όπως Εσύ, ν’αποδέχομαι τον καθένα με τα ελαττώματα του και προτερήματα του όπως είναι πραγματικά. Την αδικία, την μισώ Κύριε αλλά τον άδικο θα προσπαθήσω να τον φέρω κοντά Σου. Τον εγωισμό, τον σιχαίνομαι αλλά τον εγωιστή θα του αλλάξω την στάση με το παράδειγμα μου. Δεν θα χαιρετώ μόνο τους φίλους μου, ούτε θα βοηθώ μόνο τα αγαπημένα πρόσωπα μου. Αλλά θα δείξω για χάρη Σου συγχώρεση στους εχθρούς μου, έλεος στους αχάριστους, ευγένεια στους κακούς ώστε να γίνω τέλειος όπως είσαι Εσύ Πατέρα μου στους ουρανούς.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου