Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (9, 14-17)

Τότε τον πλησίασαν οι μαθητές του Ιωάννη και του είπαν: “Γιατί εμείς και οι Φαρισαίοι νηστεύομε συχνά, αλλά οι μαθητές σου δε νηστεύουν;” Και ο Ιησούς τους είπε: “Μήπως μπορούν να πενθούν οι καλεσμένοι στο γάμο, όσο καιρό είναι μαζί τους ο γαμπρός; Αλλά θα έλθουν ημέρες όταν θα πάρουν από κοντά τους το γαμπρό και τότε θα νηστέψουν. Κανείς δε βάζει μπάλωμα από καινούριο ύφασμα πάνω σε παλιό φόρεμα. Διότι το μπάλωμα θα τραβήξει το φόρεμα και το σχίσιμο θα γίνει μεγαλύτερο. Ούτε βάζουν καινούριο κρασί σε παλιούς ασκούς, διότι, βέβαια, οι ασκοί θα ανοίξουν και θα χυθεί το κρασί και οι ασκοί θα καταστραφούν. Αλλά το καινούριο κρασί το βάζουν σε καινούριους ασκούς κι έτσι διατηρούνται και τα δύο”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Γιατί εμείς και οι Φαρισαίοι νηστεύομε συχνά, αλλά οι μαθητές σου δε νηστεύουν;” Και ο Ιησούς τους είπε: “Μήπως μπορούν να πενθούν οι καλεσμένοι στο γάμο, όσο καιρό είναι μαζί τους ο γαμπρός;»

Στη ζωή της πίστης πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός στο να συνειδητοποιεί εάν η θρησκευτική πρακτική είναι ένα είδος ανταγωνισμού με τον εαυτό του, με την προσωπική δύναμη της θέλησής του, με τα μπράτσα του εγώ του, είτε αν όλα επικεντρώνονται σε ένα διαφορετικό κίνητρο που έχει να κάνει με τον «νυμφίο» , δηλαδή με τον Ιησού. Αυτός είναι ο συλλογισμός που διακριτικά παρουσιάζει  ο Ιησούς σε όσους του ζητούν να λογοδοτήσει για τις πράξεις των μαθητών του.

Αν νηστεύεις για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι είσαι ικανός, ή σωστός, ή πιστός, ή συνεπής, τότε δεν έχεις καταλάβει ότι ο μόνος λόγος της νηστείας σχετίζεται με το άτομο που πραγματικά αγαπάς. Η πνευματική αυτοαναφορά είναι πολύ επικίνδυνη. Συμβαίνει μερικές φορές να φτάνω το βράδυ και να νιώθω ικανοποιημένος που έκανα ό,τι είχα βάλει σκοπό να κάνω κατά την διάρκεια της ημέρας μου, ακόμα και από άποψη προσευχής και ασκητικής. Αλλά νιώθω τον πειρασμό ότι όλα αυτά έγιναν για να ευχαριστήσω περισσότερο το υπερεγώ μου παρά τον Θεό.

Σε τι ωφελεί να συμπληρώσω στον έλεγχο απόδοσης μου καλούς βαθμούς εάν στο μεταξύ έχω χάσει από τα μάτια μου τον Ιησού;

Γι’ αυτό ο Ιησούς αυξάνει τη δόση προσθέτοντας: «Κανείς δε βάζει μπάλωμα από καινούριο ύφασμα πάνω σε παλιό φόρεμα. Διότι το μπάλωμα θα τραβήξει το φόρεμα και το σχίσιμο θα γίνει μεγαλύτερο. Ούτε βάζουν καινούριο κρασί σε παλιούς ασκούς, διότι, βέβαια, οι ασκοί θα ανοίξουν και θα χυθεί το κρασί και οι ασκοί θα καταστραφούν. Αλλά το καινούριο κρασί το βάζουν σε καινούριους ασκούς κι έτσι διατηρούνται και τα δύο».

Η πίστη πρέπει να αλλάζει τη στάση μου σε βάθος. Ο παλαιός άνθρωπος ζει για τον εαυτό του, ο νέος ζει για τον Ιησού. Η πνευματική ζωή είναι η μεγάλη προσπάθεια να σταματήσουμε να ζούμε σε ανταγωνισμό με τον εαυτό μας και με τον κόσμο και να αρχίσουμε να ζούμε για Εκείνον που μας αγάπησε και μας κάλεσε να βγούμε από τον εγωισμό μας.

 

Προσευχήσου……

Καλλιέργησε βαθιά μες την καρδιά μου, Κύριε, μια ελπίδα γεμάτη από απόλυτη εμπιστοσύνη σε Σένα,  αλλά και μια δέσμευση με έργα, για να αναγγέλλω όπου και αν βρίσκομαι με λόγια και με πράξεις: πως Εσύ είσαι ο Θεός μαζί μας, είσαι ο Θεός της ελπίδας, της χαράς, της ζωής, της αγάπης, και έτσι απλά και ταπεινά να συνεργάζομαι στο απολυτρωτικό σου έργο. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου