Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

5 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8,28-34)  

Κι αφού ο Ιησούς έφθασε στην απέναντι όχθη, στη χώρα των Γαδαρηνών, τον συνάντησαν δυο δαιμονισμένοι, που έβγαιναν από τα μνήματα. Ήταν τόσο φοβεροί που κανένας δεν μπορούσε να περάσει από το δρόμο εκείνο. Και άρχισαν να φωνάζουν και να λένε: “Τι το κοινό έχουμε εμείς κι εσύ, Υιέ του Θεού; Ήλθες εδώ, πριν τον καιρό, για να μας βασανίσεις”; Μακριά τους έβοσκε μια αγέλη από πολλούς χοίρους.

Και οι δαίμονες τον παρακαλούσαν λέγοντας: “Αν πρόκειται να μας διώξεις, στείλε μας στην αγέλη των χοίρων”. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Πηγαίνετε!” Κι εκείνοι, βγαίνοντας απ’τους ανθρώπους, πήγαν στους χοίρους. Και τότε όλη η αγέλη όρμησε από τον κρημνό στη θάλασσα και πνίγηκαν στα νερά. Και οι βοσκοί έφυγαν και πήγαν στην πόλη και ανέφεραν τα πάντα και ό,τι συνέβηκε με τους δαιμονισμένους. Και τότε όλη η πόλη βγήκε σε προϋπάντηση του Ιησού και όταν τον είδαν τον παρακάλεσαν να περάσει πέρα από τα σύνορά τους.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας διηγείται έναν εξορκισμό. Θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν διαβάζουμε αυτές τις ιστορίες για να μην τις κάνουμε πολύ συμβολικές. Δεν είναι απλώς ιστορίες που σημαίνουν κάτι άλλο. Ορισμένα επεισόδια δεν είναι παραβολές, αλλά πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται με τον τρόπο του Ευαγγελίου, δηλαδή όχι με δημοσιογραφικό αλλά με θεολογικό τρόπο. Παραμένουν ακόμη «γεγονότα». Ο Ιησούς πραγματικά συνάντησε και συγκρούστηκε με το κακό. Το κακό υπάρχει. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος να διηγηθείς ένας μέρος της ζωής που δεν λειτουργεί.

Ο μεγάλος Πάπας Παύλος ΣΤ’, πάντα μετρημένος, προσεκτικός και ακριβής στα λόγια του, εκφράζεται ως εξής: «Το κακό και η αμαρτία είναι η αφορμή και το αποτέλεσμα μιας επέμβασης σε εμάς και στον κόσμο μας από έναν σκοτεινό και εχθρικό πράκτορα, τον διάβολο. Το κακό δεν είναι πλέον απλώς μια έλλειψη, αλλά μια αποτελεσματικότητα, ένα ζωντανό, πνευματικό, διεστραμμένο ον που με την σειρά του διαστρέφει. Τρομερή πραγματικότητα. Μυστηριώδες και τρομακτικό».

Πιστεύω ότι το Ευαγγέλιο, πριν να μας υπενθυμίσει τι μπορεί να κάνει ο Ιησούς ενάντια στο κακό, θέλει να μας υπενθυμίσει πάνω από όλα ότι το κακό υπάρχει!

Η πρώτη νίκη του κακού είναι να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όλα τα προβλήματά μας είναι μόνο αστοχίες των ανθρώπων ή μεταξύ ανθρώπων, ζητήματα μόνο σκέψεων, λαθών ή πληγών. Το κακό υπάρχει και εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο εναντίον μας. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε τόσο πιο γρήγορα θα επιτρέψουμε στον Χριστό να το πολεμήσει μέσα μας και για εμάς.

Στη σημερινή διήγηση εκδηλώνεται ως μια μπάρα που κλείνει το δρόμο: «Ήταν τόσο φοβεροί που κανένας δεν μπορούσε να περάσει από το δρόμο εκείνο.».

Πολλές φορές στη ζωή μας φαίνεται ότι ο δρόμος είναι κλειστός πέρα ​​από τις δυνάμεις μας. Πρέπει τότε να θυμόμαστε ότι ο Χριστός μπορεί να ελευθερώσει κάθε μονοπάτι και μπορεί να μετατρέψει την προσπάθεια και το εμπόδιο (ακόμα κι αν είναι ο διάβολος που το βάζει) σε έναν τρόπο να μας αγιάσει, να το κάνει να συμβάλει για το καλό μας. Το κακό μπορεί να μας εμποδίσει αλλά δεν μπορεί να σταματήσει το δρόμο μας. Η Αγάπη του Θεού που έρχεται σε μας μέσω του Χριστού μας βοηθά να μετατρέψουμε κάθε πειρασμό σε ευκαιρία, κάθε εμπόδιο σε ευκαιρία, κάθε κλείσιμο σε εφαλτήριο.

Ο Χριστός όχι μόνο μας ελευθερώνει από το κακό, αλλά μας ελευθερώνει και παρά το κακό.

 

Προσευχήσου……

Σε παρακαλώ Κύριε, μην μου αφαιρέσεις τους κινδύνους,

αλλά βοήθησέ με να τους αντιμετωπίζω.

Μην κοιτάς τα βάσανά μου

αλλά βοήθησε με να τα ξεπεράσω.

Δεν ζητώ τόσο να μου δώσεις σύμμαχους στη μάχη της ζωής..

παρά μονάχα τη δύναμη που προέρχεται από Σένα.

Σου ζητώ να μου δώσεις την υπομονή 

για να κατακτήσω την ελευθερία μου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου