Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη άγιο Ευαγγέλιο   (20,24-29)

Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ’τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς. Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: “Είδαμε τον Κύριο!” Κι εκείνος τους είπε: “Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάκτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω”. Και μετά από οκτώ μέρες, πάλι οι μαθητές του ήταν μέσα και ο Θωμάς βρισκόταν μαζί τους. Κι ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, έρχεται πάλι ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και είπε: “Ειρήνη μαζί σας!” Μετά λέει στο Θωμά: “Φέρε το δάκτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!” Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!” Του λέει ο Ιησούς: “Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ’τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς».

Ο δίστιχος ο Θωμάς. Όλοι βλέπουν τον Ιησού αλλά εκείνος είναι ο μόνος που είναι αποκομμένος, είναι έξω από αυτή την εμπειρία. Ίσως να είχε βγει για να αναζητήσει προμήθειες, να κάνει κάποιες δουλειές, να φροντίσει κάτι σημαντικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν παρών τη στιγμή της συνάντησης με τον Αναστημένο.

«Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: “Είδαμε τον Κύριο!” Κι εκείνος τους είπε: “Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάκτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω».

Οι διαβεβαιώσεις και οι μαρτυρίες των φίλων ελάχιστα ωφελούν. Ο Θωμάς είναι ο προστάτης των ανικανοποίητων, δηλαδή αυτών που απορρίπτουν με όλο τους το είναι τις θεωρίες του «εμπιστεύομαι». Και κατά βάθος έχει και δίκιο, γιατί κάτι τόσο καθοριστικό όσο η πίστη δεν μπορεί να βασίζεται απλώς στην εμπειρία των άλλων. Αλλά αυτό που τον οδηγεί να κάνει λάθος είναι ότι σταματά να προσμένει, απορρίπτει την πιθανότητα να είναι αλήθεια.

Αν και από τη μια πλευρά είναι αλήθεια ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να ζήσει με βάση την εμπειρία που οι άλλοι μας μεταφέρουν, είναι επίσης αλήθεια ότι η μαρτυρία των άλλων πρέπει να μας ανοίξει σε μια ενεργή προσδοκία αυτής της εμπειρίας που συμβαίνει όταν και όπως την θέλει ο Ιησούς.

Υπό αυτή την έννοια, το να πιστεύεις δεν σημαίνει μόνο να έχεις άμεση εμπειρία αλλά και να επιθυμείς και να περιμένεις αυτή την καθοριστική εμπειρία. Η λέξη πιστός είναι στην πραγματικότητα ένα ρήμα κίνησης. Η πράξη της πίστης είναι πάντα μια ένταση μεταξύ της δυσπιστίας μου και της πίστης μου. Ο Ιησούς ήρθε και πάλι, και ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες, στάθηκε στη μέση και είπε:

«Ειρήνη μαζί σας!” Μετά λέει στο Θωμά: “Φέρε το δάκτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!” Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!” Του λέει ο Ιησούς: “Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν.».

Πιστεύω σημαίνει να ομολογώ την πίστη ακόμη και αν  βρίσκομαι σε περίοδο προσωπικής δυσπιστίας.

 

Προσευχή της ημέρας.

Καλλιέργησε βαθιά μες την καρδιά μου, Κύριε, μια ελπίδα γεμάτη από απόλυτη εμπιστοσύνη σε Σένα,  αλλά και μια δέσμευση με έργα, για να αναγγέλλω όπου και αν βρίσκομαι με λόγια και με πράξεις: πως Εσύ είσαι ο Θεός μαζί μας, είσαι ο Θεός της ελπίδας, της χαράς, της ζωής, της αγάπης, και έτσι απλά και ταπεινά να συνεργάζομαι στο απολυτρωτικό σου έργο. Αμήν

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου