Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

1 Ιουλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 5-17)

Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ένας εκατόνταρχος ήλθε σε συνάντησή του παρακαλώντας τον και λέγοντας: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά”. Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω”. Και ο εκατόνταρχος απαντώντας είπε: “Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”. Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω ότι θα έλθουν πολλοί απ’την ανατολή και τη δύση και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, ενώ οι γιοι της βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών”. Κι ο Ιησούς είπε στον εκατόνταρχο: “Πήγαινε, και ας σου γίνει όπως πίστεψες”. Κι εκείνη την ώρα ο δούλος θεραπεύτηκε.

 Όταν έφθασε ο Ιησούς στο σπίτι του Πέτρου, είδε την πεθερά του κατάκοιτη και με πυρετό. Άγγιξε το χέρι της και ο πυρετός την άφησε κι εκείνη σηκώθηκε και τον υπηρετούσε. Και όταν βράδιασε του έφεραν πολλούς δαιμονιζόμενους. Και έβγαλε τα πνεύμα με ένα λόγο του και όλους τους αρρώστους τους θεράπευσε, για να εκπληρωθεί ο λόγος του προφήτη Ησαΐα, που είπε: Αυτός πήρε τις ασθένειές μας και τις αρρώστιες μας σήκωσε πάνω του.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά». Το πρώτο μεγάλο μάθημα του σημερινού Ευαγγελίου μας έρχεται από αυτήν την αρχική λέξη που πρόφερε ο Ρωμαίος εκατόνταρχος. Παραδόξως εκείνος δεν ζητά, αλλά διηγείται στον Ιησού τι βιώνει, και εμπιστεύεται στον Ιησού τους πόνους αυτού του υπηρέτη του, για τον οποίο από ότι φαίνεται πρέπει να έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του και για αυτό αναζητά μια λύση. Πόσα πράγματα έχουμε στην καρδιά μας; Πόσα πράγματα ζούμε στην καθημερινότητά μας; Πρέπει να μάθουμε να λέμε στον Ιησού τα πάντα.

Να λέμε στον Ιησού τα βάσανά μας ή τα βάσανα που συναντάμε στο δρόμο μας, ειδικά στα πρόσωπα των αδελφών που συναντάμε. Η προσευχή είναι πάνω από όλα αυτό το να παραδώσω, να εμπιστευτώ στον Ιησού τις καταστάσεις. Ακόμη πριν αυτές γίνουν αίτημα, είναι ένα είδος εναπόθεσης σ’ Εκείνον. Το να μπορώ να πω σε κάποιον αυτό που βιώνω είναι ήδη ένα τεράστιο θαύμα. Ο Ιησούς όχι μόνο ακούει αλλά και διακρίνει και την σιωπηρή προσευχή που κρύβεται σε εκείνη την ιστορία: «Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω». Αλλά είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που η σκηνή μας εκπλήσσει ακόμη περισσότερο επειδή ο Ρωμαίος εκατόνταρχος δείχνει απέραντη πίστη, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτό που ο Ιησούς πρόκειται να κάνει πηγαίνοντας στο σπίτι του: «Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί.».

Είναι σαν να λέει: «Κύριε, σε εμπιστεύομαι τόσο πολύ που είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις κάτι γι’ αυτόν ακόμη και χωρίς να το δω ή να το καταλάβω ποτέ. Σε εμπιστεύομαι σε σημείο που δεν πειράζει να δω πώς θα τα καταφέρεις, αλλά είμαι σίγουρος πως ό,τι είναι σωστό για αυτόν θα το κάνεις».

Ο Ιησούς αγγίζεται από την πίστη αυτού του ανθρώπου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν ανήκει πραγματικά σε έναν κύκλο πιστών, αλλά στην ομάδα των καταπιεστών του Ισραήλ. «Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη».

Πραγματικά, είναι μεγάλη η πίστη όσων προσεύχονται χωρίς να αναζητούν σημάδια, αλλά με την απόλυτη βεβαιότητα ότι Εκείνος που μας αγαπά δεν μπορεί να μην μας εισακούσει και να μην κάνει αυτό που είναι σωστό.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε μου, Ιησού, γνωρίζω πως Εσύ είσαι αγάπη.

Θεράπευσε την καρδιά μου, θεράπευσέ με από την αμαρτία.

Κύριε δώσε μου μια ειλικρινή καρδιά, που να επιθυμεί τη μεταστροφή, ικανή να εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση για να αλλάξει τη ζωή. Και δώσε μου τη δύναμη να μιλώ, για Σένα, με Σένα. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου