Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 29 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,13-19)

 Όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Κι εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

 Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. 19Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Σήμερα η Λειτουργία μας καλεί  να εορτάσουμε τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ανθρώπινα ήταν άνθρωποι με πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες και μερικές φορές δημιουργήθηκαν και εντάσεις. Ο Λόγος του Θεού μας διηγείται επίσης αυτά τα πράγματα για να αφαιρέσει από εμάς εκείνη την ψεύτικη πεποίθηση ότι οι άγιοι είναι όλο χαμόγελα και αγκαλιές, όταν αντιθέτως είναι άνθρωποι σαν εμάς που έχουν επίσης παλέψει με τον εαυτό τους προσπαθώντας να αγαπήσουν με τον καλύτερο τρόπο παρά τον χαρακτήρα τους που δεν ήταν πάντα άψογος

Το Ευαγγέλιο που διαβάζουμε σήμερα μας λέει ποιο είναι το απόσπασμα που σηματοδοτεί την πραγματική αλλαγή στη ζωή μας. Ο Ιησούς ρωτά τους μαθητές για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι για αυτόν. Δεν είναι μια έρευνα, είναι μια στρατηγική. Θέλει να φέρει τους μαθητές του σε μια προσωπική σχέση μαζί του χωρίς αυτή να περνάει από τις «φήμες» των άλλων. Διότι ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, όλοι κινδυνεύουμε να γίνουμε περισσότερο μαθητές εκείνου που λένε οι άνθρωποι παρά εκείνου που πραγματικά θέλουμε εμείς.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι απλώς να πω ποιος είναι ο Χριστός, αλλά να πω ποιος είναι ο Χριστός για μένα. Και για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ο καθένας πρέπει να κοιτάξει την δική του καρδιά και όχι του γείτονα. Κάνουμε πάρα πολλές επιλογές στη ζωή αφήνοντας τους εαυτούς μας να εξαρτώνται από τη φλυαρία των άλλων, ενώ αντίθετα πρέπει να μάθουμε να τις κάνουμε ακούγοντας τον εαυτό μας. Εκεί είναι που μιλάει ο Θεός: «ούτε σάρκα ούτε αίμα σου το αποκάλυψε, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς».

Ωστόσο, το εξαιρετικό με τους αγίους έγκειται στο γεγονός ότι αν και η ερώτηση είναι η ίδια, η απάντηση είναι εντελώς προσωπική.

Δηλαδή, ο καθένας απαντά σε αυτό το ερώτημα του Χριστού βάζοντας τον εαυτό του στο παιχνίδι, βρίσκοντας μέσα του το αλφάβητο για να πει το ίδιο πράγμα με τον Πέτρο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στην Εκκλησία και στην ιστορία δεν υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να είσαι άγιος. Γι’ αυτό και οι διαφορετικοί τρόποι απάντησης δημιουργούν έναν πλούτο, και όχι μονοτονία και ομοιομορφία.

Γι’ αυτό γιορτάζουμε μαζί τον Πέτρο και τον Παύλο, γιατί η διαφορετικότητά τους ωστόσο λέει την ίδια απάντηση. Πολλά αλφάβητα για να πούμε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε Είσαι για μένα η χαρά της ζωής! Είσαι το αλάτι που νοστιμίζει την κάθε μου στιγμή. Μαζί Σου αισθάνομαι σαν βράχος ακλόνητος που τίποτα δεν μπορεί να με πειράξει. Όσο και να δεινοπαθήσω δεν θα λυγίσω. Τα βάσανα μου δεν θα μου αφαιρέσουν την γλυκιά χαρά που νιώθω για Σένα. Το Άγιο Πνεύμα, μου αποκάλυψε ότι είσαι ο Υιός του Θεού που ήρθε να φανερώσει την αγάπη του, το έλεος του, την συγχώρεση του, προς εμάς. Εσύ είσαι ο Σωτήρας που μας σώζει από το δικό μας σκοτάδι. Μας λυτρώνεις με το φως και την αλήθεια Σου. Πόσο η ψυχή μου αγαλλιάζει με την παρουσία Σου! Η καρδιά μου φτερουγίζει στον χτύπο της δικής Σου καρδιάς! Εσύ είσαι ο αδελφός μας που νοιάζεται και φροντίζει τον καθένα μας. Κύριε Ιησού Χριστέ, νιώθουμε ολοκληρωμένοι και πλήρεις. Σε παρακαλούμε, χορήγησε μας την χάρη να σε ομολογούμε με θάρρος στους ανθρώπους γι’αυτά που έκανες, κάνεις για όλους εμάς. Σ’ Ευχαριστούμε για την ανεξάντλητη αγάπη Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου