Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

28 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 15-20)

Προσέχετε απ’ τους ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έρχονται σε σας ντυμένοι σαν πρόβατα, αλλά μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι. Θα τους καταλάβετε από τους καρπούς των. Μήπως τρυγούν σταφύλια απ’ τα αγκάθια ή μήπως μαζεύουν σύκα απ’ τα τριβόλια; Έτσι, κάθε καλό δέντρο κάνει καλούς καρπούς, ενώ το σάπιο δέντρο κάνει κακούς καρπούς. Δεν μπορεί ένα καλό δέντρο να κάνει κακούς καρπούς, ούτε ένα σάπιο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς. Κάθε δέντρο, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται και ρίχνεται στη φωτιά. Οπότε, θα τους καταλάβετε από τους καρπούς των.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 «Μπορείς να προσπεράσεις ένα δάγκωμα λύκου, αλλά όχι ένα δάγκωμα προβάτου», είπε ο Τζέιμς Τζόις. Και νομίζω ότι αυτό είναι το ωραιότερο σχόλιο για το σημερινό Ευαγγέλιο: «Προσέχετε απ’ τους ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έρχονται σε σας ντυμένοι σαν πρόβατα, αλλά μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι. Θα τους καταλάβετε από τους καρπούς των.». Είναι ένα αρχαίο κακό η μεταμφίεση σε καλούς, δίκαιους, ηθικολόγους, ασκητές, σε Ρομπέν των Δασών, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά κάποιος που επιδεικνύει κάτι είναι επειδή βασικά δεν το έχει.

Εκείνος που είναι πραγματικά καλός δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ την καλοσύνη τους ως ματαιοδοξία. Εκείνος που πραγματικά αξίζει είναι αναγνωρίσιμος από ένα ύφος ταπεινότητας που διαπερνά όλα όσα λέει και κάνει. Ίσως η έκφραση «είμαι ταπεινός και είμαι περήφανος για αυτό» μας κάνει να γελάμε, αλλά πολλές φορές αρρωσταίνουμε από αυτή την κωμική αντίφαση και είμαστε οι πρώτοι που το πιστεύουμε και είμαστε πεπεισμένοι.

Ο Ιησούς λέει ότι «θα τους αναγνωρίσετε από τους καρπούς τους», αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος για να το συνειδητοποιήσουμε.

Να είστε επιφυλακτικοί με αυτούς που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά, με αυτούς που δεν μπορούν να γελάσουν με τον εαυτό τους, με αυτούς που προσποιούνται ότι ακούνε αλλά μιλούν μόνο εκείνοι, με αυτούς που σου χτυπούν πολλές φορές στην πλάτη και σε κάνουν πάντα να νιώθεις λίγο λάθος. Οι ψευδοπροφήτες τα έχουν πάντα όλα ξεκάθαρα, γι’ αυτό μισούν την αντιπαράθεση, δεν κάνουν διάλογο αλλά προφέρουν προτάσεις, δεν ενώνουν αλλά τυποποιούν.

Γι’ αυτό το Ευαγγέλιο δεν φοβάται να πει ότι από ανθρώπους  σαν και αυτούς  δεν μπορεί να βγει ούτε μια καλή φωτιά, αλλά μόνο μια φωτιά για σκάρτα, όπως εκείνη που ανάβουν οι αγρότες για να πετάξουν τα υπολείμματα φυτών, τα ξερά κλαδιά και τα νεκρά φύλλα: «Κάθε δέντρο, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται και ρίχνεται στη φωτιά. Οπότε, θα τους καταλάβετε από τους καρπούς των». Γι’ αυτό, όταν έρθει το βράδυ, όταν κάνουμε την εξέταση της συνείδησής μας, θα πρέπει με θάρρος να περάσουμε από όλα τα φύλλα από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι, όλες τις εμφανίσεις με τις οποίες είμαστε καλυμμένοι και να αναζητήσουμε τουλάχιστον έναν καρπό που λέει ότι αυτή η ημέρα δεν πήγε χαμένη..

 

Προσευχή της ημέρας.

Δώσε μου σύνεση, και θα τηρήσω το νόμο σου και θα τον φυλάξω με όλη την καρδιά μου.

Οδήγησέ με στο μονοπάτι των εντολών σου, επειδή αυτό θέλησα.

Στρέψε την καρδιά μου στις αποφάσεις σου και όχι στην πλεονεξία.

Απόστρεψε τα μάτια μου να μη βλέπουν τη ματαιότητα, ζωοποίησέ με μέσα στην πορεία σου.

Αφύπνισε στο δούλο σου το λόγο σου, για να διατηρεί το φόβο σου.

Απομάκρυνε τον εξευτελισμό που προμαντεύω, επειδή είναι καλές οι κρίσεις σου.

Ιδού, επιθύμησα τις εντολές σου, ζωοποίησέ με, επειδή είσαι δίκαιος. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου