ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 10ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
17 Ιουνίου 2023
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 33-37)
Έχετε ακούσει, ακόμη, πως είπαν στους αρχαίους: “Μην επιορκήσεις, αλλά να εκτελέσεις μπροστά στον Κύριο τους όρκους σου”. Αλλά εγώ σας λέω: Να μην ορκίζεστε καθόλου, μήτε στον ουρανό, διότι είναι θρόνος του Θεού, μήτε στη γη, διότι είναι υποπόδιο των ποδιών του, μήτε στα Ιεροσόλυμα, διότι είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά, μήτε να ορκισθείς στο κεφάλι σου, διότι δεν μπορείς να κάμει μια τρίχα άσπρη ή μαύρη. Αλλά ο λόγος σας να είναι ναι ναι, όχι όχι. Τα επί πλέον από αυτά προέρχονται απ’τον Πονηρό.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco
«Μην επιορκήσεις, αλλά να εκτελέσεις μπροστά στον Κύριο τους όρκους σου”. Αλλά εγώ σας λέω: Να μην ορκίζεστε καθόλου».
Σε έναν κόσμο όπως ο δικός μας, στον οποίο φαίνεται ότι οι λέξεις δεν αξίζουν πλέον τίποτα, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το νόημα του λόγου που μας απευθύνει ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο.
Ορκίζομαι σημαίνει δίνω μια εγγύηση, να δώσουμε μια εγγύηση που να λέει ότι αυτό που λέμε είναι αληθινό και αξιόπιστο. Αλλά τι μπορούμε να δώσουμε από την πλευρά μας ως εγγύηση αν όχι αυτό που πραγματικά είναι δικό μας; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Θεό; Είναι μήπως ο Θεός ένα αντικείμενο που μπορούμε να το διαθέσουμε σύμφωνα με τα γούστα μας;
«Μην ορκίζεσαι καθόλου: ούτε στον ουρανό, γιατί είναι ο θρόνος του Θεού. ούτε για τη γη, γιατί είναι το υποπόδιο του.».
Ένας Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να υπερβάλει με τα λόγια. Δεν πρέπει να είναι ειδικός στη ρητορική. Δεν πρέπει να πείθει με πονηρούς συλλογισμούς και λεκτικές αποπλανήσεις. Ένας Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να μιλάει πολύ: «Αλλά ο λόγος σας να είναι ναι ναι, όχι όχι. Τα επί πλέον από αυτά προέρχονται απ’τον Πονηρό».
Πολύ κακό στη ζωή σας προκαλείται από τα υπερβολικά λόγια.
Όταν μαλώνουμε με κάποιον, για παράδειγμα, λέμε και βαριά λόγια που μπορεί να μην τα πιστεύουμε πραγματικά, αλλά που πραγματικά πληγώνουν, αφήνουν το στίγμα τους, δημιουργούν απόσταση. Είτε όταν μιλάμε μεταξύ μας και σε κάποιο σημείο αυτό καταλήγει στο «να κακολογώ τον άλλον» δεν είναι μάλλον μια περιττή χρήση των λέξεων που έχει να κάνει περισσότερο με τον κακό παρά με την αλήθεια;
Μια εξαιρετική Ιταλίδα ποιήτρια, η Άλντα Μερίνι, έγραψε ότι «πρέπει κανείς να επιλέξει προσεκτικά τις λέξεις που δεν θα πει». Αυτό το «ναι, να είναι ναι και το όχι, να είναι όχι» στο οποίο μας καλεί το Ευαγγέλιο είναι η μεγάλη αξιολόγηση της βαρύτητας των λέξεων ως κάτι που έχει πραγματικά σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου. Και αν εσύ χρησιμοποιείς καλά τον λόγο σου, δεν χρειάζεται να ορκίζεσαι, γιατί όποιος σε ακούει ξέρει ότι η βαρύτητα αυτών που λες είναι ήδη εξασφαλισμένη.
Προσευχήσου……
Κύριε Ιησού,
βοήθησέ με να ζω
κάτω από το δικό σου φως
με ειλικρίνεια και γενναιόδωρη καρδιά.
Βοήθησε με να μην φοβάμαι
να «ακούω» τις απαντήσεις σου
στα ερωτήματά μου.
Κάνε Κύριε, να ωριμάσει μέσα μου
μια ζωντανή ελπίδα
η οποία θα με καταστήσει ικανό
να διακρίνω ανάμεσα στο καλό και στο κακό
ακόμη και αν αυτό σημαίνει
πως πρέπει να πάω ενάντια στο ρεύμα.
. Αμήν.
(www.episkopisyrou.gr)