Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 10ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
16 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 27-32)

Έχετε ακούσει ότι είπαν: “μη μοιχεύσεις”. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που βλέπει μια γυναίκα με σκοπό να την επιθυμήσει, ήδη διέπραξε μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του. Και εάν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλε το και ρίξε το μακριά σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί κάποιο από τα μέλη σου, παρά να ριχθεί όλο σου το σώμα στη Γέεννα. Και αν το δεξί σου χέρι σε σκανδαλίζει, κόψε το και ρίξε το μακριά σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί κάποιο από τα μέλη σου, παρά να πάει όλο σου το σώμα στη Γέεννα.

Είπαν ακόμα: “Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, ας της δώσει έγγραφο διαζυγίου”. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που χωρίζει τη γυναίκα του, εκτός από την περίπτωση πορνείας, αυτός την οδηγεί στη διάπραξη μοιχείας. Και όποιος παντρευτεί χωρισμένη, διαπράττει μοιχεία.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Έχετε ακούσει ότι είπαν: “μη μοιχεύσεις”. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που βλέπει μια γυναίκα με σκοπό να την επιθυμήσει, ήδη διέπραξε μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του». Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι αυτό το Ευαγγέλιο μας καταδικάζει όλους ανεξαιρέτως. Πώς μπορεί κανείς να ζήσει μια τέτοια σελίδα του Ευαγγελίου; Μπορούμε να την βιώσουμε μόνο εάν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ως ένα σύνολο και όχι ως ανθρώπους που κάνουν κάποια πράγματα, ενώ σκεφτόμαστε άλλα και ενώ παράλληλα νιώθουμε άλλα.

Η αληθινή ελευθερία είναι να δημιουργείς κοινωνία ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τι νόημα θα είχε να μένει κανείς τυπικά πιστός στη σύζυγό του (ίσως από φόβο για τις συνέπειες) και να βιώνει εσωτερικά μια ψυχαναγκαστική προσκόλληση και επιθυμία για κάποιον άλλο, είναι σα να χτίζεις παλάτια στην άμμο. Και πρέπει επίσης να προσέξουμε πολύ το γεγονός ότι ο Ιησούς δεν μιλά για αυτά που νιώθουμε αλλά για αυτά που χτίζουμε στις αισθήσεις μας.

Δεν μπορώ να απαγορεύσω τον εαυτό μου από το να τον ελκύει κάτι όμορφο. Αυτή η έλξη δεν είναι αμαρτία και δεν είναι κακό. Αρχίζει να μου κάνει κακό όταν χτίζω κάτι πάνω της. Αν δεν μπορώ να διαχειριστώ τις σκέψεις μου πώς μπορώ να διαχειριστώ τις πράξεις μου; Είπαν οι Πατέρες. Εμείς δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη μορφή εσωτερικής υγιεινής. Δεν έχουμε συνηθίσει στον ριζοσπαστικότητα. Αλλά η ριζοσπαστικότητα του Ευαγγελίου δεν συνεπάγεται βία εναντίον του εαυτού μας ή των άλλων, αλλά υποδηλώνει ότι δίνουμε μια σαφή κατεύθυνση σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλό. Το «βγάζω, κόβω, πετάω» δεν είναι ρήματα ακρωτηριασμού, αλλά ρήματα που λένε πόσο μας ενδιαφέρει να κάνουμε αυτό που καλούμαστε να κάνουμε.

Και αν κάτι μπαίνει στο ενδιάμεσο ως εμπόδιο, πρέπει να έχουμε το θάρρος να μπορούμε να αφαιρέσουμε με δύναμη αυτό που εμποδίζει τη ζωή, αυτό που την εμποδίζει να ρέει πραγματικά, αυτό που την εμποδίζει να φτάσει στον πραγματικό της σκοπό.

Δεν πρέπει να μάθουμε να βλάπτουμε τον εαυτό μας, αλλά να απομακρύνουμε βίαια το κακό που μας μπλοκάρει. Δεν πρέπει να είμαστε βίαιοι, αλλά να μάθουμε να ασκούμε δύναμη εκεί που όλα φαίνονται να παρασύρονται.

Ο Ιησούς μας ζητά χαρακτήρα, τότε τη Χάρη θα την βάλει Εκείνος.

 

Προσευχήσου……

Κύριε, η καρδιά μου έπαρση δεν έχει,
ούτε είναι υπεροπτικά τα μάτια μου.
Δεν αποζητώ πράγματα μεγάλα,
ούτε αξιοθαύμαστα για μένα.
Αληθινά γαλήνια και ήσυχη
κράτησα την ψυχή μου,
σαν βρέφος που μόλις θήλασε
στην αγκαλιά της μητέρας του,
σαν βρέφος που μόλις θήλασε,
έτσι μέσα μου είναι η ψυχή μου.
Ας ελπίζει ο Ισραήλ στον Κύριο,
από τώρα κι έως την αιωνιότητα. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου