Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 10ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

15 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 20-26)

Διότι σας λέω: εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των γραμματέων και των φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών.

Έχετε ακούσει πως είπαν στους αρχαίους: “μη φονεύσεις” και πως όποιος σκοτώσει, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που οργίζεται εναντίον του αδελφού του, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Και όποιος πει στον αδελφό του: “ρακά”, να παραπεμφθεί στο Συνέδριο. Και όποιος πει: “τρελέ”, να είναι ένοχος στη Γέεννα της φωτιάς. Εάν, λοιπόν, προσφέρεις στο θυσιαστήριο το δώρο σου και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου, μπροστά στο θυσιαστήριο, και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου.

Να δείξεις γρήγορα συμφιλιωτική διάθεση με τον αντίδικό σου, όσο είσαι ακόμα στο δρόμο μαζί του, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα και ριχθείς στη φυλακή. Αλήθεια σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Εάν, λοιπόν, προσφέρεις στο θυσιαστήριο το δώρο σου και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου, μπροστά στο θυσιαστήριο, και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου». Όταν διαβάζουμε αυτή την περικοπή  του Ευαγγελίου, συνειδητοποιούμε πως στην πραγματικότητα λίγοι από εμάς θα μπορούσαμε να πάμε και να «παρουσιαστούμε στο «θυσιαστήριο» με ελεύθερη και ανάλαφρη καρδιά.

Πολλοί από εμάς, ενώ επιθυμούμε με όλη μας την καρδιά μια κατάσταση ειρήνης με όλους, κουβαλάμε τις πληγές που έχουμε δεχθεί ή έχουμε προκαλέσει από ορισμένες σχέσεις με τους γύρω μας και που βαραίνουν την καρδιά και επιπλέον δυσχεραίνουν την ικανότητα μας να αγαπάμε και να προσευχόμαστε.

Ας το παραδεχτούμε: όταν είμαστε καλά με τους ανθρώπους γύρω μας, έχουμε και μια καλύτερη σχέση με τον Θεό. Για τον λόγο αυτό, μια υγιής πνευματική ζωή δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί μόνο στην κάθετη σχέση με τον Θεό αλλά και στην οριζόντια σχέση με τα αδέλφια. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους, τότε βελτίωσε επίσης και τη σχέση σου με τον Θεό, και αντίστροφα, εάν θέλεις να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον Θεό, αφοσιώσου επίσης στη βελτίωση της σχέσης σου με τους άλλους.

Οι δύο αυτές διαστάσεις πάνε πάντοτε μαζί. Και αν ενώσεις αυτές τις δύο διαστάσεις θα σχηματιστεί ένας σταυρός. Υπό αυτή την έννοια, ο Χριστός έχει ενώσει τον ουρανό και τη γη, την αγάπη για τον Θεό και την αγάπη για τον πλησίον. Το θυσιαστήριο και το πρόσωπο του αδελφού. Η πίστη είναι πάντα αυτή η διπλή ικανότητα να αγαπάς.

Αλλά αλίμονο μας αν νομίζουμε ότι η αγάπη στην οποία καλούμαστε πρέπει να είναι απλώς μια δίκαιη αγάπη: «αν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει αυτή των γραμματέων και των Φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών». Καλούμαστε να αγαπάμε με μια αγάπη που είναι μεγαλύτερη από τη δικαιοσύνη. Η αγάπη είναι μεγαλύτερη από το καθήκον. Είναι η ελεύθερη αγάπη που δεν απαιτείται από κανέναν κανόνα και από κανέναν άλλον. Είναι η αγάπη που αγαπά και τέλος, χωρίς μέτρο. Είναι η αγάπη που φτάνει στο βάθος των πραγμάτων και όχι μόνο η αγάπη που σώζει το πρόσωπο ή τους τύπους. Καλούμαστε σε μια μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Είναι η δικαιοσύνη εκείνων που ότι κάνουν δεν το κάνουν επειδή τους το ζήτησαν, αλλά επειδή το επέλεξαν μόνοι τους.

 

Προσευχήσου……

«Πόσο δυνατός ο Λόγος σου Κύριε, τον μελετώ και ανοίγουν οι πνεύμονες της ψυχής μου,

γεννά την επιθυμία να αναζητώ κάθε μέρα και περισσότερο το καλό, την αδελφική αγάπη με τους γύρο μου.

Όταν όμως Κύριε ο Λόγος σου, έρχεται αντιμέτωπος με τη αδυναμία μου να τον εφαρμόζω πιστά στη ζωή μου, με την αδυναμία μου να αγαπώ όπως εσύ αγάπησες, τότε Κύριε, τα φτερά μου πέφτουν.

Μην επιτρέψεις Κύριε να απογοητευτώ μπροστά στις αδυναμίες μου, μην επιτρέψεις να πάψω να αναζητώ το καλό, Εσένα που είσαι ο Αγαθός. Γι’ αυτό Κύριε με όλη τη δύναμη της πίστης μου  παρακαλώ Εσένα που είσαι η πηγή κάθε αγαθού, δώσε μου τη θεία σου φώτιση, για να μελετώ πάντοτε το καλό και με τη βοήθεια σου, αυτό πάντοτε να πράττω. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου