Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 10ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ  

ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

14 Ιουνίου 2023

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5,17-19)  

Μη νομίσετε ότι ήλθα για να καταλύσω το Νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήλθα να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω. Αλήθεια σας λέω: έως ότου περάσει ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα περάσουν, μέχρι που να πραγματοποιηθούν όλα. Όποιος, λοιπόν, καταργήσει μια από τις εντολές και τις πιο μικρές και διδάξει το ίδιο στους ανθρώπους, αυτός θα ονομασθεί πιο μικρός στη βασιλεία των ουρανών. Ενώ όποιος εφαρμόσει και διδάξει, αυτός θα ονομασθεί μεγάλος στη βασιλεία των ουρανών.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Το Ευαγγέλιο σήμερα μας διδάσκει πώς να τηρούμε το νόμο του Θεού. Ο Ματθαίος γράφει για να βοηθήσει την κοινότητα των Ιουδαίων που έχουν μεταστραφεί να ξεπεράσουν τις κριτικές των αδελφών τους που τους κατηγορούσαν λέγοντας: «Εσείς δεν πιστεύετε στο Νόμο του Μωυσή». Ο ίδιος ο Ιησούς κατηγορήθηκε πως δεν τηρούσε το νόμο του Θεού. Ο Ματθαίος έχει την απάντηση του Ιησού για τους κατηγόρους του. Δίνει ένα φως για να βοηθήσει την κοινότητα  να επιλύσει το πρόβλημα της.

Χρησιμοποιώντας εικόνες της καθημερινότητας, με λόγια απλά και άμεσα, ο Ιησούς είχε πει πως η αποστολή της κοινότητας, ο λόγος της ύπαρξης της, είναι να είναι αλάτι και φως!

Ο Ιησούς είχε πει ούτε ένα γιώτα δεν μπορεί να αλλάξει στο νόμο. Υπήρχαν πολλές τάσεις στις κοινότητες των πρώτων χριστιανών. Μερικές πίστευαν πως δεν ήταν απαραίτητο η τήρηση του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης, γιατί σωζόμαστε μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό και όχι με την τήρηση του νόμου. Άλλοι αποδέχονταν τον Ιησού, Μεσσία, αλλά δεν δέχονταν την ελευθερία του πνεύματος με την οποία κάποιες κοινότητες βίωναν την παρουσία του Χριστού. Θεωρούσαν  πως καθώς ήταν Ιουδαίοι έπρεπε να συνεχίσουν  να τηρούν το νόμο της Π.Δ . Αλλά υπήρχαν και χριστιανοί που ζούσαν τόσο έντονα την ελευθερία πνεύματος, που δεν κοιτούσαν ποια ούτε τη ζωή του Ιησού, ούτε την Π.Δ.

Παρατηρώντας αυτές τις εντάσεις, ο Ματθαίος αναζητά μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δυο άκρα. Η κοινότητα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου η ισορροπία πρέπει να βιώνεται. Η απάντηση που δίνει ο Ιησούς σε εκείνους που του ασκούν κριτική είναι αυτή: «Δεν ήρθα για να καταργήσω το νόμο, αλλά για να τον εκπληρώσω». Οι κοινότητες δεν μπορούσαν να είναι ενάντια στο Νόμο, ούτε μπορούσαν να περιοριστούν στην τήρηση του νόμου. Όπως ο Ιησούς, πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά, και να αποδείξουν, στην πράξη, ποιος είναι ο σκοπός που ο νόμος θέλει να φθάσει στην ζωή των ανθρώπων, δηλαδή, στην εξάσκηση της τέλειας αγάπης. Δεν θα πάψει να ισχύει ούτε ένα γιώτα. Και σε όσους ήθελαν να εγκαταλείψουν όλο το νόμο, ο Ματθαίος απαντά με έναν άλλο λόγο του Ιησού: «όποιος καταργήσει ακόμη και μία από τις πιο μικρές εντολές αυτού του νόμου και διδάξει έτσι και τους άλλους, αυτός θα θεωρηθεί ελάχιστος στη βασιλεία του Θεού. Ενώ όποιος τις τηρήσει όλες και διδάξει έτσι και τους άλλους, αυτός θα θεωρηθεί μεγάλος στη βασιλεία του Θεού».

Η μεγάλη ανησυχία του ευαγγελιστή Ματθαίου είναι να δείξει πως η Π.Δ, ο Ιησούς της Ναζαρέτ και η ζωή του Πνεύματος δεν μπορούν να χωριστούν. Και τα τρία μαζί είναι μέρος το ίδιου σχεδίου του Θεού και μας δίνουν το κέντρο της πίστης μας: ο Θεός του Αβραάμ και της Σάρας είναι παρόν στις κοινότητες μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό που μας στέλνει το Πνεύμα του.

 

Προσευχήσου……

«Πατέρα, δώσε μου το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο, το πιο πολύτιμο δώρο που κατέχεις: τον Ιησού!

 Όταν είμαι άρρωστος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η υγεία .

Όταν αισθάνομαι θλιμμένος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η χαρά.

Όταν αισθάνομαι αδύναμος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η δύναμη.

Όταν αισθάνομαι μόνος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι ο φίλος.

Όταν αισθάνομαι δέσμιος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί αυτός είναι η ελευθερία.

Όταν αισθάνομαι απογοητευμένος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η νίκη.

Όταν αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο σκοτάδι, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι το φως.

Όταν αισθάνομαι αμαρτωλός, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί αυτός είναι ο Σωτήρας.

Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου