Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12,28-34)  

Κατ’ εκείνο τον καιρό, ένας από τους γραμματείς πλησίασε τον Ιησού και βτον ρώτησε: “Ποιά είναι η εντολή η πρώτη απ’ όλες;”

Ο Ιησούς απάντησε: “Πρώτη εντολή είναι: `Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος ο Θεός μας είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη’.  Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: `Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’. Μεγαλύτερη εντολή απ’ αυτές δεν υπάρχει”.

Ο γραμματέας τότε του είπε: “Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με τη αλήθεια αυτό που είπες ότι `ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν. Και το `να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλη σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’ είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες”. Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: “Δε βρίσκεσαι μακριά από τη βασιλεία του Θεού”. Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσεις.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός του don Luigi Maria Epicoco

«ένας από τους γραμματείς πλησίασε τον Ιησού και βτον ρώτησε: “Ποιά είναι η εντολή η πρώτη απ’ όλες;»

Αυτό το ερώτημα του γραμματέα είναι ένα ερώτημα που ίσως όλοι θα έπρεπε να έχουμε το θάρρος να κάνουμε στον εαυτό μας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: τελικά, τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία να κάνεις στη ζωή;

Ο Ιησούς απαντά με αυτόν τον τρόπο: «Πρώτη εντολή είναι: `Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος ο Θεός μας είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη’.  Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: `Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’. Μεγαλύτερη εντολή απ’ αυτές δεν υπάρχει».

Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή είναι να κρατήσω μαζί αυτές τις δύο αγάπες: την αγάπη για τον Θεό και την αγάπη για τον αδελφό που είναι δίπλα μου. Ο διαχωρισμός αυτών των δύο προτεραιοτήτων σημαίνει να πέφτω πάντα σε μια μορφή ζωής που θα με οδηγήσει να χτυπάω πάνω στον τοίχο της δυστυχίας.

Πράγματι, μια ζωή που απλώς βάζει τον Θεό στο κέντρο και τίποτε άλλο θα μπορούσε να είναι μια ζωή που χρησιμοποιεί τον Θεό για να μην αναλάβει ποτέ καμία πραγματική ευθύνη απέναντι στους άλλους. Μερικές φορές με τη δικαιολογία ότι αγαπάμε τον Θεό δεν αγαπάμε κανέναν. Μια τέτοια ζωή μπορεί να φαίνεται ως βαθιά θρησκευτική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο μια μεγάλη μάσκα που καλύπτει ένα τεράστιο κενό.

Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να αποκλείσουμε τον Θεό για να αγαπήσουμε μόνο τους άλλους. Πολύ συχνά διατρέχουμε τον κίνδυνο να ειδωλοποιούμε τον πλησίον σε σημείο να τον κάνουμε θεό της ζωής μας. Αρκεί όμως μια πτώση του, ένα λάθος του, μια αποτυχία του για να κάνουμε την πικρή ανακάλυψη ότι δεν ήταν Θεός και ότι δεν μπορούσαμε να του φορτώσουμε μια τέτοια ευθύνη.

Μόνο αν ο Θεός μπει πρώτος, ο αδελφός βρίσκει τη θέση του. Και η απόδειξη ότι ο Θεός είναι στην πρώτη θέση είναι ακριβώς η αγάπη για τον αδελφό.

«Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με τη αλήθεια αυτό που είπες ότι `ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν. Και το `να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλη σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’ είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες».

 

Προσευχήσου……

«Θεέ Πατέρα, αιώνιε, δίκαιε και γεμάτε ευσπλαχνία, χορήγησε μου να κάνω πάντοτε, με τη θεία σου χάρη, αυτό το οποίο εσύ θέλεις και να θέλω πάντοτε αυτό που σε εσένα είναι αρεστό.

Καθάρισε την ψυχή μου, ώστε φωτισμένη από το φως του Αγίου σου Πνεύματος να ακολουθεί το παράδειγμα του Υιού σου και Κυρίου μας, Ιησού Χριστού. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου