Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

2 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (21, 15-19)

Αφού ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές του και έφαγε μαζί τους, είπε στο Σίμωνα Πέτρο: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς περισσότερο απ’αυτούς;”

Του λέει ο Πέτρος: “Ναι, Κύριε, εσύ γνωρίζει ότι σε αγαπώ”.

“Να βόσκεις τα αρνιά μου”, του απαντά.

Για δεύτερη φορά του λέει: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς;”

Του λέει: “Ναι, Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ”.

“Ποίμαινε τα πρόβατά μου”, του απαντά.

Για τρίτη φορά του λέει: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς;”

Λυπήθηκε ο Πέτρος επειδή για τρίτη φορά τον ρώτησε: `Με αγαπάς;’, και του λέει: “Κύριε, εσύ τα γνωρίζεις όλα. Εσύ γνωρίζεις καλά ότι σε αγαπώ”.

Του λέει ο Ιησούς: “Να βόσκεις τα πρόβατά μου”.

Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: όταν ήσουν πιο νέος, έδενες τη ζώνη στη μέση σου και περπατούσες όπου ήθελες. Αλλά όταν θα γεράσεις, θα απλώσεις τα χέρια σου και άλλος θα δέσει τη ζώνη σου και θα σε πάει εκεί που δεν θέλεις”.

Αυτό το είπε για να φανερώσει με ποιό θάνατο θα δόξαζε το Θεό. Κι αφού του το είπε, του λέει: “Ακολούθα με”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Σε αυτή τη σελίδα του Ευαγγελίου έχουμε έναν από τους πιο ωραίους διαλόγους του Ιησού με τους μαθητές, αλλά θα έλεγα καλύτερα με τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Έναν διάλογο οικείο, προσωπικό. Η πρωτοβουλία για ακόμη μια φορά είναι του Ιησού: «Σίμων, γιε του Ιωάννη με αγαπάς περισσότερο απ’ όσο αυτοί εδώ;» Ο Ιησούς απευθύνετε στον Πέτρο όχι με το όνομα που του είχε δώσει θέτοντας τον αρχηγό της Εκκλησίας: «Πέτρο, εσύ είσαι πέτρα και επάνω σε αυτή τη πέτρα θα οικοδόμησα την Εκκλησία μου». Τον ονομάζει με το όνομα που ο Πέτρος είχε πριν συναντήσει τον Ιησού: Σίμων, γιε του Ιωάννη. Σαν να έλεγε στον Πέτρο: Ξέρω ποιος είσαι, είσαι άνθρωπος εύθραυστος, ο άνθρωπος που συνάντησα μια μέρα στις όχθες της θάλασσας, ένας ψαράς, γιος μιας γενιάς ανθρώπων εύθραυστων, αμαρτωλών…. Σε γνωρίζω Πέτρο. Υποσχέθηκες πως θα έδινες τη ζωή σου για μένα, αλλά δεν ξέρεις ακόμη να είσαι μαθητής μου και πριν ο πετεινός λαλήσει τρεις φορές με απαρνήθηκες. Γνωρίζω την αδυναμία σου, Πέτρο και για αυτό σε ρωτώ ακόμη: «Με αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς εδώ;». η απάντηση του Πέτρου είναι η ταπεινή απάντηση εκείνου ο οποίος παρότι πρόδωσε ξέρει να επιθυμεί πάνω απ’ όλα την αγάπη του Κυρίου: «Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ». Είναι σαν ο Πέτρος να λέει: Κύριε, το ξέρεις, θα έκανα οτιδήποτε για σένα. Εδώ, σε αυτό το διάλογο, ο Πέτρος λαβαίνει οριστικά το κάλεσμά του. Ένα κάλεσμα που για όλους είναι πρώτα απ’ όλα κάλεσμα στην ΑΓΑΠΗ.

Σε αυτή την ερώτηση του Ιησού πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί ο Ιησούς λέει στον Πέτρο: «Με αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς εδώ;» κατά παράδοση λέγεται πως ο Πέτρος έπρεπε να τον αγαπά περισσότερο από όλους γιατί τον έθεσε αρχηγό της Εκκλησίας, σε εκείνον εμπιστεύτηκε ο Ιησούς το ποίμνιο του: την ανθρωπότητα. Αλλά σκέφτομαι πως ο Ιησούς απευθύνει στον καθένα από εμάς αυτή την ερώτηση: «Νίκο, με αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς;» Είναι μια ερώτηση που απευθύνει στον καθένα μας προσωπικά, μας αγγίζει σε βάθος, στο είναι μας: δεν έχει σημασία πόσο οι άλλοι αγαπούν τον Ιησού, εγώ είμαι διαθέσιμος να τον αγαπώ περισσότερο από τους άλλους; Η αγάπη για να είναι αληθινή και αυθεντική είναι κυρίως προσωπική, μόνο έτσι μπορεί να ανοιχτεί στους άλλους. Μόνο αν μάθουμε να αγαπούμε τον Ιησού πάνω από όλα και όλους, θα είμαστε ικανοί να αγαπούμε τους άλλους στην αλήθεια τους και με καθαρή καρδιά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Σε αγαπώ, Θεέ μου, και μοναδική μου επιθυμία είναι να σε αγαπώ έως την τελευταία πνοή της ζωής μου. Σε αγαπώ, Θεέ μου, απεριόριστα αξιαγάπητε, και προτιμώ να πεθάνω αγαπώντας σε παρά να ζήσω έστω και μια μόνο στιγμή δίχως να σε αγαπώ.

Σε αγαπώ, Κύριε. Η μοναδική χάρη που σου ζητώ είναι να σε αγαπώ αιώνια.

Θεέ μου, εάν η γλώσσα μου δεν μπορεί να σου πει σε κάθε στιγμή πως σε αγαπώ, θέλω η καρδιά μου να σου το επαναλαμβάνει τόσες φορές όσες αναπνέω.

Σε αγαπώ, θείε Σωτήρα μου, διότι σταυρώθηκες για μένα.

Θεέ μου, δώσε μου τη χάρη να πεθάνω αγαπώντας εσένα και συνειδητοποιώντας ότι σε αγαπώ». Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου