Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

17 Μαΐου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 1-8)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου.

Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται.

Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου.

 

Στοχασμός

«Εγώ είμαι το κλήμα, εσείς οι κληματόβεργες». Αυτό λέει ο Ιησούς σήμερα σε όσους έχουν αποφασίσει να τον ακολουθούν, επομένως αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που έχεις αποφασίσει να τον ακολουθείς, συνέχισε να διαβάζεις.

Ο στοχασμός αυτών των λόγων του Ιησού με το κλήμα και τις βέργες, βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση που μας ενώνει μ’ Εκείνον. Ο Χριστός φανερώνει την ουσία της χριστιανικής ζωής: μείνετε ενωμένοι μαζί μου.

Και για να μας το εξηγήσει ο Ιησούς χρησιμοποιεί μια εικόνα που όλοι σχεδόν γνωρίζουμε. Το κλήμα και οι κληματόβεργες. Η κληματόβεργα είναι μια επέκταση του κλήματος. Από το κλήμα τρέφεται η βέργα, εκείνο τραβά την υγρασία της γης και τη μεταμορφώνει σε σταφύλι. Εάν η βέργα δεν τραφεί από το κλήμα, δεν μπορεί να παράγει τίποτα απολύτως.

Είναι ένας δεσμός πιο δυνατός ακόμη και από εκείνον μιας μητέρας με το παιδί της που το φέρει στην κοιλιά της. Ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί  τρέχει το ίδιο αίμα, η τροφή της μητέρας περνά στο παιδί. Αλλά το παιδί σε κάποια στιγμή αποκόπτεται από τη μητέρα του, για να συνεχίσει να ζει μόνο του.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς χρησιμοποιεί την εικόνα της κληματόβεργας που είναι ενωμένη με το κλήμα, αλλά που πεθαίνει αν αποκοπεί από αυτό. Δεν υπάρχει κορμός δίχως βέργες, αλλά και βέργες δίχως κορμό. Μαζί αποτελούν το κλήμα, το οποίο το γνωρίζουμε, δεν έχει αξία παρά μόνο για τον καρπό του, γιατί το ξερό ξύλο του χρησιμεύει μόνο στο να πεταχτεί στη φωτιά. Έτσι είναι αχώριστη και η σχέση ανάμεσα στο Χριστό και το μαθητή.

Ποια είναι λοιπόν η ευθύνη μας ως βέργες; Ο Ιωάννης έχει ένα ρήμα που του αρέσει και το χρησιμοποιεί συχνά: «μείνετε». Μείνετε σε μένα και εγώ σε εσάς. Εάν δεν μείνετε ενωμένοι μαζί μου…… Όποιος μένει ενωμένος μαζί μου….. Μένω ενωμένος στο κλήμα σημαίνει μένω ενωμένος με τον Ιησού Χριστό ενωμένος κυρίως «μένω στην αγάπη του» (Ιω 15,9). Στην αγάπη που εκείνος έχει για εμάς και όχι εμείς για εκείνον. Η δική μας αγάπη για Εκείνον πολλές φορές διαρκεί μια στιγμή, η δική του είναι αιώνια. Ούτε καν η αμαρτία μας, μας αφαιρεί τη δυνατότητα να μένουμε ενωμένοι με το Χριστό, αυτό σημαίνει όμως να του επιτρέψουμε να μας αγαπήσει, να μας δώσει το χυμό εκείνο που έχουμε ανάγκη ως βέργες του κλήματος για να μένουμε ζωντανές, που δεν είναι άλλο από το Πνεύμα του, που μας βοηθά να αποφεύγουμε την αμαρτία.   

Ο Ιησούς επιμένει στην αναγκαιότητα να μείνουμε ενωμένοι μαζί του δείχνοντάς μας ποιες είναι οι συνέπειες αν αποκοπούμε από Αυτόν. Η κληματόβεργα που δεν μένει ενωμένη με το κλήμα ξεραίνεται, δεν φέρνει καρπό, κόβεται και πετιέται στη φωτιά, γιατί δεν χρησιμεύει σε τίποτα, το ξύλο του κλήματος σε αντίθεση με όλα τα άλλα ξύλα, που όταν κοπούν χρησιμεύουν σε διάφορους σκοπούς, είναι ένα ξύλο εντελώς άχρηστο. Ας μείνουμε λοιπόν ενωμένοι μαζί του για να φέρνουμε καρπό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Εγώ ενωμένος με Εσένα και Εσύ μαζί μου. Τι όμορφη αυτή η ενότητα Κύριε. Συνειδητοποιώ πως αυτό το οποίο καταφέρνω να κάνω, πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία, δεν θα το κατάφερνα δίχως Εσένα. Καθώς χωρίς Εσένα χάνω μόνο το χρόνο μου. Μένοντας σ’ Εσένα τι άλλο μπορώ να θέλω, να επιθυμώ παρά μονάχα αυτό το οποίο Εσύ θέλεις, Εσύ επιθυμείς. Κύριε κάνε τα λόγια σου να μην μείνουν μόνο στη μνήμη μου αλλά να βρουν χώρο στην καρδιά μου και να φωτίζουν τη ζωή μου, μόνο τότε θα είμαι ενωμένος μ’ Εσένα, όπως η βέργα με το κλήμα, για να φέρω καρπό. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου