Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

8 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (17, 11-19)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και είπε: «Πατέρα άγιε, κράτησέ τους ενωμένους στο όνομά σου που μου έχεις δώσει, για να είναι ένα όπως εμείς.

Όσο ήμουν μαζί τους, εγώ τους κράτησα ενωμένους στο όνομά σου που μου έχεις δώσει και τους φύλαξα και κανένας απ’ αυτούς δε χάθηκε παρά μόνο ο γιος της απώλειας, ώστε να εκπληρωθεί η Γραφή. Αλλά τώρα έρχομαι σε σένα κι αυτά τα λέω όσο είμαι στον κόσμο, για να έχουν πλήρη τη δική μου τη χαρά μέσα τους. Εγώ τους έχω δώσει το λόγο σου κι ο κόσμος τους μίσησε, επειδή δεν είναι απ’τον κόσμο, όπως κι εγώ δεν είμαι απ’τον κόσμο.

Δε σε παρακαλώ να τους πάρεις απ’ τον κόσμο, αλλά τους φυλάξεις απ’ τον Πονηρό. Δεν είναι απ’ τον κόσμο, όπως κι εγώ δεν είμαι απ’ τον κόσμο. Καθαγίασέ τους με την αλήθεια. Ο δικός σου λόγος είναι αλήθεια. Όπως απέστειλες εμένα στον κόσμο, κι εγώ απέστειλα αυτούς στον κόσμο. Και για χάρη τους εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου, για να είναι κι αυτοί καθαγιασμένοι με την αλήθεια.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς είναι το παράδειγμα. Βρίσκεται τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής Του, Κι όμως, δεν είναι για τον εαυτό του που προσεύχεται. Η μεγάλη Του ανησυχία είμαστε εμείς. Όχι μόνο εκείνοι που είναι εκεί μαζί Του εκείνη τη στιγμή. Αλλά ακόμη και εκείνοι που θα έρθουν μετά από αυτούς. Και εγώ κι εσύ επομένως κι εκείνοι που θα έρθουν μετά από μας. Ώστε να προστατευτούμε από το κακό, και να καθαγιαστούμε στην αλήθεια. “Καθαγίασέ τους στην αλήθεια”. Είναι ένα αίτημα που  μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει. Γιατί πραγματικά αυτό το έχουμε ανάγκη. Υπάρχει ανάγκη, ανά πάσα στιγμή, οι φίλοι Του να είναι “αληθινοί”. Όχι χωρίς ατέλειες αλλά αληθινοί, αυθεντικοί, ειλικρινείς. Να δινόμαστε να είμαστε αξιόπιστοι. Μάρτυρες της αλήθειας στον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται αληθινούς ανθρώπους, με μια ζωή όχι τέλεια αλλά αληθινή. Ικανοί να λένε την “αλήθεια” και όχι την “αλήθεια” που ο κόσμος θέλει να ακούσει, μόνο για να είμαστε πιο ελκυστικοί. Ο Ιησούς το ζητά αυτό για μας. Επειδή στον κόσμο έμειναν λίγοι που λένε την αλήθεια. Ο κόσμος μισεί τους φορείς της αλήθειας, όπως μίσησε τον Ιησού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και όποιον έγινε “αλήθεια”. Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που αποκαλούνται “ειλικρινείς”, “αυθεντικοί”, “αληθινοί”, έτσι όπως κάνει και ο πατέρας του ψεύδους. Ωστόσο, οφείλεται στην έλλειψη αλήθειας το γεγονός ότι ο κόσμος πεθαίνει. Είναι ισχυρή η αλήθεια. Περισσότερο από μια ατομική βόμβα. Και πιο βαθιά από τη θάλασσα. Πιο καθαρή από το νερό. Πιο διαφανές από το κρύσταλλο. Είναι ένας εξορκισμός, η αλήθεια. Πόση ανάγκη υπάρχει για ανθρώπους που να είναι αφιερωμένοι σ ‘αυτήν. Οι οποίοι να στέκονται όρθιοι, όπως οι κολώνες, όπως οι αναμμένες λαμπάδες, για να υποδεικνύουν ακόμη την “αληθινή” πορεία. Επικαλούμαστε το Άγιο Πνεύμα. Να μας δώσει το θάρρος στην αλήθεια. Για να μας δώσει τη δύναμη της αλήθειας. Για να μας καθαγιάσει στην αλήθεια. Για να μας καθοδηγήσει σε όλη την αλήθεια, που είσαι Εσύ Κύριε Ιησού. Ακόμη μια φορά είναι έτσι, όπως πάντα, το αντίδοτο ενάντια στον άρχοντα του ψεύδους είσαι Εσύ, Κύριε Ιησού. Το Άγιο Πνεύμα ας μας καθοδηγεί εκεί που είσαι Εσύ. Προς την Παρουσία Σου,  Κύριε Ιησού.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ. με φύλαξες από την πονηριά, την απληστία, την μοχθηρία, τον εγωισμό αυτού του κόσμου. Δεν χάθηκα από τις σαγηνευτικές, γοητευτικές προτάσεις της εξουσίας, της διασημότητας, της υπερηφάνειας. Η νοοτροπία του κόσμου θέλει να μας σκλαβώσει Κύριε με τα αγαθά του. Προσπαθεί να μας δελεάσει με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Όμως μέσα από την απλή, λιτή, ταπεινή καθημερινή ζωή μου, έδωσες σ’ εμένα χαρά γεμάτη για να είμαι ευτυχισμένος κοντά Σου. Δίπλα Σου διακρίνω τι είναι ουσιαστικό και τι ανούσιο. Βλέπω την αλήθεια χωρίς να φοβάμαι. Αναζητώ την ειρήνη Σου για μένα, τους συνανθρώπους μου, για όλο τον πλανήτη. Το άδικο μπροστά στα μάτια μου, μου ξινίζει και επιμένω να επαναφέρω την δικαιοσύνη σύμφωνα με το θέλημα Σου. Βοήθησε με, Κύριε, ώστε η καρδιά μου, η ψυχή μου, το πνεύμα μου να μην διαφθείρεται από το πνεύμα του κόσμου αυτού. Χορήγησε μας τη χάρη να μείνουμε προσηλωμένοι, αφοσιωμένοι στις αξίες τις δικές Σου. Στείλε το Άγιο Πνεύμα Σου για ν’ ακούμε με ειλικρίνεια τον λόγο του Θεού Πατέρα και να ερμηνεύουμε σωστά τα σημάδια του.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου