Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

2 Μαΐου  2023

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Όχι ο Μωυσής, αλλά ο Πατέρας μου

σας δίνει το αληθινό ψωμί απ’ τον ουρανό.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,30-35)

Τον καιρό εκείνο, οι άνθρωποι του λαού είπαν στον Ιησού: «Ποιο είναι το σημείο που κάνεις, ώστε να δούμε και να σε πιστέψουμε; Ποιο είναι το έργο που κάνεις; Οι πατέρες μας έφαγαν στην έρημο το μάννα, όπως λέει η Γραφή: «Ψωμί απ’ τον ουρανό τους έδωσε να φάνε». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δε σας έδωσε ο Μωυσής το ψωμί από τον ουρανό, αλλά ο Πατέρας μου σας δίνει το αληθινό ψωμί απ’ τον ουρανό. Διότι το ψωμί που δίνει ο Θεός είναι αυτό που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό και δίνει ζωή στον κόσμο». Του είπαν τότε: «Κύριε, δος μας για πάντα αυτό το ψωμί». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Αυτός που έρχεται κοντά μου ποτέ δε θα πεινάσει, κι αυτός που πιστεύει σε μένα δε θα διψάσει ποτέ».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι είναι όλα αλήθεια; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που μας προτείνει ο Χριστός είναι το πιο αυθεντικό από όλα όσα έχουμε ζήσει στη ζωή; Ο Ιησούς δεν προσβάλλεται από αυτό το ερώτημα, Εκείνος γνωρίζει καλά ότι εμείς έχουμε ανάγκη και να αγγίξουμε, και να δούμε, και να καταλάβουμε. Εκείνος γνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη να επαληθεύσουμε, να αποκτήσουμε εμπειρία: «Ποιο είναι το σημείο που κάνεις, ώστε να δούμε και να σε πιστέψουμε; Ποιο είναι το έργο που κάνεις; Οι πατέρες μας έφαγαν στην έρημο το μάννα, όπως λέει η Γραφή: «Ψωμί απ’ τον ουρανό τους έδωσε να φάνε».

Και να που ο Ιησούς, αντί να επινοήσει ένα ειδικό εφέ, κάνει κάτι συγκλονιστικό, κάτι μεγαλύτερο, κάτι αδιανόητο: παρουσιάζεται ο ίδιος ως σημείο, ως δώρο, ως απόδειξη ότι αυτά που λέει είναι αληθινά. Δεν δίνει μάννα που κατέβηκε από τον ουρανό, αλλά κάνει τον εαυτό του άρτο τεμαχισμένο για όλους: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δε σας έδωσε ο Μωυσής το ψωμί από τον ουρανό, αλλά ο Πατέρας μου σας δίνει το αληθινό ψωμί απ’ τον ουρανό. Διότι το ψωμί που δίνει ο Θεός είναι αυτό που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό και δίνει ζωή στον κόσμο». Του είπαν τότε: «Κύριε, δος μας για πάντα αυτό το ψωμί».

Το δώρο της Θείας Ευχαριστίας είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός που έχει ο κόσμος, γιατί είναι η πραγματική παρουσία ενός άπειρου Θεού που είναι ερωτευμένος μαζί μας κρυμμένος μέσα στην ευθραυστότητα ενός θραύσματος άρτου.

Και αυτή η επιλογή έγινε ειδικά για να μας αφήσει ελεύθερους, ελεύθερους να τον πιστέψουμε ή ελεύθερους να μην το πιστέψουμε.

Εσύ βλέπεις άρτο αλλά ξέρεις ότι στην ουσία είναι Εκείνος ολοκληρωτικά. Εσύ βλέπεις άρτο αλλά αυτό είναι «το Όλον στο θραύσμα». Εσύ βλέπεις σιωπηλό άρτο, αλλά εκείνη είναι η πιο εύγλωττη Παρουσία της μεγαλύτερης Αγάπης, εκείνου που δίνει όλο τον εαυτό του. Εσύ βλέπεις άρτο αλλά η πίστη σου ξέρει ότι είναι απείρως περισσότερα. Έτσι, ό,τι είναι καθημερινό, όπως ένα κομμάτι άρτου, γίνεται σημείο του εκπληκτικού, και το κάνει χωρίς πυροτεχνήματα, αλλά με απόλυτη ταπείνωση, όπως συμβαίνει και τη νύχτα που ήρθε στον κόσμο στα απομακρυσμένα περίχωρα της Ιουδαίας.

Είναι τα μάτια που πρέπει να αλλάξουν, όχι τα πράγματα. Είναι τα μάτια που πρέπει να μπορούν να δουν ολοένα και περισσότερο αυτό που η καρδιά αναζητά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Εσύ είσαι ο άρτος της ζωής, αληθινή τροφή που δίνεται σε μας, τροφή που διατηρεί την ανθρωπότητα. Σε ευχαριστώ γιατί θέλησες να γίνεις τροφή για την πορεία της ζωής μου. Η πείνα μου, Κύριε, είναι μεγάλη. Πεινώ για αλήθεια, για αγάπη, για ειρήνη…

Διακρίνω την πείνα και των άλλων γύρω μου. Κανείς Κύριε δεν μπορεί να σβήσει μια τέτοια πείνα, κανείς άλλος παρά μόνο Εσύ! Εσύ Κύριε, άρτε του ουρανού, άρτε ζωής, εσύ ! ΑΜΗΝ

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου