Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

7 Ιουνίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (17, 1-11)

Τον καιρό εκείνο, σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, είπε: “Πατέρα, έφθασε η ώρα. Δόξασε τον Υιό σου, ώστε ο Υιός να δοξάσει εσένα, Όπως του έδωσες εξουσία πάνω σε κάθε άνθρωπο, έτσι θα δώσει την αιώνια ζωή σ’όσους του έχεις δώσει. Κι αυτή είναι η αιώνια ζωή: να γνωρίσουν εσένα το μοναδικό αληθινό Θεό κι εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό.

Εγώ σε δόξασα πάνω στο γη με το να φέρω σε πέρας το έργο που μου έδωσες να κάμω. Και τώρα, εσύ Πατέρα, δόξασέ με κοντά σου με τη δόξα που είχα κοντά σου πριν να υπάρξει ο κόσμος.

Φανέρωσα το όνομά σου στους ανθρώπους εκείνους που μου έδωσες μέσα από τον κόσμο. Δικοί σου ήταν και τους έδωσες σε μένα και έχουν τηρήσει το λόγο σου. Τώρα κατάλαβαν πως όλα όσα μου έδωσες, προέρχονται από σένα, επειδή τα λόγια που μου έδωσες τα έδωσα σ’αυτούς κι αυτοί τα δέχθηκαν και κατάλαβαν αληθινά ότι από σένα προήλθα και πίστεψαν ότι σε με απέστειλες.

Εγώ γι’αυτούς σε παρακαλώ. Δε σε παρακαλώ για τον κόσμο, αλλά για κείνους που μου έδωσες, επειδή είναι δικοί σου. Κι ό,τι είναι δικό μου είναι και δικό σου και ό,τι είναι δικό σου, είναι και δικό μου κι μ’αυτούς έχω δοξασθεί. Τώρα δεν είμαι πια στον κόσμο, ενώ αυτοί είναι στον κόσμο κι εγώ έρχομαι σε σένα. Πατέρα άγιε, κράτησέ ενωμένους στο όνομά σου αυτούς που μου έχεις δώσει, για να είναι ένα όπως κι εμείς.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πόσο όμορφη αυτή η προσευχή του Ιησού. Ακόμη πιο όμορφο, το ότι έχει μεταδοθεί ανά τους αιώνες. Και είναι ακόμη πολύ επίκαιρη. Κάθε μέρα την ακούμε στην Θεία Λειτουργία. Με αυτήν, ο Ιησούς προσεύχεται για μένα και για σένα. Ώστε να συνεχίσουμε την γνωριμία μας με το Θεό, που είναι η αληθινή ζωή. Προσεύχεται για μένα και για σένα. Ώστε να μας υπερασπίζεται από το κακό που θέλει να μας αρπάξει από τα χέρια του Πατέρα Του.  Εσύ και εγώ δεν γινόμαστε μόνο αντικείμενο αυτής της προσευχής, αλλά μέρος της. Όχι απλοί θεατές, κατά την θεία Λειτουργία, αλλά μέρος της. Επειδή ο Ιησούς προσεύχεται για μας και εμείς γινόμαστε προσευχή του Ιησού. Εμείς που είμαστε στον κόσμο, αλλά δεν είμαστε του κόσμου, είμαστε αντικείμενο μιας μεγάλης αγάπης. Για μας, που στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα πάνω, ο Ιησούς αποκάλυψε έναν διαφορετικό Θεό από αυτό που πάντα φανταζόμασταν. Έναν Θεό με το πρόσωπο του Πατέρα. Έναν Θεός που γίνεται τροφή. Έναν Θεό όλο καλοσύνη. Κυρίως όμως έναν Θεό αληθινό και παρόντα.  Έναν Πατέρα για να δοξαστεί. Με τις ενέργειές μας. Με τη ζωή μας. Το Άγιο Πνεύμα ας κατέβει επάνω μας.  Και ας μας βοηθήσει. Να γίνουμε προσευχή ο ένας για τον άλλο. Και να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε και ο Πατέρας να δοξάζεται. Ώστε η ζωή μας, τόσο συνηθισμένη, να μπορέσει να γίνει εξαιρετική. Και να είναι όλη χρήσιμη ώστε να δοξάζεται ο Θεός που είναι Πατέρας μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, σ’ ευχαριστώ γιατί μου γνώρισες πραγματικά ότι ο Θεός είναι Πατέρας μου. Μου έδειξες ότι του ανήκω. Ο λόγος Σου, Κύριε, βασίζεται στον επουράνιο Πατέρα. Όλα όσα προέρχονται από Εσένα είναι οι χάρες που σου έδωσε Εκείνος για να μη μας λείψει τίποτα στη ζωή μας. Γι’ αυτό, Κύριε, σου προσφέρω ό,τι έχω, διότι αυτό που κατέχω είναι και δικό Σου, και τα δικά Σου μου τα έχεις δώσει γενναιόδωρα για να είναι δικά μου. Μοιράστηκες τα πάντα μ’ εμένα, Ιησού Χριστέ! Δεν κράτησες τίποτα για Σένα. Επέλεξες να γίνεις φτωχός για χάρη μου. Κι εγώ με τη σειρά μου, Σου τα δίνω όλα. Γι’ αυτό πάρε και δέξου όλη μου την μνήμη, όλη μου τη νόηση, όλη μου τη θέληση, όλη μου την ελευθερία. Εσύ μου τα έδωσες και σε Σένα πάλι τα προσφέρω. Μόνο συνέχισε, Κύριε, να μου δίνεις την αγάπη Σου, την ειρήνη Σου, την παρέα Σου, κι αυτό μου είναι αρκετό.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου