Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

1 Μαΐου  2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Να εργάζεστε όχι για την τροφή που χάνεται,

αλλά για την τροφή που παραμένει για την αιώνια ζωή.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6, 22-29)

Την άλλη ημέρα, ο κόσμος που στεκόταν στην απέναντι όχθη είδε ότι δεν υπήρχε εκεί άλλο πλοιάριο παρά μόνο ένα και ότι ο Ιησούς δεν μπήκε σ’ αυτό μαζί με τους μαθητές του, αλλά οι μαθητές του, μόνοι αναχώρησαν. Ήλθαν κι άλλα πλοιάρια απ’ την Τιβεριάδα σ’ εκείνο το μέρος όπου είχαν φάει το ψωμί, όταν ο Κύριος είπε την προσευχή της ευχαριστίας. Αλλά, όταν ο κόσμος είδε ότι ο Ιησούς δεν είναι εκεί ούτε και οι μαθητές του, ανέβηκαν κι αυτοί στα πλοιάρια και πήγαν στην Καπερναούμ, αναζητώντας τον Ιησού. Όταν τον βρήκαν στην άλλη όχθη, του είπαν: «Ραβί, πότε ήλθες εδώ;».

Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε και είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: με αναζητείτε όχι γιατί είδατε τα θαύματα, αλλά γιατί φάγατε απ’ τα ψωμιά και χορτάσατε. Να εργάζεστε όχι για την τροφή που χάνεται, αλλά για την τροφή που παραμένει για την αιώνια ζωή και την οποία ο Υιός του ανθρώπου θα σας δώσει. Διότι αυτόν σφράγισε ο Θεός Πατέρας! Του είπαν τότε: «Τι να κάνουμε για να εκτελούμε τα έργα του Θεού;»  Αποκρίθηκε ο Ιησούς και τους είπε: «Αυτό είναι το έργο του Θεού: να πιστεύετε σ’ αυτόν που απέστειλε Εκείνος».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο αποκαλύπτει έναν λάθος τρόπο να είναι κάποιος μαθητής του.

Πράγματι από τη μια πλευρά τα πλήθη τον αναζητούν παντού αλλά δεν μπορούν να τον βρουν και όταν τελικά τον βρίσκουν ακούν τον Ιησού να τους λέει αυτά τα λόγια: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: με αναζητείτε όχι γιατί είδατε τα θαύματα, αλλά γιατί φάγατε απ’ τα ψωμιά και χορτάσατε».

Το να ακολουθούμε τον Ιησού για τα θαύματα, για τις χάρες που μπορεί να μας δώσει, για τα οφέλη  που μπορούμε να έχουμε από αυτόν, δεν σημαίνει πως είμαστε πραγματικοί μαθητές του. Και σε εμάς μπορεί να συμβεί να βιώνουμε μια πίστη που να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα θαύματα, τα οφέλη, το ότι που μπορούμε να έχουμε από αυτά. Αλλά ακριβώς όπως σε μια ιστορία αγάπης η ευκολία και το όφελος βάζει σε δεύτερη θέση την αγάπη, έτσι και στην εμπειρία της πίστης: η πίστη δεν είναι μια μαγεία που λύνει τα προβλήματά μας, αλλά ένας δρόμος σωτηρίας που πραγματικά επιφέρει τη μεταστροφή μας.

Γι’ αυτό αν η πίστη μας είναι δεμένη με τα θαύματα, θα τελειώσει μόλις τελειώσουν τα θαύματα. Οι αληθινοί μαθητές είναι εκείνοι που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τον Ιησού στο πιο δύσκολο μονοπάτι της ζωής του, τον δρόμο του σταυρού. Μέχρι εκείνη την στιγμή είμαστε απλά πλήθος.

Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα: σε τι πιστεύουμε, στα θαύματα ή σε αυτό που τα θαύματα θα έπρεπε να μας υποδεικνύουν; Τι έχουμε πραγματικά στην καρδιά μας, να αποκτήσουμε μια χάρη ή να αγαπάμε ειλικρινά αυτόν ο οποίος είναι ο δωρητής κάθε χάρης; Γι’ αυτό ο Ιησούς κλείνει την επίπληξή του με μια πολύ ξεκάθαρη ένδειξη: «Να εργάζεστε όχι για την τροφή που χάνεται, αλλά για την τροφή που παραμένει για την αιώνια ζωή και την οποία ο Υιός του ανθρώπου θα σας δώσει».

Αυτή η τροφή είναι η Ευχαριστία, αλλά η Ευχαριστία δεν είναι “ένα πράγμα” είναι “Το πρόσωπο Του”, σώμα, αίμα, ψυχή και θεότητα του Ιησού. Όποιος έχει Εκείνον έχει τα πάντα και δεν έχει πλέον ανάγκη τα θαύματα για να πιστέψει.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, κοιτάζοντας τη ζωή μου και την πορεία της πίστης μου βλέπω πως και εγώ συχνά σε ακολουθώ, όχι από αγάπη αλλά από συμφέρον, επειδή γνωρίζω πως μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες μου.

Κύριε, σε παρακαλώ, βοήθησε με να κάνω ένα βήμα παραπέρα στην πίστη μου και στη σχέση μου μαζί σου. Βοήθησέ με να περάσω από το «εγώ» στο «Εσύ». Βοήθησέ με να σε ακολουθώ όχι από συμφέρον, αλλά από αγάπη. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου