Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

29 Απριλίου 2023

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6, 16-21)

Όταν βράδιασε, οι μαθητές του κατέβηκαν στη θάλασσα και αφού μπήκαν στο πλοιάριο, πήγαιναν στην άλλη όχθη της θάλασσας, στην Καπερναούμ. Είχε ήδη σκοτεινιάσει κι ο Ιησούς δεν είχε έλθει ακόμα κοντά τους. Και η θάλασσα φούσκωνε εξαιτίας του ισχυρού ανέμου που έπνεε. Όταν είχαν κωπηλατήσει περίπου τρία με τέσσερα μίλια, βλέπουν τον Ιησού να περπατάει επάνω στη θάλασσα και να έχει φθάσει κοντά στο πλοιάριο και φοβήθηκαν. Αλλά εκείνος τους είπε: «Εγώ είμαι! Μη φοβάστε!». Ήθελαν να τον πάρουν στο πλοιάριο, αλλά αυτό αμέσως έφθασε στη στεριά, όπου πήγαιναν.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

«Είχε ήδη σκοτεινιάσει κι ο Ιησούς δεν είχε έλθει ακόμα κοντά τους. Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη περιγραφή του πώς αισθανόμαστε μερικές φορές στη ζωή: στο σκοτάδι και μόνοι. Αυτές οι στιγμές που συνήθως τις αποκαλούμε κρίση, δοκιμασία, κενό, είναι κρίσιμες στιγμές στην ανθρώπινη και πνευματική μας ανάπτυξη. Πράγματι σε κάποιες στιγμές συνειδητοποιούμε πόσο πολύ ή λίγο έχουμε αναπτυχθεί και ωριμάσει, και ειδικά πόσο πραγματικά αφήνουμε τον Ιησού να μας πλησιάσει ακριβώς όταν είναι σκοτάδι, όταν η καταιγίδα μας τρελαίνει και νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι.

Μερικές φορές νομίζουμε ότι ο Θεός είναι εκεί όπου βασιλεύει η ηρεμία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς βρίσκεται στην καρδιά της καταιγίδας, στη μέση της νύχτας, στο πιο άβολο κομμάτι της ζωής. Ακόμα και οι μαθητές δεν περίμεναν να βρουν τον Ιησού εκεί, και όταν Τον βρίσκουν αντιδρούν με φόβο και όχι χαρά: «Όταν είχαν κωπηλατήσει περίπου τρία με τέσσερα μίλια, βλέπουν τον Ιησού να περπατάει επάνω στη θάλασσα και να έχει φθάσει κοντά στο πλοιάριο και φοβήθηκαν».  Και τότε λοιπόν ο Ιησούς πρέπει να κάνει αυτό που κάνει πολύ καλά: να κάνει να σωπάσουν οι φόβοι μας που πολύ συχνά μας κρατούν φυλακισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αλλά εκείνος τους είπε: «Εγώ είμαι, μη φοβάστε».

Η παρουσία του Ιησού και μόνο διώχνει τον φόβο μακριά. Τότε είναι που στην καρδιά εκείνης της καταιγίδας, σ’ εκείνη την κρίση, σ’ εκείνη τη νύχτα, σ’ εκείνο το αίσθημα εγκατάλειψης, οι μαθητές κάνουν χώρο για τον Ιησού, τον βάζουν στη βάρκα και τότε συμβαίνει αυτό: «Ήθελαν να τον πάρουν στο πλοιάριο, αλλά αυτό αμέσως έφθασε στη στεριά, όπου πήγαιναν». Όταν δεν είμαστε καλά έχουμε την τάση να κλειστούμε στον εαυτό μας, θα έπρεπε αντ’ αυτού να ανοιχτούμε, γιατί μόνο έτσι μπορεί ο Ιησούς να κάνει αυτό που κάνει πολύ καλά: να μας ελευθερώσει.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, βοήθησε με να μην φοβάμαι να αντιμετωπίσω τη ζωή με όλα όσα αυτή μου παρουσιάζεται. Θέλω να βλέπω το μέλλον με εμπιστοσύνη, γιατί είμαι βέβαιος πως μ’ Εσένα κοντά μου τίποτα δεν έχω να φοβηθώ. «Να μην ταράζεσαι, να μην φοβάσαι, ο Θεός σου αρκεί», ψάλλει η Αγία Θηρεσία.

Και τώρα, που Εσύ είσαι κοντά μου, θέλω να ανοιχτώ στα βαθιά, βέβαιος πως ούτε καν το σκοτάδι δε μπορεί να με τρομάξει, γιατί Εσύ είσαι μαζί μου,  τώρα και πάντοτε. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου