Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

28 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 1-15)

Μετά απ’αυτά, ο Ιησούς αναχώρησε πέρα από τη θάλασσα της Γαλιλαίας, δηλαδή τη λίμνη της Τιβεριάδας. Αλλά τον ακολουθούσε πολύς κόσμος, διότι έβλεπαν τα θαύματα που έκανε στους ασθενείς. Ανέβηκε τότε ο Ιησούς στο βουνό και καθόταν εκεί μαζί με τους μαθητές του. Πλησίαζε το Πάσχα, η γιορτή των Ιουδαίων. Όταν σήκωσε τα μάτια του ο Ιησούς και είδε ότι πολύς κόσμος έρχεται σ’αυτόν, λέει στο Φίλιππο: “Από πού θα αγοράσουμε ψωμιά για να φάνε αυτοί;” Αυτό το έλεγε για να τον δοκιμάσει, διότι ο ίδιος ήξερε τι επρόκειτο να κάμει. Του αποκρίθηκε ο Φίλιππος: “Ψωμιά αξίας διακοσίων δηναρίων δεν επαρκούν για να πάρει ο καθένας από ένα μικρό κομμάτι”. Του λέει ο Ανδρέας, ένας απ’τους μαθητές του, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου: “Είναι εδώ ένα παιδί που έχει πέντε κρίθινα ψωμιά και δυο ψάρια. Αλλά τι είναι αυτά για τόσους πολλούς;” Είπε ο Ιησούς: “Βάλτε τους ανθρώπους να καθήσουν για να φάνε”. Υπήρχε πολύ χορτάρι σ’εκείνο το μέρος. Κάθησαν τότε για να φάνε οι άνδρες που ήταν περίπου πέντε χιλιάδες. Πήρε, λοιπόν, ο Ιησούς τα ψωμιά κι αφού είπε την προσευχή της ευχαριστίας, μοίρασε στους καθισμένους, καθώς επίσης κι απ’τα ψάρια όσο ήθελαν. Όταν χόρτασαν είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: “Συγκεντρώστε τα κομμάτια που περίσσεψαν, ώστε να μη χαθεί τίποτα”. Τα συγκέντρωσαν τότε και γέμισαν δώδεκα κοφίνια κομμάτια απ’τα πέντε κρίθινα ψωμιά, που περίσσεψαν σ’αυτούς που είχαν φάει.

Τότε οι άνθρωποι, όταν είδαν το θαύμα αυτό που έκαμε ο Ιησούς, έλεγαν: “Αληθινά, αυτός είναι ο προφήτης που πρόκειται να έλθει στον κόσμο”. Τότε ο Ιησούς, γνωρίζοντας ότι πρόκειται να έλθουν και να τον αρπάξουν για να τον κάμουν βασιλιά, αναχώρησε πάλι στο βουνό ολομόναχος.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

Πριν από τον  πολλαπλασιασμό των άρτων και των ψαριών που μας διηγείται η σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου του Ιωάννου έχει προηγηθεί μια λεπτομέρεια που θα ήθελα να επισημάνω: «Όταν σήκωσε τα μάτια του ο Ιησούς και είδε ότι πολύς κόσμος έρχεται σ’αυτόν, λέει στο Φίλιππο: “Από πού θα αγοράσουμε ψωμιά για να φάνε αυτοί;” Αυτό το έλεγε για να τον δοκιμάσει, διότι ο ίδιος ήξερε τι επρόκειτο να κάμει.».

Τι σημαίνει να δοκιμάζεσαι από τον Ιησού; Σχεδόν ποτέ δεν σκεφτόμαστε το γεγονός ότι κάποιες περιστάσεις μας κάνουν να αγγίζουμε τόσο πολύ τα όριά μας, την αδυναμία μας, τη δυσαναλογία μεταξύ αυτού που έχουμε και αυτού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και τότε συχνά αναδύεται στην καρδιά μας ένα ερώτημα: πώς γίνεται ο Θεός να μας ζητά πράγματα μεγαλύτερα από τις δυνάμεις μας;

Δεν το κάνει για να μας ταπεινώσει αλλά για να μας υπενθυμίσει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αν Τον εμπιστευτούμε μέχρι τέλους. Την πραγματική διαφορά στη ζωή δεν την κάνουν οι δυνάμεις μας, οι ικανότητές μας ή τα ταλέντα μας, αλλά το μεγάλο μέτρο της εμπιστοσύνης που εναποθέτουμε στον Ιησού.

Αν εσύ Τον εμπιστεύεσαι ακόμα και το μικρό δεκατιανό ενός αγοριού (“Είναι εδώ ένα παιδί που έχει πέντε κρίθινα ψωμιά και δυο ψάρια. Αλλά τι είναι αυτά για τόσους πολλούς»)μπορεί να γίνει η αρχή ενός θαύματος που όχι μόνο ανταποκρίνεται στην ανάγκη, αλλά την ξεπερνάει (“Τα συγκέντρωσαν τότε και γέμισαν δώδεκα κοφίνια κομμάτια απ’τα πέντε κρίθινα ψωμιά, που περίσσεψαν σ’αυτούς που είχαν φάει.“).

 Σήμερα το Ευαγγέλιο μας λέει ότι δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί ο Θεός μας βάζει σε κάποιες καταστάσεις, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο εμπιστευόμαστε τον Θεό σε αυτές ακριβώς τις καταστάσεις.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Εσύ βλέποντας το πεινασμένο πλήθος, προέβλεψες για την τροφή του. Εσύ που με πέντε ψωμιά χορταίνεις πέντε χιλιάδες ανθρώπους, δείξε την ίδια καλοσύνη και πρόνοια σε όλα τα παιδιά σου, που πεινούν στο σώμα και στο πνεύμα. Σε παρακαλώ χόρτασε και εμένα από τον άρτο Σου, γιατί και εγώ αισθάνομαι πεινασμένος, και Εσύ Κύριε το γνωρίζεις. Μάθε με να σου προσφέρω με γενναιοδωρία το λίγο που έχω, για να το πολλαπλασιάσεις και να το κάνεις με τη θεία σου χάρη άφθονο για κάθε πεινασμένο αδελφό μου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου