Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,15-20)

Τον καιρό εκείνο, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους ένδεκα,  και τους είπε: “Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την πλάση. Όποιος πιστέψει και βαφτισθεί θα σωθεί, ενώ όποιος δεν πιστέψει θα καταδικασθεί. Αυτά είναι τα σημεία που θα συνοδέψουν όσους πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια στο όνομά μου, θα μιλούν νέες γλώσσες, θα πιάνουν φίδια και αν πιουν κάτι το δηλητηριώδες δεν θα τους βλάψει, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους κι αυτοί θα θεραπεύονται”.

Και ο Κύριος Ιησούς, αφού τους μίλησε, αναλήφθηκε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Θεού.

Κι εκείνοι βγήκαν και κήρυξαν παντού, ενώ ο Κύριος συνεργούσε και επιβεβαίωνε το λόγο τους με τα σημεία που επακολουθούσαν.-

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την πλάση». Πηγαίνετε και κηρύξτε είναι οι δύο επιταγές που αφήνει ο Ιησούς στους μαθητές. Δεν είμαστε χριστιανοί όταν είμαστε στάσιμοι και όταν μένουμε με κλειστό το στόμα (που είναι διαφορετικό από τη σιωπή). Η ίδια η Θεία Λειτουργία τελειώνει με αυτό το αισιόδοξο ρήμα: «Πορεύεστε εν ειρήνη». Και σήμερα αυτά τα λόγια είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή, ενός ανθρώπου που έζησε και εκτίμησε περισσότερο την εμπειρία των αποστόλων παρά την άμεση εμπειρία του με τον Χριστό. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να γίνει ευαγγελιστής. Ο Χριστός συνεχίζει και σήμερα να μας καλεί, να έχουμε εμπειρία μαζί Του, και για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί πάντα την συνάντηση με την εμπειρία άλλων αδελφών στην πίστη. Αυτές οι εμπειρίες, δεν είναι εμπειρίες δεύτερης κατηγορίας, είναι σημαντικές εμπειρίες όπως αυτές του Πέτρου και του Ιωάννη και όλων εκείνων που έζησαν με τον Ιησού κατά τα τρία χρόνια της δημόσιας ζωής του. Κάθε Χριστιανός είναι σύγχρονος του Χριστού. Και είναι το Άγιο Πνεύμα που μας κάνει συγχρόνους Του. Κάθε λέξη του Ευαγγελίου απευθύνεται σε εμάς. Ο θάνατός του είναι θάνατος για μένα. Η Ανάστασή Του είναι ανάσταση για μένα. Και σήμερα ζητά από εσένα και εμένα «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την πλάση». Τα δικά μας όχι, και τα δικά μας ναι, δεν είναι όχι και ναι σε εμπειρίες δεύτερης κατηγορίας. Είναι όχι και ναι στον Υιό του Θεού. Γιατί «ο Ιησούς Χριστός είναι πάντα ο ίδιος, χθες, σήμερα και πάντοτε». Και εμείς είμαστε ο Μάρκος του σήμερα. Και σε εμάς δίνεται μια δύναμη να ασκήσουμε: να εναντιωθούμε στο κακό, να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να δημιουργήσουμε κοινωνία, να φροντίσουμε τον άλλο.

Ένας Χριστιανός πρέπει να είναι ένα διαρκές θαύμα, όχι επειδή είναι μάγος, αλλά επειδή ξέρει πώς να ζει στον κόσμο χωρίς ποτέ να αφήνει τον κόσμο να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Θεός γράφει μια ιστορία σωτηρίας εκεί όπου ο κόσμος, το κακό ή αυτό που μας συμβαίνει θα ήθελε απλά να γράφει την λέξη τέλος. Να τι είναι ένας ευαγγελιστής, ένας ο οποίος γίνεται μεγάφωνο, που κάνει τον εαυτό του τη φωνή παρόμοιων καλών ειδήσεων.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, δείξε μου ευσπλαχνία. Χορήγησέ μου τη χαρά να μένω ενωμένος μαζί Σου με τη χάρη σου και τα έργα αγάπης, ώστε να φέρω καρπούς οι οποίοι να είναι αρεστοί σε Σένα.

Τα λόγια σου Κύριε, με άγγιξαν βαθιά μες στην καρδιά μου, έχω ανάγκη και το θέλω να αναγεννηθώ, να αναγεννηθώ στη ζωή του Πνεύματος, στη δική σου ζωή.  Ζητώ το Πνεύμα σου, να μου δώσει ζωή, τη δική σου ζωή, ώστε να αναγεννηθώ. Αμήν.  

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου