Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

24 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (3,1-8)

Εκείνο τον καιρό υπήρχε κάποιος απ’τους Φαρισαίους, που λεγόταν Νικόδημος, άρχοντας των Ιουδαίων. Αυτός πήγε στον Ιησού τη νύχτα και του είπε: «Ραββί, ξέρουμε ότι ήλθες απ’το Θεό ως διδάσκαλος. Κανένας, πράγματι, δεν μπορεί να κάνει αυτά τα σημεία που κάνεις εσύ, αν ο Θεός δεν είναι μαζί του». Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: αν κάποιος δε γεννηθεί από ψηλά, δεν μπορεί να δει τη Βασιλεία του Θεού». Του λέει ο Νικόδημος: «Πώς μπορεί να γεννηθεί ένας άνθρωπος που είναι γέρος; Μήπως μπορεί να μπει για δεύτερη φορά στην κοιλιά της μητέρας του και να γεννηθεί;». Ο Ιησούς απάντησε: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: αν κάποιος δε γεννηθεί από το νερό και το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη Βασιλεία του Θεού. Ό,τι γεννηθεί απ’τη σάρκα είναι σάρκα κι ό,τι γεννηθεί απ’το Πνεύμα είναι πνεύμα. Μην απορείς που σου είπα: “πρέπει να γεννηθείτε από ψηλά”. Ο άνεμος όπου θέλει πνέει κι ακούς τη βοή του, αλλά δεν ξέρεις από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Έτσι είναι ο καθένας που γεννήθηκε από το Πνεύμα».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Ο διάλογος μέσα στη νύχτα μεταξύ του Ιησού και του Νικόδημου, τον οποίο μας αφηγείται η σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου, αναδεικνύει μια σημαντική πτυχή της εμπειρίας της πίστη μας.

Πιστεύω δεν σημαίνει απλά είμαι πεπεισμένος για την ύπαρξη του Θεού, αυτό το στοιχείο, στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι καθοριστικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Και πράγματι μπορείς να πιστέψεις ότι υπάρχει Θεός και αντ’ αυτού να ζήσεις σαν να μην ήταν εκεί. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι να σκέφτεσαι με έναν άλλο τρόπο, να βλέπεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: αν κάποιος δε γεννηθεί από ψηλά, δεν μπορεί να δει τη Βασιλεία του Θεού». Η προοπτική από ψηλά, στην οποία αναφέρεται ο Ιησούς έχει να κάνει με το δώρο του Αγίου Πνεύματος. Όσοι ξαναγεννιούνται από το Πνεύμα σκέφτονται, πράττουν, επιλέγουν με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της διαφοράς που εισάγει το Άγιο Πνεύμα μπορεί να εντοπιστεί σε αυτή την ένδειξη του Ιησού: «Ό,τι γεννηθεί απ’τη σάρκα είναι σάρκα κι ό,τι γεννηθεί απ’το Πνεύμα είναι πνεύμα. Μην απορείς που σου είπα: “πρέπει να γεννηθείτε από ψηλά”. Ο άνεμος όπου θέλει πνέει κι ακούς τη βοή του, αλλά δεν ξέρεις από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Έτσι είναι ο καθένας που γεννήθηκε από το Πνεύμα».

Αν το σκεφτούμε καλά, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και μόνοι μας αυτή την αλήθεια, πράγματι το κακό από τη φύση του είναι επαναλαμβανόμενο, είναι προβλέψιμο, δεν είναι τυχαίο που σχεδόν πάντα κάνουμε τις ίδιες αμαρτίες. Το κακόγνωρίζει τις συνήθειες μας, ξέρει πόσο επαναλαμβανόμενοι είμαστε σε ότι κάνουμεκαι πόσο χρησιμοποιούμε τη λογική της αδυναμίας μας. Εκείνος που γεννιέται από το Πνεύμα είναι απρόβλεπτος, άρα το κακό δεν μπορεί να τον βλάψει επειδή είναι ασταθής από αυτό το απρόβλεπτο. Για παράδειγμα, αν συνήθως αντιδρούμε σε μια γροθιά με μια άλλη γροθιά, όσοι γεννήθηκαν από το Πνεύμα μπορεί να αντιταχθούν στη γροθιά με την συγχώρεση. Το κακό είναι απροετοίμαστο για αυτό το μυστήριο και έτσι χάνει τη μάχη του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, αν και δεν σε βλέπω με τα μάτια μου, βοήθησέ με ενωμένος με τον Απόστολο Θωμά να μπορέσω να σε θαυμάσω με τα άλλα μάτια, εκείνα της πίστης, για να περάσω από την απιστία σε μια ολοκληρωτική εμπιστοσύνη σε Σένα. Εσύ που μου λες «Μακάριοι εκείνοι που δίχως να έχουν δει πιστεύουν» βοήθησε με. Εσύ είσαι το θεμέλιο της πίστης μου, της ελπίδας μου και της αγάπης μου. Άνοιξε την καρδιά μου στις ανάγκες των αδελφών μου, ώστε αγαπώντας Εσένα να μπορώ να είμαι μάρτυρας της Αναστάσεως Σου. Αμήν.

(www.episkopisyroy.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου