Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

22 Απριλίου 2023

 


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το Ευαγγέλιο.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (16, 9-15)

Μετά την Ανάστασή του, ο Ιησούς, το πρωί της επόμενης ημέρας από το Σάββατο, φανερώθηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή, απ’ την οποία είχε διώξει επτά δαιμόνια. Εκείνη πήγε και το ανέφερε σε όσους ήταν μαζί του, οι οποίοι πενθούσαν και έκλαιγαν. Κι εκείνοι, όταν άκουσαν ότι ζει και ότι τον είδε η Μαρία, δεν πίστεψαν. Μετά από αυτό φανερώθηκε με άλλη μορφή και σε δυο από αυτούς που περπατούσαν και πήγαιναν προς την εξοχή. Κι αυτοί γύρισαν πίσω και το ανήγγειλαν στους υπόλοιπους. Αλλά ούτε σ’αυτούς πίστεψαν.

Ύστερα, ενώ οι Ένδεκα κάθονταν στο τραπέζι, φανερώθηκε και σ’αυτούς ο Ιησούς και τους επέπληξε για την απιστία και τη σκληροκαρδία τους, επειδή δεν πίστεψαν σ’ εκείνους που τον είδαν αναστημένο. Και τους είπε: «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το Ευαγγέλιο σε όλη την πλάση».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  don Luigi Maria Epicoco

 

Το Πάσχα πριν να είναι μια άμεση και προσωπική συνάντηση με τον Αναστημένο Ιησού, είναι μια συνάντηση που προετοιμάζεται με τον λόγο εκείνων που ήδη την έχουν βιώσει. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε αυτή τη διαμεσολάβηση γιατί είναι σημείο ευφυΐας και ευγένειας να πλουτίζουμε με τις εμπειρίες των άλλων. Γι’ αυτό ο Αναστημένος Χριστός όπως μας το διηγείται ο ευαγγελιστής Ματθαίος,επιπλήττει τους μαθητές για την δυσκολία τους να πιστέψουν τους μάρτυρες: «Ύστερα, ενώ οι Ένδεκα κάθονταν στο τραπέζι, φανερώθηκε και σ’ αυτούς ο Ιησούς και τους επέπληξε για την απιστία και τη σκληροκαρδία τους, επειδή δεν πίστεψαν σ’ εκείνους που τον είδαν αναστημένο.».

Η σκληρότητα της καρδιάς δεν είναι απλά σκληρότητα στην αναγνώριση του Θεού στη ζωή μας, αλλά και στην αναγνώριση του Θεού στις ζωές των άλλων. Για πολύ καιρό ο Κύριος για να μην μας αφήσει στο σκοτάδι, μας βάζει δίπλα σε φωτεινούς μάρτυρες. Το παράδειγμά τους και το φως τους, μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει πραγματικό Φως και ότι είναι δυνατόν να ζούμε διαφορετικά τη ζωή μας. Θα έρθει η μέρα που θα έχουμε μια άμεση εμπειρία του Θεού, αλλά μέχρι τότε χρειαζόμαστε τέτοιους μάρτυρες, που θα μας βοηθήσουν να μην μείνουμε όμηροι στο σκοτάδι. Η Εκκλησία, άλλωστε, δεν είναι παρά ένα μεγάφωνο των μαρτύρων του Αναστημένου Χριστού. Όταν μας ρωτούν γιατί εμείς οι Χριστιανοί έχουμε ανάγκητους αγίους, πρέπει να πούμε ότι είναι επειδή χρειαζόμαστε πάντα ανθρώπους που έχουν συναντήσει τον Χριστό, επειδή η μαρτυρία τους μας βοηθά να έχουμε μέσα μας την επιθυμία για αυτή τη συνάντηση και να μην αισθανόμαστε μόνοι προσμένοντας την εκπλήρωσή της.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, σταυρωμένε και αναστημένε, Εσύ είσαι η μοναδική αλήθεια του κόσμου! Τίποτα καλό δεν μπορώ να καταφέρω εάν Εσύ δεν είσαι πλάι μου. Δίχως τη δική Σου παρουσία στη ζωή μου, τίποτα δεν έχω να προσφέρω σε αυτούς που είναι δίπλα μου. Κύριε, κάνε να επιθυμώ μόνο Εσένα. Ας είσαι Εσύ τα πάντα στη ζωή μου.  Κάνε ώστε , οι άλλοι να μπορούν να  βλέπουν στη ζωή μου τη  δική Σου αγάπη. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου