Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

21 Απριλίου 2023

 


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Έρχεται ο Ιησούς και παίρνει το ψωμί και τους δίνει.

Το ίδιο και με το ψάρι.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (21, 1-14)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς φανέρωσε και πάλι τον εαυτό του στους μαθητές, στη θάλασσα της Τιβεριάδας. Τον φανέρωσε ως εξής: Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, και ο Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος, και ο Ναθαναήλ από την Κανά της Γαλιλαίας, οι υιοί του Ζεβεδαίου και δυο άλλοι απ’ τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». Του απαντούν: «Ερχόμαστε και εμείς μαζί σου». Βγήκαν, λοιπόν, κι ανέβηκαν στο πλοιάριο κι εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα. Όταν ξημέρωσε, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό, αλλά οι μαθητές δεν ήξεραν ότι είναι ο Ιησούς. Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε τίποτα για προσφάι;». Του αποκρίθηκαν: «Όχι». Καιεκείνος τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν τότε και δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν απ’ το πλήθος των ψαριών. Τότε λέει στον Πέτρο εκείνος ο μαθητής τον οποίο ο Ιησούς αγαπούσε: «Είναι ο Κύριος!». Όταν ο Σίμων Πέτρος άκουσε ότι είναι ο Κύριος, ζώστηκε τον επενδύτη του, επειδή ήταν γυμνός, κι έπεσε στη θάλασσα, ενώ οι άλλοι μαθητές ήλθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, διότι δε βρίσκονταν μακριά απ’ τη στεριά αλλά μέχρι διακόσιους περίπου πήχεις.

Μόλις κατέβηκαν στη στεριά, βλέπουν μια αναμμένη ανθρακιά, ένα ψάρι επάνω της και άρτιο. Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε τώρα από τα ψάρια που πιάσατε». Ανέβηκε τότε ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε στη στεριά το δίχτυ, γεμάτο από εκατόν πενήντα τρία μεγάλα ψάρια. Κι ενώ ήταν τόσα, το δίχτυ δε σχίστηκε. Τους λέει ο Ιησούς: «Ελάτε να φάτε». Αλλά κανένας απ’ τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει: “Εσύ ποιος είσαι;”, επειδή γνώριζαν ότι είναι ο Κύριος. Έρχεται τότε ο Ιησούς και παίρνει τον άρτο και τους δίνει. Το ίδιο και με το ψάρι.

Αυτή ήδη είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές, από τότε που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Να ζεις το Πάσχα δεν σημαίνει να αποκτήσεις ανοσία σε εμπειρίες αποτυχίας. Ακόμη και μετά την ανάσταση του Χριστού οι μαθητές βιώνουν την εμπειρία της αποτυχίας και της δοκιμασίας.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο βρίσκουμε μια παρόμοια εμπειρία: Ο Πέτρος και άλλοι μαθητές πάνε να ψαρέψουν, αλλά δεν πιάνουν τίποτα. Είναι πάντοτε πικρή η εμπειρία να σηκώνεις άδεια δίχτα. Όταν στην ζωή δεν πετυχαίνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μας είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι εκείνο το κενό κατά βάθος είμαστε εμείς.

Αλλά ακριβώς όταν η απογοήτευση φαίνεται να κερδίζει, τότε εμφανίζεται ο Αναστημένος Χριστός: «Παιδιά, μήπως έχετε τίποτα για προσφάι;». Του αποκρίθηκαν: «Όχι». Και εκείνος τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν τότε και δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν απ’ το πλήθος των ψαριών».

Υπάρχει ένας πολύ όμορφος ψαλμός που λέει: «Αν ο Κύριος δεν οικοδομήσει το σπίτι, μάταια κοπιάζουν οι οικοδόμοι. Εάν ο Κύριος δεν αγρυπνά την πόλη, μάταια αγρυπνά ο φύλακας. Μάταια σηκώνεστε νωρίς το πρωί, και αργά πηγαίνετε για ανάπαυση, και τρώτε ψωμί με ιδρώτα: ο Κύριος θα δώσει στους φίλους του στον ύπνο” (Ψαλμός 126). Εδώ είναι η διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις πράγματα μόνος σου και να κάνεις πράγματα με τον Ιησού.

Η πίστη του Πάσχα εκδηλώνεται στην επιλογή να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, γνωρίζοντας ότι στη μοναξιά δεν εισπράττουμε τίποτα άλλο παρά μάταιο κόπο, και αντ’ αυτού να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα μαζί Του, γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο όλα αποκτούν πληρότητα.

Είναι Πάσχα όταν δεν ζούμε πια για τον εαυτό μας και βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας, αλλά όταν ζούμε για Εκείνον και παίρνουμε δύναμη χάρης Εκείνον.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Είσαι Εσύ, Κύριε, που μετά την Ανάστασή σου έρχεσαι να με συναντήσεις με ένα μοναδικό τρόπο, Εσύ, που πεθαίνοντας επάνω στο Σταυρό λύτρωσες τον άνθρωπο, και που με θαυμαστό τρόπο νίκησες το θάνατο και τώρα ζεις ένδοξος για πάντα.

Έλα σε μένα για να κρατήσεις μακριά κάθε πειρασμό. Βοήθησέ με να καταστρέψω την αμαρτία και την απιστία.

Ζήσε μέσα μου, ώστε μέρα με τη μέρα, να απομακρύνεται από μένα ό,τι δεν σου ανήκει. Αμήν

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου