Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

20 Απριλίου 2023

 


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Έτσι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (24, 35-48)

Τον καιρό εκείνο, οι μαθητές του Ιησού εξηγούσαν όσα συνέβησαν στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου.

Ενώ ακόμη έλεγαν αυτά, ο ίδιος ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει: «Ειρήνη σε σας!». Ταραγμένοι και γεμάτοι φόβο, εκείνοι νόμισαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Και εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε ταραγμένοι και γιατί ανεβαίνουν στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε, διότι το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ». Και αφού είπε αυτό τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια. Ενώ ακόμη αυτοί δεν πίστευαν από τη χαρά κι ήταν έκθαμβοι, τους είπε: «Έχετε εδώ κάτι το φαγώσιμο;». Κι εκείνοι του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι. Και πήρε κι έφαγε ενώπιόν τους.

Τους είπε τότε: «Αυτά είναι εκείνα τα λόγια που σας έλεγα ενόσω ήμουν μαζί σας, ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στους προφήτες και στους ψαλμούς για μένα». Τότε άνοιξε το νου τους για να καταλαβαίνουν τις Γραφές. Και τους είπε: «Αυτά έλεγαν οι Γραφές, ότι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα και να κηρυχτεί στο όνομά του μετάνοια σε όλα τα έθνη για την άφεση των αμαρτιών, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ. Εσείς θα είστε οι μάρτυρες όλων αυτών».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Αυτό που θα έπρεπε να πυροδοτεί το Πάσχα είναι κυρίως η χαρά, αλλά ο ευαγγελιστής Λουκάς δεν φοβάται να μας πει ότι η πρώτη αντίδραση των μαθητών όταν συναντήσουν τον Χριστό δεν είναι χαρά αλλά φόβος ότι είναι ένα φάντασμα: «ο ίδιος ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει: «Ειρήνη σε σας!». Ταραγμένοι και γεμάτοι φόβο, εκείνοι νόμισαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Και εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε ταραγμένοι και γιατί ανεβαίνουν στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε, διότι το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ».

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε άσχημα πράγματα που όταν τελικά συμβαίνει κάτι  όμορφο αμέσως αμφιβάλλουμε και σκεφτόμαστε πως είναι απλά ψευδαίσθηση.

Πάσχα σημαίνει να κατανοήσουμε ότι αυτό που ήρθε να μας αναγγείλει ο Χριστός δεν είναι απλά μια ψευδαίσθηση, μια μάταιη ελπίδα για το μέλλον στην οποία μπορούμε να αναφερόμαστε μόνο και μόνο επειδή η ζωή είναι σκληρή, και ως εκ τούτου είναι καλύτερο να λέμε στον εαυτό μας αισιόδοξεςιστορίες για τη ζωή μετά τον θάνατο.

Η χριστιανική ελπίδα δεν είναι ψυχολογική παρηγοριά αλλά ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως ακριβώς είπε ο Ιησούς είναι “σάρκα και οστά”. Και πάνω από όλα ότι είναι κάτι που βρίσκεται εδώ στο παρόν και όχι σε ένα αόριστο μέλλον. Πράγματι, υπάρχει κάτι που συχνά ξεχνάμε: το Πασχαλινό γεγονός δεν έχει να κάνει με την αιώνια ζωή μετά τον θάνατο, που ορίζεται ως ζωή που ξεκινά μετά από αυτή τη ζωή, αλλά ως ζωή που επειδή είναι αιώνια σημαίνει ότι είναι ήδη εδώ τώρα. Ο Χριστός είναι αληθινός τώρα ή δεν είναι. Αλλά αν είναι αληθινός τώρα, όλα αλλάζουν. Δεν πρέπει επομένως να λέμε ιστορίες στον εαυτό μας για να μας ενθαρρύνουμε να κρατηθούμε στο παρόν περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, αλλά πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτόμας (και αυτό είναι ένα δώρο που πρέπει να ζητηθεί! ) πως όλα εκείνα που κάνουν τη ζωή μας όμορφη είναι ακριβώς εδώ τώρα. Ο Ιησούς είναι μια ελπίδα του σήμερα, όχι του μέλλοντος.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, αναστημένε ανάμεσα μας: εσύ ο οποίος μετά την Ανάσταση έδωσες την ειρήνη σε όλους, δώσε και σε εμένα αυτή την ειρήνη που ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει.

Δώσε μου να ζω σε ειρήνη με τον Πατέρα σου και με όλα τα αδέλφια μου. Πες στην ψυχή μου: «Eγώ είμαι. Μην φοβάσαι», γιατί Εσύ είσαι μαζί μου, τι μπορώ να φοβηθώ;

Εσύ που μετά την Ανάσταση Σου υποσχέθηκες πως θα σε δουν και θα σε αγγίξουν, δίνοντάς τους ζωή και χαρά, χορήγησε και σ’ εμένα να σε δω και να σε αγγίζω στην καθημερινότητά μου, ιδιαίτερα σε εκείνες τις καταστάσεις που μου είναι δύσκολο να διακρίνω την παρουσία σου, που φωτίζει.

Άνοιξέ μου, σε παρακαλώ, το βιβλίο των Μυστηρίων σου, ώστε να μπορώ να κατανοώ το θέλημα σου και να φλέγομαι από το Πνεύμα σου το Άγιο. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου