Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 18 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ας ακούσουμε το Λόγο του Θεού από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (20,11-18)

Τον καιρό εκείνο, η Μαρία στεκόταν έξω, κοντά στο μνήμα, κλαίοντας. Ενώ λοιπόν έκλαιγε, έσκυψε και κοίταξε στο μνήμα και βλέπει δυο αγγέλους στα λευκά να κάθονται εκεί που είχαν θέσει το σώμα του Ιησού, ένας προς το μέρος της κεφαλής και ένας προς τα πόδια. Της λένε εκείνοι: «Γυναίκα, γιατί κλαις;». Τους λέει: «Σήκωσαν τον Κύριό μου και δεν ξέρω πού τον έθεσαν». Μόλις είπε αυτά στράφηκε προς τα πίσω και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, αλλά δεν γνώριζε ότι είναι ο Ιησούς. Της λέει ο Ιησούς: «Γυναίκα, γιατί κλαις; Ποιον ζητάς;». Εκείνη, νομίζοντας πως είναι ο κηπουρός, του λέει: «Κύριε, αν εσύ τον σήκωσες, πες μου πού τον έβαλες κι εγώ θα τον πάρω». Της λέει ο Ιησούς: «Μαρία!». Γύρισε τότε εκείνη και του λέει στα εβραϊκά: «Ραββουνί!»  (που σημαίνει «Διδάσκαλε»).

Της λέει ο Ιησούς: «Μη με αγγίζεις, διότι ακόμα δεν έχω ανέβει στον Πατέρα. Πήγαινε στους αδελφούς μου και πες τους: “Ανεβαίνω στον Πατέρα μου και Πατέρα σας, το Θεό μου και Θεό σας”». Πηγαίνει τότε η Μαρία η Μαγδαληνή και αναγγέλλει στους μαθητές: «Είδα τον Κύριο!», και ό,τι της είπε.

Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Η διήγηση που μας προφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης για την ανάσταση, μας βοηθά να καταλάβουμε την αξία που έχει να θέτουμε ερωτήματα σε σχέση με αυτό που βιώνουμε: «Η Μαρία στεκόταν έξω, κοντά στο μνήμα, κλαίοντας. Ενώ λοιπόν έκλαιγε, έσκυψε και κοίταξε στο μνήμα και βλέπει δυο αγγέλους στα λευκά να κάθονται εκεί που είχαν θέσει το σώμα του Ιησού, ένας προς το μέρος της κεφαλής και ένας προς τα πόδια. Της λένε εκείνοι: «Γυναίκα, γιατί κλαις;».. Πολύ συχνά ζούμε εμπειρίες χωρίς ποτέ να θέσουμε κάποιο ερώτημα σχετικά με το νόημα για αυτό που βιώνουμε. Γιατί υποφέρουμε; Γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση; Τι πραγματικά μας πληγώνει; Είναι πολύ σημαντικό να ρίξουμε φως στην εμπειρία μας.

Η χριστιανική πίστη πριν να είναι μια σωστή απάντηση είναι μια σωστή ερώτηση. Χωρίς αυτή  την εσωτερική έρευνα κινδυνεύουμε να βιώσουμε πολλά πράγματα στη ζωή χωρίς ποτέ να καταλάβουμε το πραγματικό τους νόημα. Όταν δεν αντιλαμβανόμαστε το αληθινό νόημα των πραγμάτων, κινδυνεύουμε να τα σπαταλήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και ο Αναστημένος Ιησούς θέτει αυτό το ερώτημα στη Μαρία Μαγδαληνή πριν της αποκαλυφθεί για αυτό που πραγματικά είναι: «Μόλις είπε αυτά στράφηκε προς τα πίσω και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, αλλά δεν γνώριζε ότι είναι ο Ιησούς. Είναι ενδιαφέρον ότι η Μαρία έχει μπροστά στα μάτια της αυτό που αναζητά αλλά δεν είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσει. Η ίδια εμπειρία συμβαίνει και σε εμάς: νομίζουμε ότι ψάχνουμε πράγματα που μας φαίνονται πολύ μακρινά όταν βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας και δεν είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε. Τότε είναι που ο Ιησούς κάνει κάτι απλό αλλά ταυτόχρονα επαναστατικό: καλεί τη Μαρία Μαγδαληνή με το όνομα της. “Ο Ιησούς της είπε, ‘Μαρία! “. Γύρισε προς αυτόν και του είπε στα εβραϊκά: «Ραββουνί», που σημαίνει: Δάσκαλε! “. Η πίστη δεν σου εξηγεί γιατί συμβαίνουν ορισμένα πράγματα, αλλά σου υπενθυμίζει ποιος πραγματικά είσαι από αυτά που έχεις βιώσει. Ορισμένοι πόνοι, όπως και ορισμένες χαρές, είναι απλά ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Γυναίκα, γιατί κλαίς, ποιον ζητάς;

Αυτός ο οποίος ζητάς είναι μαζί σου, το ξέρεις;

Αυτό που ζητάς έξω από εσένα, είναι μέσα σου.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένεις εδώ και κλαίς, πλάι στο κενό μνήμα.

Άκου: είναι ο Χριστός που σε καλεί.

Εκείνος σου μιλά και λέει: « η καρδιά σου είναι το μνήμα μου.

Εγώ δεν είμαι νεκρός, αλλά ζω αιώνια.

Η ψυχή σου είναι ο κήπος μου.

Το κλάμα σου, η αγάπη σου και η επιθυμία σου είναι έργο δικό μου.

Εσύ με κατέχεις μέσα σου δίχως να το ξέρεις, για αυτό αγωνίζεσαι, αναζητώντας με έξω… «Μαρία», εγώ σε καλώ με το όνομα σου: εσύ μάθε να με αναγνωρίζεις μέσω της πίστεως… και τότε θα με δεις!»

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου