Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

17 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ας ακούσουμε το Λόγο του Θεού από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (28, 8-15)

Τον καιρό εκείνο, οι γυναίκες, αποχωρώντας γρήγορα από το μνήμα, με φόβο και μεγάλη χαρά, έτρεξαν να το αναγγείλουν στους μαθητές του. Και ιδού, ο Ιησούς τις συνάντησε, λέγοντας: «Χαίρετε!». Κι εκείνες πλησίασαν, έπιασαν τα πόδια του και τον προσκύνησαν. Τότε ο Ιησούς τους λέει: «Μη φοβάστε! Πηγαίνετε να αναγγείλετε στους αδελφούς μου να αναχωρήσουν για τη Γαλιλαία κι εκεί θα με δουν».

Κι ενώ αυτές έφευγαν, κάποιοι από τη φρουρά πήγαν στην πόλη και ανέφεραν στους αρχιερείς όλα όσα συνέβησαν. Συγκεντρώθηκαν τότε μαζί με τους πρεσβύτερους κι έκαμαν συμβούλιο και παίρνοντας αρκετά αργύρια τα έδωσαν στους στρατιώτες, λέγοντας: «Να πείτε ότι οι μαθητές του ήλθαν τη νύχτα και τον έκλεψαν, ενώ εμείς κοιμόμασταν. Κι αν ακούσει αυτό ο ηγεμόνας, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από την ευθύνη». Κι εκείνοι τότε πήραν τα χρήματα κι έκαμαν όπως τους δίδαξαν. Και διαδόθηκε αυτή η φήμη ανάμεσα στους Ιουδαίους, μέχρι σήμερα.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι οι ευαγγελιστές συμφωνούν σε μια σημαντική λεπτομέρεια: οι γυναίκες ήταν οι πρώτοι μάρτυρες της ανάστασης. Και είναι σωστό να είναι έτσι γιατί σε αντίθεση με τους άνδρες που ακολουθούσαν τον Ιησού, οι γυναίκες δεν Τον εγκατέλειψαν τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής Του. Είναι ένα προνόμιο τους, που πηγάζει από την αξιοπιστία τις σχέσης τους. Και είναι πράγματι σε αυτές που ο Ιησούς θα εμπιστευτεί το πρώτο πασχαλινό άγγελμα: «Και ιδού, ο Ιησούς τις συνάντησε, λέγοντας: «Χαίρετε!». Κι εκείνες πλησίασαν, έπιασαν τα πόδια του και τον προσκύνησαν. Τότε ο Ιησούς τους λέει: «Μη φοβάστε! Πηγαίνετε να αναγγείλετε στους αδελφούς μου να αναχωρήσουν για τη Γαλιλαία κι εκεί θα με δουν».

Δίπλα όμως σε αυτά τα αξιόπιστα πρόσωπα, ο ευαγγελιστής Ματθαίος τοποθετεί τους φαύλους αρχιερείς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν το γεγονός της ανάστασης μέσω μιας συκοφαντίας: «Να πείτε ότι οι μαθητές του ήλθαν τη νύχτα και τον έκλεψαν, ενώ εμείς κοιμόμασταν. Κι αν ακούσει αυτό ο ηγεμόνας, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από την ευθύνη». Κι εκείνοι τότε πήραν τα χρήματα κι έκαμαν όπως τους δίδαξαν. Και διαδόθηκε αυτή η φήμη ανάμεσα στους Ιουδαίους, μέχρι σήμερα.

Γιατί είναι τόσο αβάσταχτο για την νοοτροπία του κόσμου να δεχτεί ότι ο Ιησούς αναστήθηκε; Ίσως επειδή η ανάσταση απελευθερώνει τους ανθρώπους από το φόβο του θανάτου. Κι αν εσύ δεν έχεις πια φόβο είσαι ελεύθερος. Και αν είσαι ελεύθερος τότε δεν είσαι πλέον ευάλωτος. Όποιος κυβερνά σ’ αυτόν τον κόσμο δεν έχει ανάγκη από ελεύθερους ανθρώπους, αλλά ευάλωτους ανθρώπους, και όσο ο άνθρωπος κρατείται όμηρος από τον φόβο του θανάτου τότε θα είναι πάντα ευχείριστος. Ιδού γιατί η καρδιά του Χριστιανισμού βρίσκεται ακριβώς στην ανάσταση του Χριστού, γιατί αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε ο Άγιος Παύλος έχει δίκιο ότι «η πίστη μας είναι μάταιη» (1Κορ 15,17).

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σε ευχαριστώ Πατέρα γιατί τόσο πολύ αγάπησες τον κόσμο, ώστε να δώσεις τον Μονογενή Υιό σου,  για  να έχει την ζωή όποιος πιστεύει σε Αυτόν, ζωή δίχως τέλος.

 Ο Σταυρός του, σκάνδαλο για κάποιους, τρέλα για άλλους, γίνεται δύναμη και σοφία για όποιον πιστεύει.

Επιθυμώ να είμαι λίθος ζωντανός, να ενωθώ με Εκείνον που είναι ο δωρητής κάθε αγαθού, ο ακρογωνιαίος λίθος, ο διαλεκτός και πολύτιμός. Θέλω να μένω πάντοτε ενωμένος μαζί Του, για έχω μέσα μου τη χαρά, για να μπορώ να χαμογελώ, για να μην είμαι μόνος στην πορεία της ζωής. ΑΜΗΝ

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου