Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ

12 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (26,14-25)

Τον καιρό εκείνο, ένας από τους Δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους αρχιερείς και τους είπε: «Τι θέλετε να μου δώσετε κι εγώ θα σας τον παραδώσω». Κι εκείνοι του μέτρησαν τριάντα αργύρια. Και από τότε ζητούσε ευκαιρία για να τον παραδώσει.

Την πρώτη ημέρα της γιορτής των Αζύμων, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και του είπαν: «Πού θέλεις να σου ετοιμάσουμε να φας το Πάσχα;» Κι εκείνος είπε: «Πηγαίνετε στην πόλη, στον τάδε, και πείτε του: “Ο διδάσκαλος λέει: Πλησίασε ο καιρός μου και θα γιορτάσω το Πάσχα με τους μαθητές μου στο σπίτι σου”». Και οι μαθητές έκαμαν όπως τους διέταξε ο Ιησούς και ετοίμασαν το Πάσχα.

Όταν βράδιασε, ο Ιησούς κάθισε στο τραπέζι μαζί με τους Δώδεκα. Κι ενώ έτρωγαν τους είπε: «Αλήθεια σας λέω: ένας από σας θα με προδώσει». Κι εκείνοι πολύ λυπημένοι, άρχισαν ένας – ένας να του λένε: «Μήπως είμαι εγώ, Κύριε;» Κι εκείνος απάντησε: «Αυτός που έβαλε μαζί μου το χέρι του μέσα στο πιάτο, αυτός θα με προδώσει. Ο Υιός του ανθρώπου πηγαίνει σύμφωνα με όσα λένε οι Γραφές γι’ αυτόν, αλλά αλίμονο σ’ αυτόν τον άνθρωπο, απ’ τον οποίο θα προδοθεί ο Υιός του ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν αν δεν είχε γεννηθεί». Κι απάντησε ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε και είπε: «Μήπως είμαι εγώ, ραβί;» Κι ο Ιησούς του είπε: «Εσύ το είπες».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

Για ακόμη μια φορά το Ευαγγέλιο μας διηγείται τη σκηνή του τελευταίου δείπνου. Αυτή τη φορά είναι η εκδοχή που δίνει ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Χάρης αυτόν γνωρίζουμε το τίμημα το οποίο αποδόθηκε προκειμένου να παραδοθεί ο Ιησούς: «Ένας από τους Δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους αρχιερείς και τους είπε: «Τι θέλετε να μου δώσετε κι εγώ θα σας τον παραδώσω». Η αξία των τριάντα νομισμάτων είναι η ίδια με εκείνη που σου επέτρεπε τότε να αγοράσεις έναν γάιδαρο ή έναν σκλάβο. Ο Ιησούς προσδιορίζεται ποσοτικά με την τιμή ενός σκλάβου. Η ανεκτίμητη αξία του μειώνεται στο τίμημα ενός απόκληρου από την κοινωνία. Η πράξη του Ιούδα κάνει ορατό το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η αγάπη του Ιησού για τον καθένα μας. Για να μας σώσει γίνεται σκλάβος. Για να γίνει ορατή η αγάπη του Πατέρα δέχεται να προστεθεί ανάμεσα στους κακούς. Αλλά αυτό που αγγίζει είναι ότι το σημάδι της προδοσίας αναμιγνύεται με αυτό της πιο οικείας εγγύτητας: «Αυτός που έβαλε μαζί μου το χέρι του μέσα στο πιάτο, αυτός θα με προδώσει.». Το να τρως από το ίδιο πιάτο, και να προδίδεις, σε αυτή την διήγηση αυτά τα δυο αναμειγνύονται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί σκεφτόμαστε πως αφού βιώνουμε μια κάποια οικειότητα με τον Θεό (πλησιάζουμε τα μυστήρια, συμμετέχουμε στη λειτουργία, προσευχόμαστε, κάνουμε πράγματα στο όνομά του) τότε αυτόματα βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά. Μπορεί όμως να συμβεί πως,  παρά την οικειότητα αυτή, εμείς  να είμαστε ριζικά μακριά Του γιατί η καρδιά μας με τις διαστρεβλωμένες σκέψεις της παρασύρετε, χάνεται. ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε και είπε: «Μήπως είμαι εγώ, ραβί;» Κι ο Ιησούς του είπε: «Εσύ το είπες».

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

«Κύριε, ελευθέρωσέ με από τον εγωισμό μου. Βοήθησέ με να ενεργώ πάντοτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε σύμφωνα με ό,τι Εσύ μου ζητάς, ώστε κάθε μου πράξη να είναι μια απόδοση δόξας στο όνομά σου. ΑΜΗΝ

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου