Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

11 Απριλίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (13,21-33.36-38)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς αισθάνθηκε ταραχή στο πνεύμα του κι έδωσε μαρτυρία και είπε: «Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: ένας από σας θα με παραδώσει». Κοιτάζονταν μεταξύ τους οι μαθητές, απορώντας για ποιον μιλά. Ένας απ’ τους μαθητές του, αυτός που τον αγαπούσε ο Ιησούς, ήταν γερμένος στο στήθος του Ιησού. Έκαμε νεύμα, τότε, ο Σίμων Πέτρος σ’ αυτόν για να ρωτήσει ποιος είναι αυτός για τον οποίο μιλά. Έγειρε, τότε, εκείνος στο στήθος του Ιησού και του λέει: «Κύριε, ποιος είναι;» Αποκρίνεται ο Ιησούς: «Είναι εκείνος για τον οποίο θα βουτήξω το ψωμί στο πιάτο και θα του το δώσω». Βούτηξε τότε το ψωμί, το πήρε και το έδωσε στον Ιούδα, το γιο του Σίμωνα του Ισκαριώτη. Και μετά απ’ το ψωμί, τότε μπήκε μέσα του ο Σατανάς. Του λέει τότε ο Ιησούς: «Αυτό που έχεις να κάνεις, κάνε το, το γρηγορότερο». Αλλά αυτό κανένας από εκείνους που κάθονταν στο τραπέζι δεν κατάλαβε γιατί του το είπε. Διότι μερικοί νόμιζαν ότι, επειδή ο Ιούδας κρατούσε το ταμείο, ο Ιησούς του είπε: «Αγόρασε όσα έχουμε ανάγκη για τη γιορτή» είτε να δώσει κάτι στους φτωχούς. Όταν ο Ιούδας πήρε το ψωμί, αμέσως βγήκε έξω. Κι ήταν νύχτα.

Όταν εκείνος βγήκε, λέει ο Ιησούς: «Τώρα δοξάστηκε ο Υιός του ανθρώπου και στο πρόσωπό του δοξάστηκε ο Θεός. Αν ο Θεός δοξάστηκε στο πρόσωπό του, και ο Θεός απ’ την πλευρά του θα τον δοξάσει και μάλιστα θα τον δοξάσει αμέσως. Παιδιά μου, ακόμα λίγο θα είμαι μαζί σας. Θα με αναζητήσετε και, όπως είπα στους Ιουδαίους, “όπου εγώ πηγαίνω εσείς δεν μπορείτε να έλθετε” και σε σας το λέω τώρα. Μια νέα εντολή σας δίνω: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως εγώ σας αγάπησα κι εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Με αυτό όλοι θα γνωρίζουν ότι είστε δικοί μου μαθητές, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας». Του λέει ο Σίμων Πέτρος: «Κύριε, πού πηγαίνεις;» Του αποκρίθηκε ο Ιησούς: «Όπου πηγαίνω, εσύ τώρα δεν μπορείς να με ακολουθήσεις. Αλλά θα ακολουθήσεις αργότερα». Του λέει ο Πέτρος: «Κύριε, γιατί δεν μπορώ να σε ακολουθήσω από τώρα; Και τη ζωή μου θα θυσιάσω για σένα». Απαντάει ο Ιησούς: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: Δε θα λαλήσει ο πετεινός, έως ότου με αρνηθείς τρεις φορές».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Η διήγηση του Ευαγγελίου του Ιωάννη για τις τελευταίες ώρες της ζωής του Ιησού είναι γεμάτη αγωνία. Κάνουμε λάθος κάθε φορά που διαβάζουμε βιαστικά αυτές τις διηγήσεις γιατί πραγματικά πρέπει να τις απολαύσουμε με ηρεμία. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, βρισκόμαστε στο τραπέζι του υπερώου. Είναι η ώρα του Μυστικού Δείπνου και ο Ιησούς εκμυστηρεύεται έναν πόνο που τον κάνει να υποφέρει: «ο Ιησούς αισθάνθηκε ταραχή στο πνεύμα του κι έδωσε μαρτυρία και είπε: «Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: ένας από σας θα με παραδώσει» Οι μαθητές κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, χωρίς να ξέρουν για ποιον μιλούσε”. Ο πόνος του Ιησού δεν βρίσκεται στο ότι πλησιάζει στο θάνατο αλλά στο ότι γνωρίζει ότι αυτός που θα τον παραδώσει στα χέρια των δολοφόνων του είναι κάποιος που είναι μαζί του για τουλάχιστον τρία ολόκληρα χρόνια. Είναι ένα γνωστό, αγαπημένο, έμπιστο άτομο.

Είναι πιο υποφερτός ο πόνος όταν αυτός προέρχεται από έναν ξένο παρά από κάποιον που αγαπάμε. Ο Ιησούς δεν παίζει τον ήρωα κρύβοντας τον πόνο του. Τον εκφράζει, τον δείχνει ανοιχτά. Θα είναι πάντα πρόθυμος να συγχωρήσει, αλλά δεν κρύβει τον εσωτερικό πόνο ενός τέτοιου γεγονότος.

 Το πρόβλημα με εμάς όμως είναι, ότι είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι ο προδότης είναι ο Ιούδας. Στον Ιούδα ο καθένας από εμάς μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του. Κι εμείς είμαστε αγαπημένοι, έμπιστοι, παιδιά, μαθητές, άνθρωποι που ίσως έχουν κάποια οικειότητα με τον Χριστό, κι όμως παρόλα αυτά συνεχίζουμε να τον παραδίδουμε στους κατηγόρους του. Το κάνουμε κάθε φορά που ζούμε αντίθετα με όσα μας έχει διδάξει. Κάθε φορά που δεν αγαπάμε τον εαυτό μας τον πληγώνουμε. Κάθε φορά που δεν αγαπάμε τον πλησίον μας πληγώνουμε Εκείνον. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από την Πρόνοια του Θεού, όπως και ο Ιούδας είναι πεπεισμένος ότι διάλεξε το τέλειο έγκλημα, στην πραγματικότητα πληγώνουμε Εκείνον. Αμαρτάνω σημαίνει ότι είμαι πιο έξυπνος από την Θεία Πρόνοια. Σήμερα πρέπει να σταθούμε μπροστά στα δακρυσμένα μάτια του Ιησού. Σήμερα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτόν τον πόνο που υπάρχει στην καρδιά Του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Δίνω τη ζωή μου για σένα.

Άκου τον ενθουσιασμό μου!

Μπροστά στο Σταυρό,

μην τον αφήσεις να χαθεί.

Το ξέρω πως ο πετεινός θα λαλήσει…

Το ξέρω ότι θα σε ακολουθήσω αργότερα…

Το ξέρω… γιατί είμαι αδύνατος και άπιστος!

Αλλά τι μπορεί να με χωρίσει

από την αγάπη σου, Κύριε;

Η αδυναμία μου; Οι ψευδαισθήσεις μου;

Πες μου… Τι μπορεί να με χωρίσει;

Ο Σταυρός σου είναι αληθινός.

Η ζωή σου είναι αληθινή.

Ακόμη και η σκληρότητα του θανάτου σου,

είναι αληθινή.

Ποιος θα με χωρίσει από αυτή τη σωτηρία;

Δίνω τη ζωή μου για σένα!

Ακόμη και αν ο πετεινός

θα λαλεί συχνά την απιστία μου,

Εγώ θα δίνω τη ζωή μου για σένα,

όπως εσύ, Κύριε, την έδωσες για μένα… από αγάπη! ΑΜΗΝ

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου