Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

5 Απριλίου 2023

 

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,31-42)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς προς τους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν: “Αν εσείς μείνετε πιστοί στο λόγο μου, αληθινά είστε μαθητές μου και θα γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”.

Του αποκρίθηκαν τότε: “Είμαστε απόγονοι του Αβραάμ και ποτέ δεν είμασταν δούλοι σε κανένα. Πώς εσύ λές: `Θα γίνετε ελέυθεροι’;”

Τους απάντησε ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: καθένας που διαπράττει την αμαρτία, είναι δούλος της αμαρτίας. Αλλά ο δούλος δε μένει ποτέ στο σπίτι, ενώ ο γιός μένει αιώνια. Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είσθε πραγματικά ελεύθεροι. Γνωρίζω ότι είσθε απόγονοι του Αβραάμ. Αλλά ζητάτε να σκοτώσετε, διότι ο λόγος μου δεν βρίσκουν τόπο μέσα σας. Αυτά που εγώ έχω δει κοντά στον Πατέρα, αυτά λέω. Κι εσείς, λοιπόν, αυτά που ακούσατε απ’το δικό σας πατέρα, αυτά κάνετε”.

Αποκρίθηκαν και του είπαν: “Ο πατέρας μας είναι ο Αβραάμ”.

Τους λέει ο Ιησούς: “Αν είσασταν παιδιά του Αβραάμ, τα έργα του Αβραάμ θα κάνατε. Αλλά τώρα ζητάτε να με σκοτώσετε, έναν άνθρωπο που σας είπα την αλήθεια που άκουσα απ’το Θεό. Αυτό ο Αβραάμ δεν το έκαμε. Εσείς κάνετε τα έργα του πατέρα σας”.

Του είπαν τότε: “Εμείς δεν έχουμε γεννηθεί από πορνεία. Ένα πατέρα έχουμε: το Θεό!”

 Τους είπε ο Ιησούς: Αν ο Θεός ήταν πατέρας σας, θα με αγαπούσατε, διότι εγώ απ’το Θεό βγήκα και ήλθα. Διότι, δεν ήλθα αφ’εαυτού μου, αλλά εκείνος με έστειλε.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Στη σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου του Ιωάννη υπάρχουν αυτά τα πολύτιμα λόγια από τον Ιησού: «Αν εσείς μείνετε πιστοί στο λόγο μου, αληθινά είστε μαθητές μου και θα γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».  Όλοι θα θέλαμε να είμαστε ελεύθεροι, δηλαδή θα θέλαμε να σταματήσουμε να νιώθουμε τη ζωή, με τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, ως μια πραγματικότητα που μας καταπιέζει, που μας αναγκάζει, που μας περιορίζει στις επιλογές μας. Η ελευθερία που ήρθε να φέρει ο Ιησούς δεν έχει καμία σχέση με την καταπίεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πόσο μάλλον με τις απλές περιστάσεις. Εκείνος ήρθε να μας φέρει ένα επίπεδο ελευθερίας που παραμένει ανέγγιχτο σε κάθε περίσταση. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτή την ελευθερία, εσωτερική ελευθερία. Συνίσταται στην ικανότητα να μην εξαρτάσαι πλέον από το τι συμβαίνει έξω από εσένα, αλλά σε κάνει να ζεις σε ένα επίπεδο γαλήνης και χαράς που τίποτα και κανείς να μην μπορεί να ταράξει. Δεν σημαίνει να σταματήσουμε να υποφέρουμε ή να παραμένουμε αδιάφοροι για το τι συμβαίνει έξω από εμάς, αλλά σημαίνει να μην αμφισβητούμε πλέον στο βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας, κάτι που μας κάνει να στεκόμαστε όρθιοι μπροστά στις περιστάσεις. Μπορούμε να είμαστε ταραγμένοι αλλά όχι πλέον απελπισμένοι. Μπορεί να υποφέρουμε αλλά όχι σε σημείο να καταριόμαστε τη ζωή. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τα πάντα αλλά χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τίποτα δεν αξίζει πια. Αυτή η ελευθερία είναι καρπός της τακτικής συνάντησης με τον Ιησού. Όσο περισσότερο μένεις μαζί Του, τόσο μεγαλώνει αυτή η εσωτερική ελευθερία. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να πούμε ότι ένα από τα πιο όμορφα δώρα της πίστης είναι να δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους κατ΄ αυτό τον τρόπο. Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτή την ελευθερία επειδή πολύ συχνά ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι όλο και πιο δημοκρατικός αλλά στερείται της βασικής ελευθερίας που είναι η εσωτερική ελευθερία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, κάνε ο σπόρος του Λόγου σου που πέφτει στην καρδιά μου, να μπορέσει να βρει όχι ένα πετρώδες έδαφος που θα ανθίσει αμέσως αλλά που γρήγορα θα ξεραθεί επειδή δεν θα έχει ρίζα, αλλά να βρει μια καρδιά γόνιμη, στην  οποία να μπορεί να ωριμάσει και να καρποφορήσει, ώστε ο Λόγος σου να με κάνει ελεύθερο να με ελευθερώσει από την αμαρτία.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου