Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας: 21 Φεβρουαρίου 2022

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (9, 14-28)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, όταν ο Ιησούς κατέβηκε από το όρος και έφθασε στους μαθητές είδε κόσμο πολύ γύρω τους και γραμματείς να συζητούν μαζί τους. Κι αμέσως όλος ο κόσμος, μόλις τον είδαν, έμεινε έκπληκτος κι έτρεχαν να τον χαιρετήσουν. Τους ρώτησε τότε: “Τι συζητάτε μαζί τους;”

Του απάντησε τότε ένας από το πλήθος και του είπε: “Διδάσκαλε, σου έφερα το γιο μου, που έχει ένα άλαλο πνεύμα. Κι όποτε τον κυριέψει τον ρίχνει καταγής και αφρίζει και τρίζει τα δόντια και μένει ξερός. Είπα στους μαθητές σου να βγάλουν αυτό το πνεύμα και δε μπόρεσαν”.

Κι εκείνος απαντώντας τους είπε: “Άπιστη γενιά! Έως πότε θα είμαι μαζί σας; Έως πότε θα σας ανέχομαι; Φέρτε τον μου”. Τον οδήγησαν τότε μπροστά του. Και το πνεύμα μόλις είδε τον Ιησού, αμέσως συντάραξε το παιδί, το έριξε καταγής και κυλιόταν αφρίζοντας.

Κι ο Ιησούς ρώτησε τον πατέρα του: “Πόσος καιρός είναι που του συνέβη;”

Κι εκείνος απάντησε: “Από παιδί. Πολλές φορές και στη φωτιά τον έριξε και στο νερό για να τον εξολοθρέψει. Αλλά εάν μπορείς να κάνει κάτι, σπλαχνίσου μας και βοήθησέ μας”.

Κι ο Ιησούς του είπε: “`Αν μπορείς!’ Όλα είναι δυνατά σ’ αυτόν που πιστεύει”. Κι αμέσως φώναξε ο πατέρας του παιδιού και είπε: “Πιστεύω. Βοήθησε την απιστία μου”.

Βλέποντας ο Ιησούς ότι συγκεντρωνόταν κόσμος, απείλησε το ακάθαρτο πνεύμα λέγοντάς του: “Άλαλο και κουφό πνεύμα, εγώ σε διατάζω να βγεις απ’ αυτόν και ποτέ πια να μη ξαναμπείς μέσα του”. Και βγάζοντας κραυγή, τον συντάραξε πολύ και βγήκε. Κι έγινε τότε σα νεκρός, ώστε πολλοί να λένε ότι πέθανε. Αλλά ο Ιησούς το έπιασε από το χέρι και το σήκωσε κι αυτό στάθηκε όρθιο.

Όταν μπήκαν σε ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρώτησαν ιδιαιτέρως: “Εμείς γιατί δε μπορέσαμε να το βγάλουμε;” Κι εκείνος τους είπε: “Αυτή η γενιά των δαιμόνων δεν μπορεί να βγει με κανένα τρόπο, παρά μόνο με προσευχή”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο για το Θεό». Εκείνος είναι παντοδύναμος, και όποιος ενεργεί στο όνομα του του δίνετε η εξουσία να εκτελεί έργα όμοια με εκείνου. Εκείνος υποσχέθηκε πως όποιος πιστεύει σε Αυτόν θα κάνει και αυτός τα έργα που Εκείνος κάνει και όχι μόνο αλλά θα κάνει ακόμη μεγαλύτερα από αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο κατανοούμε την απογοήτευση του Ιησού ακούγοντας τον πατέρα εκείνο που παρακαλεί για τη θεραπεία του άρρωστου παιδιού του: «Τον έφερα στους μαθητές σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Έχει να κάνει με μια γενιά άπιστη και με μαθητές στους οποίους πρέπει να πει πως δεν κατάφεραν να διώξουν τα δαιμόνια «εξαιτίας της αδύναμης πίστης τους».

Έχει σημασία πως ο Ιησούς δεν ζητά στους δικούς του και σε μας μια ηρωική πίστη, αλλά μας λέει απλά: «εάν έχετε πίστη έστω και σαν κόκκο σιναπιού, θα λέτε σε αυτό το βουνό πήγαινε από εδώ εκεί και θα πηγαίνει, και τίποτα δεν θα είναι αδύνατο για σας». Πρέπει να θυμόμαστε όμως πως τα δώρα του Θεού, και η πίστη είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα, διατηρούνται σε πήλινα δοχεία και είναι όμοια με τα λυχνάρια των παρθένων που περιμένουν πότε θα έρθει ο νυμφίος στην καρδιά της νύχτας: πρέπει δηλαδή να τροφοδοτούνται με συνέπεια και με προσοχή να διατηρείτε πάντοτε απόθεμα στο λάδι.

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: πως η εξάσκηση της χριστιανικής ζωής, η συχνή συμμετοχή στα Μυστήρια, τα καλά έργα, η αδελφική αγάπη, αυτά διατηρούν την πίστη. Ας θυμόμαστε πάντοτε την πρώτη εντολή: «θα αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή, με όλες σου τις δυνάμεις». Έτσι εκείνος ο κόκκος του σιναπιού θα μπορέσει να ανθίσει στον καθένα από εμάς, να ωριμάσει και να φέρει καρπό.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κάθε μέρα σε αναζητώ, αλλά που μπορώ να σε βρω Κύριε;

Μου απαντάς: είμαι στο βάθος της καρδιάς σου και σε αναζητώ.

Κάθε πρωί ελπίζω σε Εσένα, πώς να χορτάσω την πείνα μου;

Μου απαντάς: Δέξου την Ευχαριστία η οποία είναι η ίδια μου η ζωή που τεμαχίζεται για όλους. Η επιθυμία σου είναι η δική μου ελπίδα.

Κάθε βράδυ, με αγωνία μέσα στη σιωπή σε επικαλούμαι, άκουσε την κραυγή μου.

Μου απαντάς: μάθε να ακούς, γιατί μέσα στη σιωπή σε καλώ.

Κάθε μέρα σε αναζητώ Κύριε, αλλά είσαι πάντοτε Εσύ αυτός που με βρίσκει. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου