Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

3 Απριλίου 2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.    

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (8,1-11)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε στο όρος των Ελαιών. Όταν ξημέρωσε πήγε στο ναό και όλος ο λαός πήγαινε σ’ αυτόν κι εκείνος αφού κάθισε τους δίδασκε. Φέρνουν τότε οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι μια γυναίκα που τη συνέλαβαν για μοιχεία κι αφού την έστησαν στη μέση, του λένε: “Διδάσκαλε, αυτή η γυναίκα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει μοιχεία. Στο Νόμο ο Μωυσής μας διέταξε τέτοιες γυναίκες να τις λιθοβολούμε. Αλλά εσύ τι λες;” Αυτό το έλεγαν πειράζοντάς τον, ώστε να έχουν να τον κατηγορούν. Αλλά ο Ιησούς αφού έσκυψε χάμω, έγραφε με το δάκτυλο στο χώμα. Επειδή όμως επέμεναν να τον ρωτούν, σηκώθηκε και τους είπε: “Αυτός που είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίξει πάνω της μια πέτρα”. Και πάλι έσκυψε και έγραφε στη γη. Εκείνοι όταν το άκουσαν, άρχισαν να φεύγουν ένας ένας, αρχίζοντας απ’ τους πιο γέρους και απόμεινε μόνος ο Ιησούς και η γυναίκα στο μέσον. Σηκώθηκε τότε ο Ιησούς και της είπε: “Γυναίκα, πού είναι; Κανένας δε σε καταδίκασε;”. Κι εκείνη είπε: “Κανένας, Κύριε”. Είπε τότε ο Ιησούς: “Ούτε κι εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε κι από τώρα μην αμαρτάνεις πια”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

H σκηνή της συνάντησης του Ιησού με τη γυναίκα που διέπραξε μοιχεία είναι μία από αυτές τις ιστορίες του Ευαγγελίου που πρέπει να μας εμπνέουν περισσότερο. Γιατί στην πραγματικότητα, πολύ συχνά εμείς είμαστε εκείνος ο άνθρωπος που δεν ξέρει πώς να προσαρμοστεί ανάμεσα σε δύο ανάγκες που είναι προφανώς αντίθετες η μία από την άλλη: από τη μια πλευρά η ανάγκη υπεράσπισης μιας αξίας (στην προκειμένη περίπτωση η αφοσίωση) και από την άλλη η πιθανότητα οι άνθρωποι να κάνουν λάθος.

Τι, λοιπόν, πρέπει να σώσουμε, τις αρχές ή τους ανθρώπους; Τείνουμε να απαντήσουμε, τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα το να σώσεις κάποιον χωρίς να του πεις την αλήθεια με αγάπη τότε τον κοροϊδεύεις. Ο Ιησούς ξέρει ότι όποια απάντηση κι αν δώσει θα είναι λάθος, αλλά βρίσκει έναν τρόπο να συγκρατήσει και τις δύο ανάγκες μαζί, και το κάνει υπενθυμίζοντας στους συνομιλητές του ότι εκείνοι οι ίδιοι οι οποίοι καταδικάζουν αυτή τη γυναίκα, εκείνοι οι ίδιοι είναι εύθραυστοι, ευάλωτοι άνθρωποι: «”Αυτός που είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίξει πάνω της μια πέτρα”. Και πάλι έσκυψε και έγραφε στη γη. Εκείνοι όταν το άκουσαν, άρχισαν να φεύγουν ένας ένας, αρχίζοντας απ’ τους πιο γέρους».

Είναι μια αρχή που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε: δεν πρέπει να κατεβάζουμε τον πήχη της αλήθειας με τη δικαιολογία ότι πηγαίνουμε προς συνάντηση του άλλου, θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να ξεκινάμε από το γεγονός ότι κάθε αλήθεια πρέπει να υπολογιστεί και με την αδυναμία μας, και επομένως με τη συγκεκριμένη πιθανότητα να κάνουμε λάθος. Ακριβώς γι’ αυτό όλοι έχουμε ανάγκη από συγχώρεση, δηλαδή μια άλλη πιθανότητα. Μαθαίνουμε να ζούμε με αλήθεια μέσα από αμέτρητες προσπάθειες, και αυτό δεν πρέπει να μας σοκάρει αλλά να μας δίνει ειρήνη

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ευχαρίστησε το Θεό για την χάρη και το έλεός του. Εκείνος ξέρει τις αδυναμίες μας και όταν αμαρτάνουμε μπορούμε να πηγαίνουμε σ’ εκείνον για συγχώρεση και αποκατάσταση. Ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις περισσότερο αυτά τα θαυμάσια δώρα που σου προσφέρει παρά την αναξιότητά σου. Ζήτα από το Άγιο Πνεύμα να σου αποκαλύψει τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά σου.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου