Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

31 Μαρτίου 2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.    

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,1-2.10.25-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε στη Γαλιλαία. Δεν ήθελε να περιοδεύει στην Ιουδαία, διότι τον αναζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν.

Πλησίαζε η γιορτή των Ιουδαίων, η Σκηνοπηγία.

Αλλά όταν ανέβηκαν οι αδελφοί του στην γιορτή, τότε ανέβηκε κι ο Ιησούς, όχι φανερά, αλλά στα κρυφά.

Έλεγαν τότε κάποιοι Ιεροσολυμίτες: “Αυτός δεν είναι εκείνος που αναζητούν να τον σκοτώσουν; Και να, αυτός μιλά δημόσια και τίποτα δεν του λένε. Μήπως, πραγματικά αναγνώρισαν οι άρχοντες ότι αυτός είναι ο Χριστός; Αλλά αυτός ξέρουμε από πού έρχεται, ενώ όταν θα έλθει ο Χριστός κανένας δε θα ξέρει από πού είναι”.  Φώναξε τότε ο Ιησούς στο ναό, όταν δίδασκε κι έλεγε: “Κι εμένα με γνωρίζετε και γνωρίζετε κι από πού είμαι. Δεν ήλθα αφ’ εαυτού μου, αλλά εκείνος που με έστειλε είναι αληθινός και τον οποίο εσείς δε γνωρίζετε. Εγώ τον γνωρίζω, διότι είμαι απ’ αυτόν και εκείνος με απέστειλε”. Ζητούσαν τότε να τον πιάσουν και κανένας δεν άπλωσε χέρι πάνω του, διότι δεν είχε έλθει ακόμα η ώρα του.

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Κάποιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έλεγαν, «”Αυτός δεν είναι εκείνος που αναζητούν να τον σκοτώσουν; Και να, αυτός μιλά δημόσια και τίποτα δεν του λένε. Μήπως, πραγματικά αναγνώρισαν οι άρχοντες ότι αυτός είναι ο Χριστός; Αλλά αυτός ξέρουμε από πού έρχεται, ενώ όταν θα έλθει ο Χριστός κανένας δε θα ξέρει από πού είναι””.

Το σκεπτικό αυτών των κατοίκων της Ιερουσαλήμ είναι ωμό: Ο Θεός αν είναι Θεός πρέπει να μας εκπλήξει, πρέπει να περιβάλλεται από φωτοστέφανο μυστηρίου, πρέπει να κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό, ενώ αντιθέτως  για τον Ιησού ξέρουμε τα πάντα, ξέρουμε από πού είναι, ποια είναι η οικογένειά του, πού έχει παίξει πού έχει σπούδασε. Κάποιον που τον γνωρίζουμε  δεν μπορεί να είναι Θεός. Η λογική είναι λίγο θα λέγαμε σαν το να στέκεσαι μπροστά στη γυναίκα της ζωής σου και να την αγνοείς γιατί ίσως μεγαλώσατε μαζί, ενώ στο μυαλό σου φανταζόσουν ότι η γυναίκα της ζωής σου θα ερχόταν από ποιος ξέρει που, και θα σου εμφανιζόταν σαν πριγκίπισσα ή γοργόνα. Οι γαλαζοαίματοι πρίγκιπες δεν φτάνουν με το άσπρο άλογο, και μπορεί να μην είναι καν γαλάζιοι, αλλά παραμένουν πρίγκιπες. Και παραμένουν γιατί γίνονται καθοριστικοί για την ευτυχία σου, αλλά είναι εντελώς ζυμωμένοι από την κανονικότητα.

Ο Θεός επέλεξε τον ίδιο τρόπο, για να μας συναντήσει, επέλεξε να ζήσει τη ζωή μας, την ιστορία μας. Δεν ήθελε να μας εντυπωσιάσει, ήθελε να μας εκπλήξει. Είναι η έκπληξη του να συνειδητοποιούμε ότι είναι πλάι μας, ένα βήμα μπροστά από εμάς. Και κυρίως πως αυτό  συμβαίνει τώρα, αυτή τη στιγμή. “Εκείνος είναι εδώ”, έλεγε ο Charles Peguy. Η αληθινή μεταστροφή θα πρέπει λοιπόν να αφορά το βλέμμα μας, τα μάτια μας. Να ξέρουμε να κοιτάζουμε το ίδιο πράγμα με έναν νέο τρόπο και όχι απλά να ψάχνουμε για κάτι καινούργιο.

Το καινούργιο κρύβεται στις πτυχές. Το καινούργιο βρίσκεται στο να ξέρεις να παρατηρείς. Όλη η πνευματική ζωή θα έπρεπε να είναι μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε το αισθητό και να αντιμετωπίσουμε με όλη την ιερότητα της οποίας είμαστε ικανοί τα φυσιολογικά πράγματα, τα καθημερινά πράγματα, αυτό που ήδη κατοικούμε. «Ο Θεός είναι εκεί», στις λεπτομέρειες, είπε ένας μεγάλος αρχιτέκτονας, και μας περιμένει, και περιμένει μέχρι να τον πάρουμε στα σοβαρά και να χτίζουμε ξεκινώντας από αυτή την λεπτομέρεια.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θεέ μου, κάποιες φορές σκέφτομαι

το πόσοι είναι οι άνθρωποι στη γη

και αναρωτιέμαι πως Εσύ μπορείς

να τους αγαπάς όλους,

τον καθένα ξεχωριστά.

Και όμως τα καταφέρνεις,

γι’ αυτό άλλωστε είσαι Θεός!

Βοήθησέ κι’ εμένα να κοιτώ με αγάπη

όσους συναντώ, ακόμη και αυτούς

που δεν θα γνωρίσω ποτέ,

αισθανόμενος πως Εσύ είσαι Πατέρας μας,

και οι άλλοι είναι αδέλφια μου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου