Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

30 Μαρτίου 2023

 

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,31-47)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους: «Εάν εγώ δίνω μαρτυρία για τον εαυτό μου, η μαρτυρία μου δεν είναι αληθινή. Άλλος είναι εκείνος που δίνει μαρτυρία για μένα και γνωρίζω ότι η μαρτυρία που δίνει για μένα είναι αληθινή. Εσείς στείλατε στον Ιωάννη κι εκείνος έδωσε μαρτυρία για την αλήθεια. Αλλά εγώ δεν παίρνω μαρτυρία από άνθρωπο, αλλά αυτά σας τα λέω για να σωθείτε εσείς. Εκείνος ήταν το λυχνάρι που έκαιγε και έφεγγε, ενώ εσείς θελήσατε να αισθανθείτε προσωρινή αγαλλίαση  από το φως του.    Αλλά εγώ έχω μια μαρτυρία που είναι σπουδαιότερη από εκείνη του Ιωάννη. Διότι τα έργα που μου ανέθεσε ο Πατέρας μου να τα φέρω σε τέλος, αυτά τα έργα μαρτυρούν για μένα ότι ο Πατέρας με απέστειλε. Κι ο Πατέρας που με έστειλε, αυτός είναι που έχει δώσει τη μαρτυρία για μένα. Εσείς ποτέ ούτε τη φωνή του ακούσατε, ούτε είδατε τη μορφή του, και δεν έχετε μέσα σας το λόγο του να κατοικεί, διότι εκείνον που έστειλε ο Πατέρας, σ’ αυτόν εσείς δεν πιστεύετε. Εσείς ερευνάτε τις Γραφές, διότι νομίζετε πως μέσα απ’ αυτές θα έχετε την αιώνια ζωή. Κι αυτές είναι εκείνες που δίνουν μαρτυρία για μένα. Και δε θέλετε να έλθετε κοντά μου για να έχετε ζωή.

Εγώ δεν παίρνω δόξα από ανθρώπους, αλλά εσάς σας γνωρίζω. Γνωρίζω πως δεν έχετε μέσα σας την αγάπη του Θεού. Εγώ έχω έλθει στο όνομα του Πατέρα μου και δε με δέχεσθε. Αν κάποιος άλλος έλθει, στο δικό του όνομα, εκείνον θα τον δεχθείτε. Πώς μπορείτε εσείς να πιστέψετε, που παίρνετε δόξα ο ένας απ’ τον άλλο και δε ζητάτε τη δόξα που παρέχει μόνος ο Θεός; Μη νομίζετε ότι εγώ θα σας κατηγορήσω στον Πατέρα. Υπάρχει ο κατήγορός σας, ο Μωυσής, στον οποίο έχετε στηρίξει την ελπίδα σας. Διότι αν πιστεύατε το Μωυσή, θα πιστεύατε και σε μένα. Πράγματι, ο Μωυσής έγραψε για μένα. Διότι αν δεν πιστεύετε τα συγγράμματά του, πώς θα πιστέψετε στα δικά μου λόγια;”.

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

Η έντονη σελίδα του σημερινού Ευαγγελίου απαντά σε ένα ερώτημα: ποιος μας λέει ότι ο Ιησούς είναι πραγματικά αυτός που λέει ότι είναι; Ποιος μας δίνει εγγύηση; Ο Ιησούς απαντά με τα λόγια του Ευαγγελίου που αναφέρει ο Ιωάννης και τα οποία συνοπτικά ακούγονται κάπως έτσι: αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου και τότε όλα είναι φανερά.

Αλλά το δικό μας πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: η απλότητα. Μόνο οι άνθρωποι που έχουν απλότητα μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους και να συνειδητοποιήσουν τα πράγματα. Οι απλοί άνθρωποι αποκαλούν τα πράγματα με το όνομά τους. Άλλοι, αντιθέτως, οι σύνθετοι περιπλέκουν τα πάντα μέσα από σκέψεις, ερμηνείες, συλλογισμούς, και χάνουν αυτό που μετράει περισσότερο: τη γυμνή και ωμή πραγματικότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο  ο Ιησούς αναφέρει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή: «Εκείνος ήταν το λυχνάρι που έκαιγε και έφεγγε, ενώ εσείς θελήσατε να αισθανθείτε προσωρινή αγαλλίαση  από το φως του.” Όλοι, την εποχή του Ιησού, γοητεύονταν από τον Ιωάννη, ακόμα και εκείνοι που τον επέκριναν. Αλλά ο Ιησούς λέει: Ποιο είναι το νόημα να θαυμάζεις μια οδική πινακίδα αν δεν παίρνεις στα σοβαρά αυτό που υποδεικνύει η πινακίδα; Πώς μπορείς να λες ότι θαυμάζεις τον Ιωάννη αν δεν παίρνεις στα σοβαρά το προφανές γεγονός ότι είναι ο ίδιος ο Ιωάννης που υποδεικνύει πως ο Ιησούς είναι η εκπλήρωση όλων των προσδοκιών;

Αλλά μεταφέρνοντας τον ίδιο συλλογισμό στην καθημερινή ζωή μας, το σημερινό ευαγγέλιο θέτει στον καθένα μας ένα σοβαρό ερώτημα, αν είμαστε απλοί ή πολύπλοκοι. «Εγώ έχω έλθει στο όνομα του Πατέρα μου και δε με δέχεσθε. Αν κάποιος άλλος έλθει, στο δικό του όνομα, εκείνον θα τον δεχθείτε. Πώς μπορείτε εσείς να πιστέψετε, που παίρνετε δόξα ο ένας απ’ τον άλλο και δε ζητάτε τη δόξα που παρέχει μόνος ο Θεός; “.  Ο Ιησούς έχει ένα δίκιο: φαίνεται ότι μετράει περισσότερο η συναίνεση, από το να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Θέλουμε να μας εγκρίνουν οι άλλοι, να έχουμε την εκτίμησή τους, περισσότερο από το να αναρωτιόμαστε αν κάνουμε πραγματικά το σωστό. Όποιος ζει όμως έτσι μπορεί ποτέ να καταλάβει πραγματικά το μήνυμα του Ιησού; Μπορεί ποτέ πραγματικά να πει ότι τον γνώρισε; Το πρόβλημα δεν είναι να καταλάβουμε ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο Ιησούς λέει την αλήθεια, αλλά ποιος μας διαβεβαιώνει αν είμαστε σε θέση να την συνειδητοποιήσουμε.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κι όμως δεν είστε πρόθυμοι να έρθετε κοντά μου, για να βρείτε την αληθινή ζωή». Κύριε πόσο είναι αληθινός αυτός ο λόγος σου και για μένα. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι εδώ, είμαι εδώ για Σένα, Κύριε, για Σένα Σωτήρα μου, θέλω να έρθω κοντά σου όχι απλά με τα λόγια, όχι μόνο με την προσευχή, αλλά με όλη μου τη ζωή. Γέννησε στην καρδιά μου την επιθυμία να σε αναζητώ κάθε στιγμή, πάρε με από το χέρι εσύ Χριστέ μου και φέρε με κοντά σου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου