Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

29 Μαρτίου 2023

 

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-30)

 

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους: “Ο Πατέρας μου εργάζεται μέχρι τώρα κι εγώ εργάζομαι”. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα περισσότερο ζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν, διότι όχι μόνο καταργούσε το Σάββατο, αλλά κι επειδή έλεγε Πατέρα του το θεό, κάνοντας τον εαυτό του ίσο με το Θεό.

Αποκρίθηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και τους έλεγε: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν μπορεί ο Υιός να κάνει αφ’ εαυτού του τίποτα, αν δε βλέπει τον Πατέρα να κάνει. Οτιδήποτε, πράγματι, εκείνος κάμει, τα ίδια ακριβώς κάνει και ο Υιός. Ο Πατέρας, πράγματι, αγαπά τον Υιό και του δείχνει όλα όσα κάνει εκείνος και ακόμα μεγαλύτερα έργα θα του δείξει, ώστε εσείς να θαυμάζετε. Διότι όπως ο Πατέρας ανασταίνει τους νεκρούς και ζωοποιεί, έτσι κι ο Υιός αυτούς που θέλει τους ζωοποιεί. Διότι ο Πατέρας δεν κρίνει κανένα, αλλά όλη την κρίση την παρέδωσε στον Υιό, ώστε όλοι να τιμούν τον Υιό όπως τιμούν και τον Πατέρα. Όποιος δεν τιμά τον Υιό δεν τιμά ούτε και τον Πατέρα που τον έστειλε. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος ακούει το λόγο μου και πιστεύει σ’ αυτόν που με έστειλε, έχει την αιώνια ζωή και δε θα φθάσει στην κρίση, αλλά έχει περάσει απ’ το θάνατο στη ζωή. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: έρχεται ώρα, και είναι τώρα, όταν οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή του Υιού του Θεού και όσοι την ακούσουν θα ζήσουν. Διότι, όπως ο Πατέρας έχει τη ζωή μέσα του, έτσι έδωσε και στον Υιό να έχει τη ζωή μέσα του. Του έδωσε επίσης την εξουσία να εκφέρει κρίση, διότι είναι ο Υιός του ανθρώπου. Μην απορείτε γι’ αυτό, διότι έρχεται ώρα, κατά την οποία όλοι όσοι βρίσκονται στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή του, κι όσοι έπραξαν το καλό θα βγουν έξω στην ανάσταση της ζωής, ενώ εκείνοι που έπραξαν το κακό στην ανάσταση της κρίσης. Εγώ δεν μπορώ να κάμω τίποτα αφ’ εαυτού μου. Όπως ακούω κρίνω και η δική μου κρίση είναι δίκαιη, διότι δε ζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε.

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Υπάρχει κάτι το ανυπόφορο στον Ιησού. Το σημερινό Ευαγγέλιο το λέει ξεκάθαρα: «Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα περισσότερο ζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν, διότι όχι μόνο καταργούσε το Σάββατο, αλλά κι επειδή έλεγε Πατέρα του το Θεό, κάνοντας τον εαυτό του ίσο με το Θεό». Ο Ιησούς είναι ανυπόφορος επειδή είναι κοντά στον Θεό. Αυτό το οποίο όσοι τον πολεμούν δεν μπορούν να του συγχωρήσουν είναι το ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού.

Όσο ο Θεός είναι ο Ύψιστος, με την έννοια ότι Τον τοποθετούμε «τόσο μακριά» από εμάς, τότε ναι αυτός ο Θεός μπορεί να γίνει αποδεκτός. Όταν όμως ο Θεός γεμίζει αυτή την απόσταση μέσω της Αγάπης Του και γίνεται ο πλησίον μας μέσω του Ιησού, τότε αυτός ο Θεός δεν είναι πλέον αποδεκτός. Και πράγματι, το αληθινό πρόβλημα φαίνεται να είναι ακριβώς Αυτός, ο Ιησούς. Αλλά δεν χρειάζεται να σκανδαλιζόμαστε γιατί το σκάνδαλο της ενσάρκωσης είναι ακριβώς αυτό: Ο Θεός, που είναι Εκείνος τον οποίο δεν μπορούμε να δούμε γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, μέσω του Ιησού γίνεται προσβάσιμος, ορατός, χειροπιαστός. Αλλά αν τον Θεό μπορώ να Τον δω και να Τον αγγίξω τότε αυτό σημαίνει ότι Εκείνος αποφάσισε να παραδοθεί στα χέρια μου.

Σήμερα πρέπει να στοχαστούμε αυτή την εγγύτητα: Ο Ιησούς παραδόθηκε στα χέρια μου. Τι μπορώ να κάνω Μαζί Του; Να τον αγαπήσω ή να τον σκοτώσω.

Αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι, φροντίζω, συντονίζομαι στο ίδιο μήκος κύματος, ακούω, εφαρμόζω.

Σκοτώνω σημαίνει ζω το ακριβώς αντίθετο από όλα αυτά. Είμαι αδιάφορος, περιφρονώ, δεν ακούω, δεν τον αποδέχομαι, ζω με τρόπο αυτόνομο.

Υπό αυτή την έννοια ο Ιησούς μπορεί να πει ότι αγαπά τον Θεό Πατέρα Του επειδή έχει ξεκαθαρίσει ένα θεμελιώδες πράγμα το οποίο συνοψίζει με αυτόν τον τρόπο: «Εγώ δεν μπορώ να κάμω τίποτα αφ’ εαυτού μου. Όπως ακούω κρίνω και η δική μου κρίση είναι δίκαιη, διότι δε ζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε.

”. Και εμείς; θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι χωρίς Αυτόν; Ποιο θέλημα αναζητούμε: το δικό μας ή το δικό Του; Όσοι αγαπούν ξέρουν καλά ότι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους είναι το να μπορούν να κάνουν αυτό που δίνει χαρά, σε αυτούς που αγαπούν. Ο Θεός το κάνει αυτό με εμάς, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε πως αυτό είναι αμοιβαίο και από πλευρά μας. Πολλές φορές παραμελούμε αυτή την ανταλλαγή. Κι όμως Εκείνος παραμένει πιστός στην αγάπη Του για εμάς μέχρι τις ακραίες συνέπειες, ακόμα και όταν όχι μόνο Τον απορρίπτουμε αλλά και όταν Τον Σταυρώνουμε.

Δεν ξέρω αν έχουμε ξεκάθαρο μέσα μας το πόσο πολύ και παράφορα μας αγαπά ο Θεός.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

Πατέρα μου, Σε ευχαριστώ γιατί μας έστειλες στον Υιό σου τον Ιησού Χριστό να μας αποκαλύψει το ποιος είσαι. Να μας αποκαλύψει πως είσαι Πατέρας, που σώζεις και αγαπάς. Εσύ είσαι Αγάπη. Είσαι Πατέρας που δίνεις νέα ζωή. Αυτό το μεγάλο μυστήριο αγάπης που μου αποκάλυψες Κύριε ας το ζω κάθε μέρα στη ζωή μου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου