Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

28 Μαρτίου 2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-3.5-16)

Εκείνο τον καιρό, ήταν η εορτή των Ιουδαίων κι ο Ιησούς ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα. Υπάρχει στα Ιεροσόλυμα, κοντά στην προβατική πύλη, μια κολυμπήθρα που λέγεται στα εβραϊκά Βηθεσδά, που έχει πέντε στοές. Σ’ αυτές τις στοές κείτονταν πλήθος ασθενών, τυφλών, κουτσών, παράλυτων. Ήταν εκεί και κάποιος άνθρωπος, που ήταν άρρωστος τριάντα οκτώ χρόνια. Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο και γνωρίζοντας ότι βρισκόταν εκεί από πολύ καιρό, του λέει: “Θέλεις να γίνεις καλά;” Του απάντησε ο ασθενής: “Κύριε, δεν έχω έναν άνθρωπο ώστε όταν το νερό αναταραχθεί να με βάλει μέσα στην κολυμπήθρα. Ενώ εγώ πηγαίνω, κάποιος άλλος κατεβαίνει πριν από μένα”. Του λέει ο Ιησούς: “Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα”. Κι αμέσως έγινε καλά ο άνθρωπος, σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε.

Εκείνη η μέρα ήταν Σάββατο. Έλεγαν τότε οι Ιουδαίοι στο θεραπευμένο: “Είναι Σάββατο και δε σου επιτρέπεται να σηκώνεις το κρεβάτι σου”. Αλλά εκείνος τους αποκρίθηκε: “Αυτός που έκαμε καλά μου είπε: `Σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτα'”. Τον ρώτησαν: “Ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος που σου είπε: `σήκωσε το και περπάτα’;” Ο θεραπευμένος δεν ήξερε ποιός ήταν, γιατί ο Ιησούς έφυγε απαρατήρητος, επειδή υπήρχε κόσμος σ’ εκείνο το μέρος. Μετά απ’ αυτά ο Ιησούς τον βρίσκει στο ναό και του είπε: “Κοίτα, έγινες καλά. Μην αμαρτάνεις πια, ώστε να μη σου συμβεί τίποτα χειρότερο”. Πήγε τότε ο άνθρωπος και ανέφερε στους Ιουδαίους ότι ο Ιησούς ήταν αυτός που τον έκαμε καλά. Γι’ αυτό καταδίωκαν οι Ιουδαίοι τον Ιησού, επειδή έκανε αυτά τα έργα κατά το Σάββατο.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Η διήγηση του σημερινού Ευαγγελίου είναι μία από εκείνες τις διηγήσεις  στις οποίεςπρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην παρασυρθούμε από το συγκινητικό γεγονός που μας αφηγείται, δηλαδή τη θεραπεία ενός παράλυτου.

Αυτό που πρέπει να τραβήξει την προσοχή μας είναι ο τρόπος που ο Ιησούς ενεργεί σ’αυτό το θαύμα. Ένας άνθρωπος είναι παράλυτος για περίπου τριάντα οκτώ χρόνια. Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του βρίσκεται μεταξύ άλλων απελπισμένων ανθρώπων στουςπρόποδες μιας πισίνας της Ιερουσαλήμ που η λαϊκή πεποίθηση λέει ότι έχει θαυματουργικέςεπιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Αυτός ο άνθρωπος είναι εκεί μόνος του και χωρίς ιδιαίτερες προσευχές. Και πράγματι, δεν είναι αυτός που στρέφεται στον Ιησού, αλλά ο Ιησούς στρέφεται προς αυτόν. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πολύ. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι η προσευχή είναι η δική μας πρωτοβουλία προς τον Θεό. Στην πραγματικότητα όμως το Ευαγγέλιο μαςλέει ότι η αληθινή προσευχή γεννιέται από την πρωτοβουλία του Θεού προς τον καθένα μας.

Εκείνος, ο ίδιος ο Κύριος είναι ο πρώτος που μιλάει σε αυτόν τον άνθρωπο και προτρέπει την απάντησή του: «Θέλεις να θεραπευτείς; “”. Ο ασθενής απάντησε: «Κύριε, δεν έχω έναν άνθρωπο ώστε όταν το νερό αναταραχθεί να με βάλει μέσα στην κολυμπήθρα. Ενώ εγώ πηγαίνω, κάποιος άλλος κατεβαίνει πριν από μένα».

Η προσευχή γεννιέται μέσα μας όταν ο Θεός προκαλεί στην καρδιά μας μια επιθυμία. Σεαυτή την περίπτωση είναι η επιθυμία της θεραπείας που αυτός ο άνθρωπος έχει θάψει κάτω από το πέπλο της παραίτησης. «Ο Ιησούς του είπε: «Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα. ” Κι αμέσως έγινε καλά ο άνθρωπος, σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε.

Αυτοί που προσεύχονται καθοδηγούμενοι από αυτό που ο Θεός διεγείρει μέσα στηνκαρδιά τους, ξέρουν πώς να προσεύχονται πραγματικά, γιατί κάθε πραγματική προσευχή αλλάζει την πραγματικότητα και τα γεγονότα και όχι την απλή τους ερμηνεία.

Η προσευχή είναι πάντα μια αλλαγή της κατάστασης που μπορεί να συμβεί με δύοτρόπους: είτε επειδή αλλάζουν οι συνθήκες, είτε επειδή αλλάζουμε εμείς. Τις περισσότερεςφορές η προσευχή αλλάζει εμάς γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χαρά που αναζητούμε.

Τις περισσότερες φορές η προσευχή αλλάζει εμάς γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι τομεγαλύτερο εμπόδιο στη χαρά που αναζητούμε. Είναι όμορφο να σκεφτόμαστε λοιπόν πωςαν θέλουμε μια διαφορετική ζωή πρέπει να επιστρέψουμε στην προσευχή, και ότι για να προσευχηθούμε πραγματικά πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στο παιχνίδι: ” σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε”.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θεέ της ευσπλαχνίας και της συμπόνιας, Θεέ, πηγή της ζωής από την αρχή, εσύ που με έπλασες κατ’ εικόνα σου και ομοίωση σου, σε ευχαριστώ, γιατί με το Λόγο σου με βοηθάς να αναγνωρίσω τις πνευματικές μου ασθένειες, και με ρωτάς με αγάπη «θέλεις να γίνεις καλά;» ναι Κύριε θέλω, θεράπευσέ με. Αμήν

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου