Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

 Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Στην διήγηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο άγγελος Γαβριήλ, σταλμένος από το Θεό, θα μιλήσει τρεις φορές.

Την πρώτη φορά ο λόγος του είναι ένας λόγος χαράς.

Την δεύτερη φορά είναι μια πρόσκληση να «μην φοβάσαι».

Και την τρίτη φορά  ο λόγος του θα είναι αναγγελία για την αρχή μιας νέας ζωής.

Αυτά τα λόγια αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπινης ύπαρξης: την ανάγκη για ευτυχία, τον φόβο, το δώρο της ζωής.

Ο πρώτος Λόγος: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου». Το νέο όνομα που λαβαίνει η Μαρία είναι «κεχαριτωμένη», δηλαδή γεμάτη χάρη, αγαπητή για πάντα. Είναι σαν ο άγγελος να τις έλεγε: να είσαι χαρούμενη, ο Θεός σε πλημμύρισε με αγάπη και χάρη, σε αγάπησε με γενναιοδωρία και τρυφερότητα από πάντοτε και για πάντα, η παρουσία του ας πολλαπλασιάσει την ευτυχία σου.

Ο δεύτερος Λόγος: «Μη φοβάσαι, Μαριάμ», λέει ο άγγελος. Πολύ συχνά στη Βίβλο επιστρέφει αυτός ο λόγος. Μην φοβάσαι. Μην φοβάσαι αν ο Θεός δεν διαλέγει τον θεαματικό δρόμο, τη μεγαλοπρέπεια, μην φοβάσαι αν ο Θεός, ο Ύψιστος, κρύβεται σε ένα μικρό βρέφος.

Τρείς φορές μιλά ο άγγελος, τρεις φορές απαντά η Μαρία,

Πρώτα με τη σιωπή και την απορία,

μετά  με την διάθεση να καταλάβει,

και τέλος με την προσφορά.

Η πρόσκληση «μην φοβάσαι» αντηχεί για τον καθένα από εμάς ως πρόσκληση να νικήσουμε κάθε μορφή αντίστασης και φόβου στο να πάμε προς τον Ιησού, προς τον Υιό του Θεού που έγινε άνθρωπος, αυτός είναι ο Σωτήρας μας. Αυτός είναι ο Λόγος της αλήθειας που φωτίζει την  ιστορία, Αυτός είναι η Ζωή του κόσμου. Και στα δικά μας χείλη ας βρίσκεται μια απάντηση έτοιμη και γεμάτη εμπιστοσύνη, ακριβώς όπως τις Παναγίας: «Ιδού η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το Λόγο σου».

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, βοήθησε με να ζήσω την περίοδο της Τεσσαρακοστής συνειδητοποιώντας πως ολόκληρη η ζωή σου είναι ένα μεγάλο δώρο αγάπης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Βοήθησε με να απαντήσω σε αυτή την αγάπη σου με την ίδια ετοιμότητα και την ίδια εμπιστοσύνη που είχε η απάντηση της Παναγίας. Ιδού Κύριε είμαι ο δούλος σου/ η δούλη σου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το Λόγο σου. Φανέρωσε και στη δική μου ζωή Κύριε αυτό το οποίο μου ζητάς, τι θέλεις από εμένα Κύριε; Πως με θέλεις συνεργάτη σου στο έργο της αγάπης σου;

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου